Un studiu recent a demonstrat că persoanele în vârstă care se bucură de jocuri de societate prezintă o sănătate cognitivă mai bună. Conform cercetătorilor, aceștia au obținut scoruri mai ridicate la testele cognitive efectuate la vârsta de 70 de ani. Mai mult, se pare că implicarea în jocuri pe parcursul anilor târzii ajută la menținerea unor abilități mentale specifice.
Adulți cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani au fost supuși unor teste cognitive care au evaluat memorie, rezolvarea problemelor și viteza de gândire la intervale de trei ani. De asemenea, li s-a solicitat să precizeze cât de des se implicau în jocuri non-digitale precum cărți, șah sau cuvinte încrucișate.
Conform Dr. Drew Altschul, de la University din Edinburgh, Marea Britanie, participanții care au fost mai implicați în jocurile non-digitale au obținut scoruri mai bune la testele cognitive. De asemenea, cei care și-au intensificat implicarea în jocuri pe măsură ce au înaintat în vârstă au experimentat mai puțin declin cognitiv, în special la nivelul memoriei și vitezei de gândire.
“Constatările nu pot fi explicate în totalitate prin intermediul variabilelor de control, care includ funcția cognitivă din tinerețe (participanții au fost testați inițial la vârsta de 11 ani): educație, clasă socială, sex, nivelul de activitate și probleme de sănătate” au relatat Dr. Altschul și colegii săi.
Aceste constatări contribuie la un corpus tot mai mare de dovezi care sugerează că declinul cognitiv nu este inevitabil și, în unele cazuri, poate fi prevenit, au subliniat cercetătorii.
“Din perspectiva celor în vârstă de 70 de ani sau mai în vârstă, implicarea în jocurile non-digitale poate constitui un comportament pozitiv pentru reducerea declinului cognitiv”, a concluzionat Altschul.
Participanții la studiu s-au născut cu toții în 1936 în Scoția și au făcut parte din Studiul Mental Scoțian din 1947. Cercetătorii au colaborat cu această grupă în studii ulterioare începând din 1999. Rezultatele complete ale studiului sunt publicate în Jurnalul de Gerontologie.