Colt Express
Anul apariţiei: 2014
Nr. jucători: 2 – 6
Durata unui joc: 30 minute
Designer: Christophe Raimbault
Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului
Distribuitor: Ideal Board Games/Ludonaute/Asmodee
În Colt Express jucătorii iau rolul unor bandiți puși pe jefuit trenul Union Pacific Express. Deși am putea spune că într-un tren sunt destule bogății pentru 2-6 bandiți, aceștia sunt lacomi și fiecare vrea cât mai mult pentru el. Pentru asta se vor lovi cu pumnii, se vor împușca, vor culege sacii de bani de pe jos, vor fugi prin vagoane sau pe tren și chiar vor putea controla șeriful.
Prezentarea jocului este una de nota 10, trenul asamblat din cartoane fiind foarte frumos, tot jocul putea să fie pe o tablă de joc în care să fie simbolizate cele două nivele (interiorul trenului și deasupra lui), dar faptul că producătorii au ales varianta aceasta arată interes deosebit pentru a satisface poftele jucătorilor. Pe lângă trenul tridimensional, avem și obiecte de decor (cactuși, stânci, cranii), realizate tot din carton, complet inutile în joc, dar foarte frumoase!
Jucătorii vor controla bandiții prin cărți, acestea dictând acțiunea care se va întâmpla. Dacă, de exemplu, joci o carte cu pumn, vei lovi un alt jucător (doar în joc, te rog nu-l lovi și în realitate!), acesta va scăpa una din bogățiile adunate și va fi trimis de pumnul tău într-unul din vagoanele alăturate. Fiecare rundă are două faze. Prima faza e de planificare, fiecare jucător joacă acțiuni conform cărții de rundă. Acțiunile se joacă cu fața în sus (în mod normal) sau cu fața în jos (dacă trenul e în tunel). După ce toți jucătorii joacă acțiunile (punând câte o carte într-un teanc pentru fiecare rundă), vine faza a doua, în care se și întâmplă acțiunile planificate în prima fază. Cine și-a planificat bine are șanse să termine runda mai bogat decât a început-o, sau măcar mai bine poziționat în tren, însă, de cele mai multe ori, ceilalți jucători îți strică planurile, singura speranță fiind că măcar reușești să le strici și tu lor. Faza a doua e și cea mai distractivă, e foarte amuzant când vezi banditul unui jucător plimbat în pumni de la un vagon la altul sau trimis cu forța în același vagon cu șeriful (unde nu are voie să stea, fiind trimis automat deasupra trenului și primind un glonț). Trebuie menționat și că fiecare jucător are o abilitate specială, precum o carte în plus, posibilitatea de a fura direct geanta căzută în cazul unui pumn dat sau posibilitatea de a împușca bandiți situați deasupra sau dedesubtul vagonului în care se află.
Colt Express e un joc ușor de învățat, amuzant și rapid. Odată asamblat trenul (operațiune necesară doar înainte de prima partidă, cutia având loc pentru vagoanele gata montate) jocul se poate începe repede și durează pe la 30-40 minute, în funcție de numărul de jucători. L-am jucat în toate configurațiile, mai puțin în 2. Varianta în 2 jucători e un pic forțată, fiecare jucător având câte 2 bandiți de controlat. Recomandarea noastră e să-l jucați cât mai aproape de numărul maxim de jucători, adică în 5-6. Noi îl considerăm un candidat puternic la titlul Spiel des Jahres 2015 și nu putem decât să ne bucurăm că e disponibil și în limba română, prin Ideal Board Games, la scurt timp de la lansarea mondială de la Essen 2014.
Plusuri: Rapid, amuzant, ușor de învățat de începători, arată senzațional.
Minusuri: Poate părea un pic haotic, uneori fiind greu de urmărit acțiunile tuturor jucătorilor.