Tabara Jocurilor 2024

Împotriva Monopolului, Judecata Jocurilor de Societate

a close-up of some cubes

Adevărata poveste a jocului Monopoly nu este un secret pentru iubitorii de jocuri de societate: a fost Elizabeth Magie cea care a creat prima tablă înconjurată de proprietăți, căi ferate și utilități, și ea și-a numit creația “The Landlord’s Game”.

“Sa vadă copiii clar nedreptatea grosolană a sistemului nostru actual”, a scris ea în 1902, “și când vor crește, dacă li se permite să se dezvolte natural, răul va fi curând remediat.” Ea a primit un brevet doi ani mai târziu (pe care îl puteți citi aici), dar în cele din urmă nu i-a fost de ajutor.

În 1935, un anume Charles Darrow a pretins ideea ca fiind a lui și a vândut-o companiei Parker Brothers, care, la rândul lor, au înconjurat noua lor mină de aur cu o armată de avocați. În 1974, avocații Parker Brothers au trimis o scrisoare de încetare a activității lui Ralph Anspach, un profesor de economie la Universitatea din San Francisco.

I se păruse lui Anspach, în timpul unei prelegeri despre Adam Smith, că Monopoly era problematic. Pentru ca capitalismul să reușească, acesta trebuie să fie competitiv, a considerat Anspach. Astfel, lecția finală a jocului de a câștiga prin monopolizarea corporatistă era viciată. Mai rău, pentru că oamenii asociau serile de jocuri de familie din tinerețe cu un joc Monopoly în centrul său, în mare măsură erau condiționați să aprecieze ideea unor astfel de monopoluri.

El a decis să creeze un joc anti-monopol, pe care l-a numit Anti-Monopoly. Jocul a atras o mică audiență entuziastă cu potențialul unei creșteri reale. Dar a atras și atenția Parker Brothers, care dorea să-l oprească. Anspach a angajat un avocat și a început să investigheze dacă Parker Brothers comitea, într-un moment de supremă ironie, o încălcare a legilor antitrust împotriva Anti-Monopoly.

O trăsătură comună a monopolurilor era să folosească amenințări legale pentru a speria competiția. Au urmat declarațiile sub jurământ și, deși Anspach s-a descurcat bine împotriva echipei legale a Parker Brothers, el era un profesor cu mijloace modeste iar ei erau o corporație multimilionară cu multe de pierdut.

Ideea de a continua procesul părea nebunească. Astfel, a fost o revelație când fiul lui Anspach a dat peste un fragment dintr-o carte menționând că Charles Darrow nu a inventat de fapt Monopoly. Dacă un joc de societate al Monopoly a precedat brevetul lui Charles Darrow din 1935, acel brevet ar putea fi în domeniul public și astfel anulat.

Prima descoperire majoră a lui Anspach în această direcție a venit în timpul unui apel televizat în Oregon, unde promova Anti-Monopoly. O femeie în vârstă a sunat la emisiune, remarcând că ea știa pe cineva care juca Monopoly mult înainte de Marea Depresie (și astfel înainte de brevetul lui Darrow). Acest lucru l-a inspirat pe Anspach să urmărească jucătorii de Monopoly dinainte de Darrow și să adune o istorie precisă a jocului.

Proprietățile din Monopoly sunt numite după locuri reale din și în jurul Atlantic City, New Jersey. Cu o privire mai atentă, totuși, se observă că Marvin Gardens nu se găsește nicăieri. Se găsește, totuși, un loc între Margate City și Ventnor City numit Marven Gardens, scris cu “e”. Proprietatea galbenă s-a dovedit a fi o problemă pentru Parker Brothers în timpul procesului legal Anti-Monopoly.

Anspach a descoperit că un anume Charles Todd, împreună cu soția sa Olive, aveau un joc de societate făcut manual care implica proprietăți imobiliare. Aceștia au jucat jocul cu prietena lui din copilărie Esther și cu soțul lui Esther, Charles Darrow. Darrow a fost imediat atras de joc și a copiat tabla și regulile jocului.

