Descoperirea unei colecții de jocuri de aproape 1.000 de ani, inclusiv un pion de șah bine conservat, piese de joc și zaruri, a fost un eveniment deosebit pentru un grup de arheologi. Această descoperire promite o perspectivă interesantă asupra lumii jocurilor nobilimii medievale și a originilor jocului de șah în Europa.
Cu mai mult de 1000 de ani în urmă, jocul de șah a fost introdus în Europa din Orient. Descoperirea de piese de șah din primele zile ale jocului reprezintă un eveniment rar. O echipă internațională de experți de la Universitatea din Tübingen și Institutul Arheologic German (DAI) a identificat o piesă de cal în timpul săpăturilor arheologice la un castel din sudul Germaniei.
Această descoperire face parte dintr-o colecție de jocuri unică, care include și alte piese de joc și un zar. Analizele de laborator au dezvăluit că una dintre părți juca cu piese roșii. Urmele uzurii indică faptul că pionul a fost mișcat într-un mod asemănător cu regulile actuale ale jocului de șah, confirmând o continuitate uimitoare în regulile acestui joc.
Descoperirile pieselor de șah și ale altor jocuri dinainte de secolul al XIII-lea sunt extrem de rare în Europa Centrală. “În Evul Mediu, șahul era considerat una dintre cele șapte abilități pe care un cavaler trebuia să le stăpânească. Prin urmare, nu trebuie să ne surprindă că majoritatea descoperirilor cunoscute provin din castele”, a explicat Dr. Jonathan Scheschkewitz. “Descoperirea unei colecții întregi de jocuri din secolul al XI-lea/al XII-lea a fost o surpriză totală pentru noi, iar piesa în formă de cal reprezintă un punct culminant”, a subliniat Dr. Lukas Werther (DAI).
”Ele au fost găsite sub dărâmături de zid, acolo unde au fost pierdute sau ascunse în Evul Mediu”, a declarat Dr. Michael Kienzle (Universitatea din Tübingen), contribuind astfel la conservarea excepțională a acestor artefacte. “Sub microscop, se poate observa un luciu tipic rezultat din ținerea și mișcarea pieselor”, a explicat Dr. Flavia Venditti (Universitatea din Tübingen). În plus față de piesa de șah, au fost găsite patru piese de joc în formă de floare, precum și un zar cu șase fețe, toate sculptate din coarne.
Detaliile excepționale ale designului piesei de șah cu o înălțime de 4 cm sunt evidențiate de contururi viu colorate. Reziduurile de vopsea roșie găsite pe piesele în formă de floare sunt în prezent subiectul unor analize chimice. Prin analiza detaliată a acestor descoperiri, cercetătorii speră să obțină o varietate de perspective asupra lumii jocurilor nobilimii medievale și a rădăcinilor jocului de șah european.
Piesele descoperite vor fi prezentate publicului interesat pentru prima dată în anul 2024 în cadrul unei mari expoziții naționale în Germania.