Tabara Jocurilor 2024

Când șoriceii nu sunt acasă, copiii se joacă pe masă. Casuța șoriceilor Review

Articol scris de:

“Unde o fi ceasul de mână al lui tata? Dar calul din setul de șah? Conserva de sardine și papiota unde au dispărut oare? Și ce-o fi cu zgomotele care se tot aud din pod? Să fie oare o fantomă hoață? Trebuie să urc în pod și să verific. Dar oare unde am pus lanterna?”

Gruia își lua lanternă și urca tiptil în pod. Chiar când deschise usa văzu cum dintr-o casuta aparuta ca prin minune într-un colt al podului ies 4 șoricei frumos îmbrăcați, primul șoricel care părea tatăl ducând un coș de picnic în mână. Șoriceii se îndepărtară fără a-l observa pe Gruia care privea prin ușa întredeschisă.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

In clipa în care aceștia dispărură printr-o gaură în perete, Gruia se aproprie rapid de casuță, aprinse lumina și începu sa se uite curios prin toate ferestrele. “Hei, dar aici era conserva de sardine care a dispărut săptămâna trecuta de pe masă… acum este transformată în cadă! “Și ceasul de mână al tatei a ajuns pe peretele șoriceilor, iar piesa mea de lego ce caută aici? “

Din depărtare se auzi un cântecel vesel, se pare că șoriceii terminaseră picnicul și se întorceau acasă. Gruia stinse repede lanterna și o zbughi afară pe ușă fără sa fie văzut. I se păreau destul de simpatici și inventivi acești șoricei și nu ar fi vrut să îi sperie. Cu siguranță va vrea să revină să îi revadă.

CUM SE JOACĂ

Căsuța Şoriceilor este un joc cooperativ de observare. Jucătorii implicați au la dispoziție 30 de secunde pentru a se uita prin ferestrele căsuței și a găsi obiectele pierdute. După cele 30 de secunde, lumina se stinge, iar jucătorii trebuie să răspundă întrebărilor jocului, adunând minim 12 puncte pentru a câștiga.

Jocul are 4 runde, fiecare incluzând următoarele faze:

Pregătirea: jucatorul la rând ia jetoanele din lemn cu obiecte pierdute și le va introduce în casă prin gaura din acoperiș, după care va scutura cutia pentru a împrăștia obiectele în casă. Când toată lumea este pregătită, va plasa lanterna pe gaura din acoperiș și o va aprinde.

Observarea: din momentul în care lanternă este aprinsă, jucătorii au la dispoziție 30 de secunde pentru a se uita prin ferestre in interiorul casei si a memora tot ce vad, împărțind informații între ei.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

Răspunsurile: jetoanele cu întrebări de pe tabla de joc cu provocări se vor întoarce, iar jucătorii vor răspunde la fiecare întrebare, utilizând jetoanele cu răspunsuri. Odată răspunsurile date, se va înlătura acoperișul căsuței și se va verifica corectitudinea răspunsurilor, jucătorii primind câte un punct pentru fiecare răspuns corect.

La finalul rundei, jucătorii vor scoate jetoanele cu obiecte pierdute din casă și o vor inchide la loc. Incepe o nouă rundă.

La sfârșitul celei de-a patra runde, șoriceii se întorc de la picnic si jocul se termină.

PREZENTAREA JOCULUI

Desfășurarea jocului este centrată pe căsuța soriceilor. Aceasta este compusa din patru camere: baie, bucătărie, sufragerie și dormitor. Căsuța este foarte interesant integrată in cutia jocului.

Prezentarea 3D a căsuței va fura ochii oricărui jucător, fie mic sau mare. Aceasta este isteț construita prin asamblarea capacului și fundului cutiei astfel dând un volum “zonei de joaca”. Cei mici vor fi foarte atrași și tentați sa privească în interiorul căsuței prin cele 8 ferestre, uitându-se pe toate părțile astfel încât sa vadă cât mai multe detalii pana când timpul se va scurge și lanternă se va stinge. Casuta este impartita in 4 camere: bucătărie, baie, dormitor și sufragerie. În bucătărie avem chiar o masa 3D, iar în sufragerie un șemineu cu foc în el, tot 3D.

Jocul este recomandat copiilor cu vârste începând de la 5 ani, dar noi l-am jucat cu succes cu un copil de 4 ani jumătate. Durata unei partide este de 15-20 minute, jocul fiind alcătuit din 4 runde, exact cât șoriceii sunt plecați la picnic și tu te duci sa vezi dacă lucrurile dispărute au ajuns în casa lor.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

Căsuța şoriceilor este un joc de memorie care, în funcție de gradul de dificultate, te pune in impas mai mult sau mai putin. Exista chiar si o variantă pentru jucătorii mici, in care poți să întorci jetoanele cu întrebări înainte de începutul fiecărei runde, în acest fel jucătorii vor știi la ce întrebare vor răspunde. Există 4 niveluri de dificultate, de la ușor la foarte dificil. Cu fiecare nivel, întrebările devin mai dificile, iar numărul obiectelor pierdute crește. La gradul de dificultate 1, jucătorii trebuie să caute si să retina doar 6 jetoane cu obiecte pierdute, iar întrebările sunt mai puține și mai simplu formulate. O data cu creșterea gradului de dificultate, se vor adăuga jetoane în plus iar nivelul întrebărilor va fi mai ridicat.

