Jaipur

Articol scris de:

jaipurJaipur

Anul apariţiei: 2009

Nr. jucători: 2

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Sébastien Pauchon

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: GameWorks, Lex Games

 

Sper că aveți la îndemână covoarele fermecate, urmează o poveste de neui…de fapt puteți să le împachetați, nu ne vor fi de folos acum, decât dacă cineva oferă un preț bun pe ele.

Jaipur este un joc de cărți, de două persoane, în care jucătorii se succed rapid pentru a-și atinge scopul de a deveni cei mai influenți negustori din oraș. Aceștia vor trebui să-și gestioneze cu iscusință stocurile și să găsească momentul propice pentru a vinde bunurile la cel mai bun preț, fără a pierde din ochi turma de cămile, esențială în transportul bunurilor.

jaipur_2Este un joc rapid, care îmbină cu succes trei mecanisme principale: card drafting, hand management și set collection. Fiecare jucător trebuind să se folosească de diferite tactici, să-și asume riscuri și cu puțin noroc, va reuși să-și surclaseze adversarul.

Comerțul se va desfășura prin manipularea cărților aflate în joc, atât în mâinile jucătorilor, cât și în cadrul pieței, reprezentată de un șir de cinci cărți aflat în mijlocul spațiului de joc.

Astfel, fiecare negustor va acumula bunuri, va face troc și de asemenea își va mări caravana de cămile, căutând mereu să fie mai bine aprovizionat ca și rivalul său. Toate aceste acțiuni vor fi efectuate prin interacțiunea jucătorilor cu șirul de cărți aflate în piață.
Desigur, procesul de acumulare a bunurilor ar fi inutil dacă nu ar avea ca finalitate vânzarea acestora. Ca niște comercianți care se respectă, jucătorii vor căuta să obțină cât mai mulți bani, urmărind să livreze cantități cât mai mari de bunuri, lucru care le va aduce și ciubucuri din partea clienților mulțumiți. Bunurile vândute vor aduce jucătorilor jetoane specifice fiecărui bun în parte, cu diferite sume reprezentând prețul de vânzare, precum și jetoane care reprezintă bonusurile pe care jucătorii le primesc pentru vânzarea a minim trei bunuri.

În momentul în care piața nu mai poate fi reîmprospătată, sau un număr suficient de bunuri au fost vândute, se încheie o rundă de joc, iar comerciantul care a reușit să obțină cel mai mare profit, va primi un sigiliu al excelenței, un simbol al recunoștinței din partea maharajahului. Primul comerciant care a reușit să obțină două sigilii va deveni cel mai bun negustor al orașului, câștigând competiția.

jaipur_1În concluzie, recomand Jaipur, un excelent joc de 2 jucători, în care deși intervine factorul de noroc, acesta nu este supărător, având în vedere durata scurtă a jocului. De asemenea, acesta este diminuat de faptul că se joacă un număr maxim de 3 runde pentru a se decide câștigătorul.

Plusuri: Joc rapid, ușor de învățat, captivant (după terminarea unui joc îți vei dori să îl mai joci încă o dată), care îmbină cu succes mecanicile prezente, componente de calitate.

Minusuri: Poate fi jucat doar în două persoane, factorul de noroc, diminuat de durata scurtă a jocului și de faptul că acesta se desfășoară pe durata a maxim 3 runde.

Jaipur e disponibil în limba română prin cei de la Lex Games și poate fi găsit aici sau la magazinele și librăriile partenere.

Articol scris de Marius Marcoci.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Muntele Magic – Review

Micul Gruia își strânse mai bine pelerina în jurul lui, noaptea era atât de intunecoasa și friguroasa, dar nu se putea opri, trebuia sa ajungă cât mai repede la bătrânul vrăjitor Balduin. Sa devina ucenic al vrăjitorului era tot ce își dorise, dar nu banuise niciodată ca totul putea deveni atât de periculos. Cu puțin […]

Citește mai mult
Reviews

“Here to Slay – Pus pe Rapus” Review

Când am intrat în hobby-ul jocurilor de societate am încercat diferite tipuri de jocuri: cooperative, jocuri euro, jocuri competitive, de cărți, etc. Unul dintre jocurile care m-au prins cel mai tare a fost Munchkin. Am apreciat interactiunea directa dintre jucători, puteai sa ii ajuți sau sa le pui bețe în roate celorlalți, avea glume deștepte […]

Citește mai mult
Reviews

“Landmarks” Review

Ajuns în tabăra din vârful muntelui îți dai seama ca ești singur. Din cauza cetii, restul grupului s-a pierdut pe drum. Acum că ceața s-a risipit ii poți vedea jos, la baza muntelui. Din păcate pentru ei, singura harta este la tine, iar tu va trebui să îi ajuți si sa ii îndrumi pentru a […]

Citește mai mult