Pe tabla originală desenată manual de Charles Todd, o copie la rândul ei, era scris greșit Marven, lucru pe care Darrow l-a duplicat complet. Acest lucru a stabilit faptul că a plagiat. Între timp, ca urmare a interesului tot mai mare în procesul Anti-Monopoly, au ieșit la iveală alte variante mai vechi ale jocului, cu proprietăți numite după alte locuri. Toate acestea au fost vești proaste pentru Parker Brothers, care, chiar dacă nu aveau o situație legală îngrijorătoare, cu siguranță acum aveau o problemă de imagine.

Povestea lui Charles Darrow a fost centrală în jocul Monopoly; chiar au imprimat-o în instrucțiunile din cutie. Pentru a face această durere de cap să dispară, General Mills, compania mamă a Parker Brothers, i-a făcut o ofertă lui Anspach: În schimbul drepturilor la Anti-Monopoly, îi vor oferi 500.000 de dolari și o poziție executivă la Parker Brothers.

Anspach a refuzat. El se temea că, la fel ca și Parker Brothers care au cumpărat în cele din urmă drepturile la The Landlord’s Game pentru 500 de dolari înainte de a-l îngropa pentru totdeauna, ar putea ucide și Anti-Monopoly. Cu toate acestea, Anspach a pierdut cazul.

Pentru a-l face un exemplu, Parker Brothers – acum în posesia a 40.000 de exemplare de Anti-Monopoly – au îngropat cu adevărat jocul: au chemat jurnaliștii să fie martori la îngroparea jocurilor într-un groapă imensă. Terenul în curând a fost vândut, și tematic, pe el au fost construite case după stilul Monopoly.

Între timp, s-a descoperit o posibilă deschidere legală în decizia împotriva Anti-Monopoly. Anspach a făcut apel, și Curtea de Apel a dispus o reexaminare a validității mărcii Monopoly. Al doilea proces a început în 1980, și din nou, Anti-Monopoly a pierdut. În 1982, totuși, Curtea de Apel a anulat decizia instanței inferioare. Mai târziu, când Curtea Supremă a refuzat apelul, a fost oficial: “Monopoly” nu mai era o marcă validă.

Astăzi, desigur, Parker Brothers încă dețin Monopoly. În urma procesului, marile corporații au început să facă lobby în Congresul SUA pentru a proteja mărcile comerciale. Legea Copyright-ului a fost amendată și semnată de președintele Reagan, iar marca Monopoly a fost restaurată.

Amendamentul nu s-a aplicat însă la Anti-Monopoly, care este încă disponibil în magazine și astăzi. Parker Brothers a fost cumpărată în 1991 de Hasbro, împreună cu licența pentru Monopoly.

Dăm o tură prin știrile lumii pentru a-ți aduce ultimele noutăți despre jocuri de societate și cele mai noi lansări de board games

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Știri

Descoperire Uimitoare: Colecție Medievală de Jocuri găsită

Descoperirea unei colecții de jocuri de aproape 1.000 de ani, inclusiv un pion de șah bine conservat, piese de joc și zaruri, a fost un eveniment deosebit pentru un grup de arheologi. Această descoperire promite o perspectivă interesantă asupra lumii jocurilor nobilimii medievale și a originilor jocului de șah în Europa. Cu mai mult de […]

Citește mai mult
Știri

Essen Spiel renunță la folosirea artei AI în promovarea festivalului

Essen Spiel, a anunțat că renunță la utilizarea imaginilor generate de inteligența artificială pentru promovarea evenimentului în urma criticilor apărute din cauza campaniei de anul trecut și a incertitudinilor legale legate de tehnologie. Festivalul din Germania este cel mai mare festival de jocuri de societate din lume, urmat de GenCon (SUA) și UK Games Expo (Marea Britanie). […]

Citește mai mult
Știri

Nominalizările pentru Spiel des Jahres 2024 au fost anunțate

Nominalizările pentru Spiel des Jahres (Jocul Anului) pentru 2024 au fost anunțate astăzi printr-un live stream, evenimentul fiind așteptat cu mare interes. Acest premiu este considerat cea mai mare distincție din industria jocurilor de scoietate, onorând jocurile care se evidențiază prin inovație, accesibilitate și divertisment. Din momentul înființării sale în 1979, Spiel des Jahres a […]

Citește mai mult