
Harmonies este un joc apărut recent, foarte bine primit și apreciat, fiind nominalizat la multe premii pe parcursul acestui an și al anului trecut, chiar câștigând unele dintre ele. Este acel timp de joc de societate care prinde foarte bine, atât la jucătorii casual, cât și la cei experimentați, pentru că, deși este rapid și simplu de învățat, este un puzzle foarte interesant care, cu siguranță, îți pune mintea la contribuție. În plus, arată extraordinar de bine.
:strip_icc()/pic9001428.jpg)
GAMEPLAY
Harmonies face parte din categoria de jocuri de familie, putând fi jucat începând cu vârsta de 8 ani. Dificultatea lui nu este crescută, 2 din 5, iar durata unei partide de joc este de aproximativ jumătate de ora.
:strip_icc()/pic9001429.jpg)
Tema jocului este una des întâlnită în ultima vreme. Trebuie să construiești medii propice și sa creezi habitate pentru animalele tale. Poți aduce câte animale dorești în peisajul tău, însă numai dacă le îndeplinești condițiile.
Pregătirea jocului este relativ scurtă: plasează tabla centrală de joc în mijlocul mesei, strânge toate cele 120 de jetoane în săculețul textil, după care umple cele 5 spații de pe tabla centrală cu câte 3 jetoane pe care le tragi aleator din săculeț. Amestecă teancul cu 32 de cărți cu animale și creează un display de 5 cărți. Fiecare jucător primește o tablă personală de joc și, opțional, o carte cu Spirit al Naturii.
:strip_icc()/pic9001431.jpg)
Jetoanele din săculeț se împart în 6 tipuri, diferențiate prin culori și simboluri (albastru – apă, gri – munte, maro – trunchi de copac, verde – copac, galben – câmp și roșu – clădire). Este se folosesc pentru a crea habitatele necesare atragerii animalelor.
Fiecare animal are o condiție ce trebuie îndeplinită pentru a-l putea atrage în habitat. Aceste cerințe se gasesc în diferite forme și structuri, combinând elemente din săculeț, ținând cont și de tipul de animal de pe carte și felul în care trăiește în sălbăticie, dacă are nevoie de apă, munte, câmp sau toate la un loc. Cea mai mare parte a animalelor necesita 3-4 elemente, însă găsim, mai rar, și animale care cer doar două.
:strip_icc()/pic9001434.jpg)
De asemenea, în funcție de cerințele fiecarui animal, va trebui să îndeplinești această condiție de 2 pana la 5 ori, punctele acordate fiind direct proporționale cu numărul de îndepliniri. Astfel, animalele ce doresc habitate cu dificultate de realizare crescuta, vor cere, în general, îndeplinirea condiției de 2-3 ori, iar cele simple, ușor de realizat, necesită repetarea conditiilor de 4-5 două. Aceste praguri de puncte sunt marcate pe cărțile animal prin prezenta unor mici cuburi translucide. De fiecare data cand condiția animalului este îndeplinită, trebuie să iei primul cub disponibil, de jos în sus, și să îl plasezi in habitat, conform indicațiilor animalului, adică pe unul dintre elemente. Din acest moment, elementul este blocat. El poate fi folosit în alte habitate, însă nu mai poate primi pe el alt animal (alt cub).
:strip_icc()/pic9001435.jpg)
Tablele personale ale jucătorilor reprezintă locul unde se creează habitatele. Ele au 2 fețe, determinate de felul în care punctează apa: partea A, cea cu râul, este fața recomandată mai ales începătorilor și partea B, în care trebuie să creezi insule.
Pe tura ta, trebuie, obligatoriu, să iei cele 3 jetoane dintr-un spațiu de pe tabla centrală de joc si trebuie să le plasezi pe tabla personală astfel încât să îndeplinești cât mai bine cerințele animalelor. Se poate întâmpla ca unul sau mai multe dintre jetoane să nu se asocieze cu nicio condiție. Din păcate nu poți renunța la ele. Va fi nevoie să le așezi și pe ele pe tabla personală având grijă să nu influențezi habitatele pe care vrei să le construiești și să speri că va apărea vreun animal al cărui habitat se potrivește cu ce ai plasat deja și nu ai folosit.
:strip_icc()/pic9001436.jpg)
Tot pe tura ta, opțional, poți selecta unul dintre cele 5 animale vizibile in centrul mesei pentru a-l adăuga în spațiile indicate deasupra tablei tale de joc. Poți avea maxim 4 animale personale și, pentru a putea lua alt animal va fi nevoie întâi să îndeplinești condițiile unuia dintre ei, caz în care eliberezi spațiul pe care acesta este plasat. Fiecărui animal i se atribuie un număr de cuburi egal cu numărul de condiții de care acesta are nevoie. Dacă o cerință este îndeplinită , vei lua primul cub disponibil, de jos în sus, și îl vei plasa în habitat, conform instrucțiunilor de pe cartea animalului. Din acest moment, jetonul respectiv este blocat. El poate fi folosit în continuare ca și componentă în alte habitate, însă nu mai poți pune alte cuburi pe el.
