Tabara Jocurilor 2024

Ce abilități dezvoltă jocul Cluedo?

a board game on a table

Jocurile de societate sunt un mod simplu și distractiv de a învăța sau a aprofunda diferite abilități. Se știe deja că din cele mai vechi timpuri, jocuri precum șahul și GO-ul au fost folosite pentru a dezvolta abilități de strategie pe câmpul de luptă.

Jocul Cluedo este diferit față de cele de mai sus, are și componente de logică și strategie dar și o parte de noroc care îl face puțin mai accesibil pentru jucătorii noi. În acest joc trebuie să rezolvi un mister de la conac. Tematica jocului este una destul de faină: a avut loc o crimă și tu trebuie să fii primul care află ce s-a întâmplat. În poveste sunt prezente mai multe personaje, unul dintre ele fiind criminalul. Chiar dacă dorești să joci cu un copil acest joc și nu vrei să îl expui la aceasta tematică, consider că poate fi prezentată și altfel, fără a vorbi în mod explicit despre asta.

Sunt mai multe versiuni de Cluedo, dar în acest articol vom acoperi doar varianta clasică, care este recomandată pentru vârste de la 8 ani și care este si cea mai cunoscută.

Cum se joacă Cluedo?

Ce abilități poate dezvolta?

Jocurile de societate te ajută să îți dezvolți sau să întreții anumite abilități. Din punctul meu de vedere orice board game este educativ dacă ai răbdare să analizezi destul. Cluedo nu face excepție de la acest lucru, iar principalele abilități sunt listate mai jos.

Logică și deducție

Deducția este o parte importantă din acest joc. Cu ajutorul ei putem să ne dăm seama ce s-a întâmplat. Conectând două sau mai multe informații primite în timpul jocului, putem trage o concluzie. Această logică este folosită de noi și în viața de zi cu zi, acesta fiind și motivul pentru care am pus această abilitate pe primul loc.

Memorie

Ca și abilitatea de mai sus, memoria este și ea folosită zilnic de către toată lumea. În Cluedo ne folosim de memorie încercând să reținem tot ce s-a întâmplat până în acel moment în joc. Cu ajutorul memoriei putem să nu dăm mai multe informații celuilalt jucător și putem pune întrebările potrivite în așa fel încât să nu primim informații pe care le știm deja. La acest lucru contribuie și deducția de mai sus.

Alte abilități

Pe lângă cele principale de mai sus, mai există câteva skill-uri ce pot fi dezvoltate/întreținute, dar depinde foarte mult de vârsta jucătorului.

Recunoașterea formelor

Pe parcursul jocului folosim mai multe componente care au diferite forme sau diferite desene pe ele. Acest lucru poate ajuta un copil să exerseze recunoașterea formelor din jurul său.

Numărat

Având în vedere că avem pe hartă un grid pe care ne tot mutăm, și că aruncăm cu un zar de fiecare dată… Putem spune lejer că un copil mic poate învăța să numere jucând acest joc.

Respectarea regulilor

Bineînțeles că și regulile jocului Cluedo trebuiesc respectate, ca la oricare altul. Asta ne poate învăța la orice vârstă importanța regulamentului și faptul că acestea sunt create pentru un joc echitabil, care să ofere o experiență plăcută tuturor jucatorilor.

Citit

Daca unul dintre jucători este la stadiul în care învață să citească, poate repeta acest lucru jucând și acest joc. Fiecare carte are pe lângă desen și un text reprezentativ. Acest lucru poate ajuta un copil la început de drum să exerseze alfabetul și cititul.

Învățarea unei limbi străine

Dacă se merge pe o variantă a jocului in altă limbă… putem spune că se poate exersa acea limbă exact cum se poate exersa cititul și număratul.

Este Cluedo distractiv?

Nu pot da un răspuns categoric, dar pot spune că pentru mine și pentru cei cu care am jucat acest joc este distractiv. Dacă îți plac jocurile de logică, de deducție, în care vrei să rezolvi singur un “puzzle”… atunci acest joc poate fi pentru tine.

Dacă citești acest articol în calitate de părinte, componentele acestuia sunt destul de atrăgătoare și jocul ar putea să îi stârnească curiozitatea copilului. Dar tu știi cel mai bine daca i se potrivește copilului tău. Nu uita că cel mai important lucru este să te joci și tu cu copilul tău.

De unde cumpăr Cluedo?

Jocul Cluedo se găsește în foarte multe locuri. Poate fi cumpărat de la magazine fizice și librării, sau se pot urmări ofertele din magazinele online.

howtoplay.ro

Suntem alături de tine în alegerea jocului potrivit. Monitorizăm prețurile la peste 150.000 jocuri și explicăm lunar la sute de oameni diferite jocuri.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Reviews

Când șoriceii nu sunt acasă, copiii se joacă pe masă. Casuța șoriceilor Review

“Unde o fi ceasul de mână al lui tata? Dar calul din setul de șah? Conserva de sardine și papiota unde au dispărut oare? Și ce-o fi cu zgomotele care se tot aud din pod? Să fie oare o fantomă hoață? Trebuie să urc în pod și să verific. Dar oare unde am pus lanterna?” […]

Citește mai mult
Lunar pe plajă
Reviews

Te-ai gândit că poți băga luna în bagaj? Un review pentru Lunar

…probabil că intrebarea sună aiurea, dar pe cuvântul nostru că așa e! Hai să o luam puțin altfel: în cazul nostru nu există concediu fără jocuri: bineînțeles, spațiul în bagaje e extrem de limitat așa că ne mulțumim cu titluri mici, care încap în buzunar (jocuri de cărți în principiu). Oricât de mult iubim jocurile […]

Citește mai mult
Reviews

Iti place Remi / Rummikub? Da o incercare si acestor jocuri de societate

Rummikub (sau Remi in Romania) Foarte putine persoane n-au auzit de el, iar putini nu l-au jucat, fiind considerat un joc clasic in Romania.Chiar si pentru noi a fost unul dintre cele mai jucate jocuri de societate, cel putin in anii tineretii. Nu ca am avea cine stie ce varste inaintate, promitem ca stim cine […]

Citește mai mult