Pana acum am încercat cu Gruia doar nivelul 1 de dificultate, însă am testat noi ca adulți nivelul 4 de dificultate și putem afirma ca este o provocare. Pe fiecare nivel in parte structura întrebărilor rămâne aceeași însă subiectele se schimba în funcție de jetoanele plasate aleator.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

Cele 4 camere sunt ușor de reținut, fiecăreia atribuindu-se o culoare (baie – albastru, bucătărie- maro, sufragerie – galben, dormitor – mov) si având desenate elemente caracteristice, astfel ca dacă în unele situații copilul uita exact camera, poate își amintește culoarea iar astfel puteți face împreună legătură.

Jocul stimulează cooperarea și comunicarea între jucători, începând cu momentul în care priviți prin geamurile căsuței, timpul nu va fi întotdeauna suficient ca fiecare jucător sa privească în toate camerele, asa ca la faza următoare de joc, pentru a răspunde corect la întrebări, jucătorii trebuie sa se consulte și sa dea răspunsurile împreună în funcție de ce a observat fiecare.

Teoretic cutia trebuie plasata în mijlocul mesei iar jucătorii sa se miște în jurul ei pentru a privi pe toate părțile. Pentru ca masa la care ne jucam de obicei este destul de mare și ar fi fost dificil pentru cel mic sa ajungă la toate laturile, am ales sa rotim ușor cutia astfel încât jetoanele din interior sa nu se deplaseze. Consideram ca jocul se poate juca perfect pe o masuta de cafea.

Jocul are un grad de rejucabilitate crescut luând în considerare ca jetoanele cu obiecte pierdute sunt introduse aleatoriu în camerele căsuței și, chiar dacă la fiecare joc întrebările au o structura similara, subiectele sunt tot aleatoriu alese din cele existente.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

Pe lângă rolul jocului de a stimula memoria, acesta aduce un plus și în dezvoltarea compoziției sau asocierea de elemente, întrebările fiind construite diferit și puse astfel încât sa stimuleze și logica copiilor, unele dintre ele fiind legate de camere, altele de obiectele pierdute și asocierile dintre ele.

Lui Gruia i-a plăcut foarte mult partea de explorare, el fiind un scotocitor innăscut. Chiar dacă au fost momente in care nici unul dintre noi nu își amintea cu exactitate ce obiect se afla în ce camera, nu ne-am lăsat descurajați și ne-am distrat foarte tare în pofida faptului ca nu am câștigat mereu. Jocul are un sistem de punctare bazat pe adunarea punctelor realizate in fiecare rundă, intre 0 si 16 puncte.

Jocul a fost nominalizat la câteva dintre cele mai mari premii din industria jocurilor de societate la categoria copii, ba chiar a câștigat unul.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

ARTA SI COMPONENTE

Grafica jocului este foarte atractiva. Șoriceii sunt foarte drăgălași și camerele sunt foarte frumos decorate și cu multe detalii. În fiecare camera vei găsi o sumedenie de obiecte refolosite de acești mici șoricei drăgălași. Casuta este frumos decorata, atât pe interior cât și pe exterior.

Daca rămâneți fără baterii la lanternă inclusa în joc, acestea se pot schimba, dar de asemenea exista și o aplicație care va poate ajuta sa folosiți telefonul în locul lanternei.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

Casuta trebuie asamblata o singura data la început, aceasta rămânând asamblata chiar și după ce strângi cutia. Fiecare setup al jocuri va fi rapid, construirea căsuței însemnând doar suprapunerea celor doua părți ale cutiei.

Jocul vine cu un insert în care se așează jetoanele, dar care în același timp se transforma în suport pentru plansa cu camere în timpul jocului.

Peek-a-mouse @BoardGameColors

CONCLUZII

Gruia a fost foarte încântat de Căsuța Șoriceilor. El nu stă prea bine la capitolul răbdare și lucrăm la acest aspect, dar a rezistat cu brio celor 15-20 de minute de joc. Ideea cu căsuța integrată în cutia jocului mi se pare foarte drăguță, iar dacă mai adaugi si o lanternă și dorința de a scotoci în această combinație, jocul va fi hit în grupurile de copii. Chiar și noi, ca adulți, l-am apreciat mai mult decât ne așteptam (să nu mai zic că nu prea mai stăm bine cu memoria…).

Este un joc foarte distractiv de familie, super atractiv și stimulant, bun pentru a aduna în jurul mesei toți membrii familiei, de la mic la mare.

Jocul a fost tradus în română de HappyColor și îl puteți cumpăra de pe raftulcujocuri.ro

Nota 9/10

Review copy de la HappyColor.

Pentru mai mult content ne puteti urmarii pe instagram: BoardGameColors

Peek-a-mouse @BoardGameColors
Peek-a-mouse @BoardGameColors
Peek-a-mouse @BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Reviews

Foundations of Rome – Review by Masa cu Boardgames

Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile. La Masa cu […]

Citește mai mult
Reviews

Repejor Puisor – Review

Repejor Puișor este un joc de societate făcut pentru copii de către un copil. Cu puțin ajutor, bineînțeles. Autorul jocului este unul dintre cei care au creat faimosul joc Exploding Kittens, Elan Lee, împreuna cu fiica lui de 4 ani. Este un joc de familie, interactiv si amuzand atât pentru copii, cat si pentru adulti. […]

Citește mai mult
Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult