Tabara Jocurilor 2024

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Articol scris de:

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. Cred ca acesta este și motivul pentru care în Meadow nu vom întâlni niciun urs, cel puțin nu în jocul de baza. În general, animalele alese sunt mai puțin periculoase, cu câteva excepții.

In Meadow vom lua rucsacul în spinare, vom lăsa asfaltul în urma și o vom lua la pas pe poteci mai puțin umblate. Vom vizita păduri, câmpii, poienite, sate în căutarea naturii pe care am pierdut-o stand la oraș. Obiectivul nostru este să observam cât mai mult din fauna și flora locală dar să ne si alegem cu amintiri frumoase, poate și câteva suveniruri. După toate aceste plimbări lungi ne putem odihni în față unui foc de tabără și sa povestim celorlalți jucători ce am reușit sa vedem și ce obiective am îndeplinit.

CUM SE JOACĂ

Meadow se desfășoară pe parcursul a 6 runde în cazul în care se joacă in 2-3 jucători și 8 runde în cazul unui joc cu 4 jucători.

In timpul turei tale trebuie să efectuezi o acțiune, plasând jetonul cu traseu într-un locas liber de pe:

Planșa principală, luând cărți din display-ul comun și, opțional, jucând o carte în zona de pajiște sau împrejurimi;

Planșa cu foc de tabără, efectuând astfel una dintre acțiunile speciale și optional, îndeplinind un obiectiv.

O runda durează până cand toti jucatorii si-au folosit toate jetoanele, iar jocul se termina dupa finalizarea ultimei runde.

DESFĂȘURAREA JOCULUI

In functie de numărul de jucatori, jocul se desfășoară pe un anumit număr de ture. Pe tura sa, fiecare va putea sa facă 5 acțiuni, pentru fiecare folosindu-se unul dintre jetoanele traseu disponibile.

Obiectivul jucătorilor va fi sa creeze în față lor un tablou de carti cât mai mare, care să scoreze cât mai multe puncte la finalul jocului. Pe tura sa jucătorul poate lua cărți de pe tabla comuna de joc și le poate plasa în fata sa dacă îndeplineste cerințele. Fiecare carte va scora un număr de puncte si, pentru a o așeza, aceasta va avea câteva cerințe foarte strâns legate de cele din natura sau din viata reala. De exemplu pentru a pune jos cartea pupăză vei avea nevoie ca în habitatul respectiv sa ai viermișori sau gândaci, astfel ca pasarea sa aibă cu ce sa se hrănească. Atunci când pui jos o carte nouă, va trebui sa acoperi simbolurile existente, astfel ca atunci când creezi habitatele va trebui sa urci în lanțul trofic, cărțile mai avansate generând și mai multe puncte de victorie la final.

In fata ta vei putea așeza maxim 10 cărți de tip habitat, pe care se vor construi seturile de cărți.

Teancurile de cărți sunt în număr de 4, reprezentând cele 4 puncte cardinale. În teancul reprezentând Estul vor fi doar cărți habitat, cele de la care pornești în crearea seturilor, iar pe măsură ce jocul avansează, va fi introdus teancul Nord, care conține cărți cu cerințe mai complicate dar care scoreaza mai multe puncte.

Ne-a placut modul în care folosești jetoanele traseu și alegi acțiunea pe care o vei face pe tura ta. Acestea au o dubla întrebuințare, pot fi folosite atât pentru a lua cărți de pe tabla comuna cât si pentru a fi așezate în jurul focului de tabără pentru o acțiune speciala.

Fiecare jeton este împărțit în 2 secțiuni. Secțiunea de sus este numerotata cu un număr de la 1 la 4, al 5-lea jeton având simbolul “?”, acesta fiind wild, putând înlocui oricare dintre cele 4 numere. În partea de jos ele prezinta un simbol care reprezintă una dintre cele 4 acțiuni care pot fi făcute la focul de tabără.

Utilizând partea de sus a jetonului vei putea alege o carte de pe tabla comuna, în funcție de locul unde îl poziționezi pe marginea ei și de numărul inscripționat pe jeton.

Aici este evidențiată destul de mult interacțiunea dintre jucători. Zonele de pe marginea tablei de joc sunt limitate, iar alegerea locului unde te poziționezi trebuie bine aleasa, întotdeauna pe tabla vor fi mai multe cărți pe care ți le dorești. Va trebui să îți construiești bine strategia și să știi să prioritizezi cărțile mai importante și care te pot ajuta mai mult pe moment.

In afara de regulament, vom găsi o carte în cutia jocului. Aceasta este o lista cu toate cărțile din joc, fiecare dintre ele avand o descriere și numele științific în cazul animalelor și al plantelor. Când rasfoiam cartea am fost uimit sa descopăr ca în cărțile cu parcuri naționale (sunt într-unul dintre plicurile speciale) găsim și Parcul Național Cheile Nerei din România. De asemenea țara noastră mai este menționată și la cartea Zimbru. De curiozitate am comparat descrierile din cartea jocului localizat cu cea în engleza și am văzut ca la cărțile respective, este menționată Polonia în locul României. Mi se pare un gest frumos făcut de cei care au tradus jocul prin includerea țării noastre în descrierea cărților.

