Tabara Jocurilor 2024

Închide fereastra să nu câștige Curentul: Propuh un joc cu tradiție în Balcani

“Iar m-a tras curentul” zise Bunica și începu să refacă setup-ul la joc pentru a-și lua revanșa.

InterHuman Games, o companie din Croația, lansează campania de finanțare pe GameFound pentru Propuh (în traducere Curentul), un joc de cărți inspirat din superstiția des întâlnită în țările balcanice, de a nu sta cu două uși sau ferestre deschise pentru a nu răci.

În acest joc de 1-2 jucători, unul ia rolul Bunicii care încearcă să gătească sarmale, să facă patul și să pună masa, în timp ce un vânt înfricoșător (celălalt jucător, Curentul) încearcă să intre în casă din două părți în același timp pentru a o blestema pe bunică și a-i aduce sfârșitul.

În timp ce Bunica se mișcă prin casă, între masă, aragaz și dormitor pentru a-și face treburile (reprezentate prin jetoane verzi), Curentul încearcă fie să împingă ușa, fie să deschidă fereastra și în același timp să provoace agitație în bucătărie (punând jetoane roșii).

Mecanica principală a jocului este una de trick-taking, prin care jucătorii folosesc cărți pentru a determina cine va plasa jetoane pe locații.
Dacă sunt prea multe jetoane Propuh (roșii) pe ușă și fereastră, Curentul câștigă, dacă Bunica poate pune suficiente jetoane verzi pe pat, masă și aragaz câștigă ea.

Propuh are și un mod solo în care iei rolul Buncii și poți alege din patru grade de dificultate:

  • Nivelul 1 – Ușor, mod de antrenament
  • Nivelul 2 – Greu (nu există standard, se sare direct la greu)
  • Nivelul 3 – “Ca designer, îmi cer scuze”
  • Nivelul 4 – Încă în lucru

Propuh este un joc mic, cu setup rapid și un joc durează aproximativ 10 minute, iar în cutia jocului veți primi desigur și o rețetă de sarmale. Campania de GameFound ține încă 14 zile.

Dăm o tură prin știrile lumii pentru a-ți aduce ultimele noutăți despre jocuri de societate și cele mai noi lansări de board games

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Știri

Descoperire Uimitoare: Colecție Medievală de Jocuri găsită

Descoperirea unei colecții de jocuri de aproape 1.000 de ani, inclusiv un pion de șah bine conservat, piese de joc și zaruri, a fost un eveniment deosebit pentru un grup de arheologi. Această descoperire promite o perspectivă interesantă asupra lumii jocurilor nobilimii medievale și a originilor jocului de șah în Europa. Cu mai mult de […]

Citește mai mult
Știri

Essen Spiel renunță la folosirea artei AI în promovarea festivalului

Essen Spiel, a anunțat că renunță la utilizarea imaginilor generate de inteligența artificială pentru promovarea evenimentului în urma criticilor apărute din cauza campaniei de anul trecut și a incertitudinilor legale legate de tehnologie. Festivalul din Germania este cel mai mare festival de jocuri de societate din lume, urmat de GenCon (SUA) și UK Games Expo (Marea Britanie). […]

Citește mai mult
Știri

Nominalizările pentru Spiel des Jahres 2024 au fost anunțate

Nominalizările pentru Spiel des Jahres (Jocul Anului) pentru 2024 au fost anunțate astăzi printr-un live stream, evenimentul fiind așteptat cu mare interes. Acest premiu este considerat cea mai mare distincție din industria jocurilor de scoietate, onorând jocurile care se evidențiază prin inovație, accesibilitate și divertisment. Din momentul înființării sale în 1979, Spiel des Jahres a […]

Citește mai mult