:strip_icc()/pic9001437.jpg)
Jocul se încheie atunci când nu mai sunt îndeajuns de multe jetoane pentru a umple tabla centrala de joc sau când , la sfârșitul turei unui jucător, acesta are 2 sau mai puține spații goale pe tabla sa personală. Punctele se adună, iar cel care are cele mai multe este declarat câștigător.
:strip_icc()/pic9001439.jpg)
Pentru variabilitate, puteți juca cu cărțile Spirit. La începutul jocului, fiecare primește o astfel de carte, considerată animal. Ea va schimba ușor modalitatea de punctare a unui tip de element care este folosit în crearea habitatelor.
Există, de asemenea, un mod solo în care te lupți pentru a-ți bate propriul scor. Nu l-am testat pentru că nu joc solo.
:strip_icc()/pic9001441.jpg)
ARTĂ ȘI COMPONENTE
Harmonies este foarte eye-candy și, deși este colorat, cu siguranță nu este strident. Culorile sunt foarte plăcute, pastelate, iar arta de pe cărți îți inspiră armonia cu natura.
Cele 120 de jetoane din lemn sunt colorate și au desenate pe ele simboluri. Ele nu sunt doar funcționale, ci oferă și o experiență tactică foarte plăcută.
:strip_icc()/pic9001443.jpg)
CONCLUZII
Am jucat Harmonies cu jucători ocazionali, dar și cu împătimiți ai jocurilor de societate, în 2, 3 sau 4 oameni, offline sau online. Experiența a fost la fel de plăcută in toate situațiile. Este un joc care prinde bine și la cei care nu sunt în acest hobby pentru că arată extraordinar de bine, este relativ rapid și îți oferă un orizont larg de posibilități.
:strip_icc()/pic9001444.jpg)
Harmonies poate fi privit ca un joc destul de simplu atunci cand vorbesti despre reguli, este accesibil oricui si foarte rapid de invatat. Dar cu toate acestea, complexitatea lui nu vine din reguli, vine din modul in care iti calculezi si programezi asezarea pieselor pe tabla de joc astfel incat sa indeplinesti cat mai multe obiective folosind cat mai putine piese. Planificarea patternurilor de pe tabla de joc va fi facuta treptat in functie de cartile cu animale pe care le vei lua de jos, dar chiar si asa, poti privi chiar cu un pas in fata, pregatind terenul chiar si pentru carti care se afla in display-ul comun si pe care inca nu le-ai luat in fata ta. Sigur, exista un risc ca acestea sa fie luate intre timp de adversari, dar daca tot ai piese disponibile pe tabla, pe care nu le vei folosi pentru alte obiective, sau care nu sunt ocupate de cubulete, nu strica sa planifici totul putin mai din timp, chiar daca asta presupune un mic risc.
:strip_icc()/pic9001449.jpg)
Un alt punct care va dace jocul mai provocator este faptul ca vei avea de urmarit doua tipuri de obiective, atat animalele cat si habitatele iti vor puncta in moduri relativ diferite, uneori acestea se vor bate cap in cap, rolul tau va fi sa gasesti un echilibru intre ele, gasind cele mai avantajoase patternuri care se pot plia atat pe cartile obiectiv cat si pe scoringul cladirilor. Uneori va trebui sa faci sacrificii intr-o parte pentru a scora mai mult in cealalta parte, totul depinde de strategia ta si de modul in care iti poti planifica tabla.
:strip_icc()/pic9001459.jpg)
In afara de gameplayul placut, arta jocului este de asemenea un punct forte. Pentru noi aceasta a fost principalul lucru care ne-a facut sa fim curiosi cu privire la joc. Chiar daca acesta este un joc competitiv, nu vei simti asta niciodata, datorita elementului vizual foarte pasnic si placut dat de carti, alaturi de gameplayul foarte linistit, vei fi prins in plansa ta de joc, concentrandu-te pe constructiile tale si nu vei mai fi atent la ceilaltu jucatori. Dar cu siguranta persoanele foarte competitive pot urmari miscarile adversarilor si ii pot „sabota” daca este cazul, dar nu pot vedea aici o strategie optima pentru a iti dezvolta propriul habitat mai bine.
:strip_icc()/pic9001461.jpg)
Pentru noi toate aceste lucruri fac din Harmonies un joc pe care il indragim, nu il vom refuza niciodata si cu siguranta il vom pastra in colectia noastra.
Nu ne este frica sa il recomandam nici incepatorilor, dar nici veteranilor acestui hobby.
Rating 9/10
Disclaimer: am primit o copie a jocului de la www.raftulcujocuri.ro pentru a putea face acest review.
Mai multe reviewuri gasiti aici: Our Reviews
Ne gasiti pe contul nostru de instagram BoardGameColors: BoardGameColors
:strip_icc()/pic9001465.jpg)
:strip_icc()/pic9001466.jpg)
:strip_icc()/pic9001467.jpg)
:strip_icc()/pic9001469.jpg)
:strip_icc()/pic9001471.jpg)
:strip_icc()/pic9001474.jpg)
:strip_icc()/pic9001475.jpg)
:strip_icc()/pic9001476.jpg)
:strip_icc()/pic9001479.jpg)
:strip_icc()/pic9001480.jpg)