Ne-a placut foarte mult modul prin care este ales primul jucător, nominalizarea făcându-se destul de amuzant, primul jucător fiind ultima persoana de la masa intepata de o albină. Un alt lucru destul de interactiv care aduce și un pic de mister în joc, dar care te face și sa vrei sa ieși în natura sunt cele 5 plicuri, fiecare conținând câte 6 cărți tematice care pot fi adăugate celor din joc. Ca să te poți uita în aceste plicuri ar trebui să îndeplinești anumite condiții: să vizitezi un parc național, să vezi un animal sălbatic în pădure, în prima zi a primăverii sau plicul tematic de Crăciun care se deschide în seara de 24 decembrie. Fiecare dintre ele încearcă să facă legătura între jocul fizic, natura și evenimente din viata noastră, indemnandu-ne, în același timp, la o plimbare prin pădure dar și să scoți jocul pe masă când îndeplinești una dintre condiții. Noi am desfăcut câteva plicuri când am indeplinit cerințele, dar curiozitatea ne-a împins și le-am deschis și pe celelalte pentru a vedea ce se ascunde acolo. În afara de animale, peisaje, plante, ilustrații noi, unul dintre plicuri va introduce în joc și simbolul cerb, care are reguli proprii în timpul jocului.

ARTA SI COMPONENTE

In joc sunt 184 de carti și, în afara de cele cu habitatele de pornire, fiecare carte are o ilustrație unică, aceste fiind foarte frumos ilustrate inspirandu-ti liniștea unei zile senine în natura. Jocul este foarte frumos colorat, ilustrațiile sunt făcute cu o foarte mare atentie la detalii și sunt prezente peste tot, începând de la cutia jocului pana la cele mai simple token-uri.

Componentele sunt de carton, singurul token de lemn fiind cel care indica runda. Holder ele de carti sunt construite din carton, dând un aspect plăcut și 3D zonei de joc.

Jocul este tradus în limba romana de Asmodee Romania. Cu toate ca nu are text pe carti, este independent lingvistic, regulamentul va fi mai ușor de parcurs de cei de nu cunosc atât de bine limba engleză. De asemenea cartea cu descrierea cărților merita parcursa pentru a afla diferite lucruri despre animalele și plantele ilustrate pe cărțile de joc.

CONCLUZII

Ne-a placut foarte mult ca jocul are o rejucabilitate mare. Nu te vei plictisi, acesta venind cu un număr impresionant de cărți, fiecare cu propriile cerințe. De asemena obiectivele din jurul focului de tabără vor fi mereu aleatorii și așezate diferit, fiind în total 11 dar nefolosindu-se toate.

Am jucat jocul în 2, 3 si 4 jucători. Toate jocurile au decurs bine, nu putem spune ca în 3 sau 4 jocul nu funcționează bine, totul merge ca uns, doar tabla de joc se aglomerează mai repede, vei fi nevoit sa așezi destul de multe jetoane în jurul focului de tabără. Cel mai mult ne-a plăcut în 2 jucători, jocul fiind mai rapid și putând avea posibilitatea sa iei mult mai multe cărți și sa le așezi în zona ta de joc, creând astfel habitate mai lungi. Chiar dacă este un joc care merge bine în orice număr de jucători, îl recomandam cu căldura în special ca joc pentru 2 jucători. De asemenea jocul are și un mod solo, dar pe acesta nu l-am încercat.

Am fost încântați și de sentimentul de liniște și pace pe care cărțile de joc ți-l inspira, fiecare dintre ele fiind ca un tablou ce reflecta un spațiu de vis. Un lucru care ne-a apropiat și mai mult de joc este ca peisajele și animalele prezente sunt din zona noastră geografica, totul fiind mai familiar.

Toate astea fac din Meadow unul dintre jocurile noastre preferate, unul dintre jocurile pe care le iubim, îl recomandam mereu cu placere și pe care suntem dispuși sa il jucam oricând și cu oricine, fie expert în board games sau proaspăt întrat în hobby.

RATING: 9 /10

Multumim @asmodeeromania pentru review copy.

Pentru mai mult content ne puteti vizita profilul de instagram: BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Repejor Puisor – Review

Repejor Puișor este un joc de societate făcut pentru copii de către un copil. Cu puțin ajutor, bineînțeles. Autorul jocului este unul dintre cei care au creat faimosul joc Exploding Kittens, Elan Lee, împreuna cu fiica lui de 4 ani. Este un joc de familie, interactiv si amuzand atât pentru copii, cat si pentru adulti. […]

Citește mai mult
Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult