Arheologii care investighează viitorul traseu al proiectului Tren Maya (cale ferată în peninsula Yucatan, Mexic) continuă să facă descoperiri semnificative de artefacte precolumbiene pe parcursul celor 1.554 de kilometri ai rutei.
Una dintre ultimele realizări, raportată de către Institutul Național de Arheologie și Istorie (INAH), este restaurarea a nouă patollis, jocuri de societate precolumbiene gravate pe o suprafață de piatră în apropierea satului Xpujil, Campeche.
Félix Camacho Zamora, arheolog responsabil cu proiectul local de salvare și conservare din cadrul INAH, a informat că patollis-urile, datând de aproximativ 1.000 de ani, sunt săpate pe o suprafață de stucco care măsoară 11,3 metri lungime și 2,8 metri lățime.
Patolli, un joc de strategie și noroc jucat atât de către oamenii de rând, cât și de către nobili, este considerat unul dintre cele mai vechi jocuri cunoscute în America. Conchistadorii spanioli au menționat că Montezuma II, conducătorul Imperiului Aztec, se bucura să observe cum nobilii se jucau patolli.
Jocul, care utilizează boabe negre cu un orificiu săpat pe o parte ca zaruri, nu era perceput exclusiv ca o formă de divertisment; patolli era o activitate socială și ceremonială care poseda simbolism sacru.
INAH a implementat măsuri de urgență pentru a proteja structura de piatră pe care au fost descoperite petroglifele. Înainte ca fiecare patolli să fie secționat și ridicat de pe suprafața stâncii, echipa de conservare a realizat schițe și fotografii ale întregii zone. Odată ce aceste măsuri de siguranță au fost finalizate, secțiunile de patolli au fost transportate la Laboratorul de Restaurare al INAH din Chetumal, Quintana Roo.
Pe lângă jocurile antice de societate, arheologii au mai descoperit două centre ceremoniale din perioada 600-900 d.Hr. în apropiere, sugerând că aceste patollis-uri au fost folosite de oficialii mayași de rang înalt.
Investigatorii continuă să colaboreze pentru a stabili perioadele de timp prin datarea artefactelor ceramice descoperite în zona respectivă. În luna mai, INAH a raportat descoperirea unor unelte antice de apicultură ale mayașilor mai la est, în statul adiacent Quintana Roo.