Civilizația minoică din perioada antică, situată pe insula Creta în Marea Egee, a fost caracterizată printr-o societate sofisticată care a inclus artă deosebită, agricultură, sisteme de scriere, palate regale și, aparent, un joc de societate care sugerează o viață de relaxare și recreație pentru cel puțin o parte dintre locuitorii săi.
Începând cu anii 1870, omul de afaceri și anticariatul cretan, Minos Kalokairinos, a început explorarea ruinelor din Epoca de Bronz, având drept obiectiv palatul de la Knossos. Unsprezece ani mai târziu, arhitectul britanic Arthur Evans a preluat săpăturile și a realizat un studiu detaliat asupra societății minoice, el fiind cel care a introdus termenul “minoic” în onoarea regelui Minos din mitologia greacă.
În anul 1901, echipa lui Evans a descoperit jocul de societate Zatrikion, un exemplar din fildes acoperit cu foiță de aur. Tabla de joc era împodobită cu rosete din cristale și inserții de sticlă albastră cu folie de argint. Probabil tabla avea o bază din lemn, care s-a degradat înainte de săpăturile arheologice.
Patru piese conice din fildes descoperite în apropierea tablei sunt considerate a fi piesele de joc, având dimensiuni corespunzătoare celor patru cercuri mari de pe tablă. Jocul datează din jurul anului 1600 î.Hr. Deși civilizația minoică s-a stins cu milenii în urmă, aceasta a lăsat în urmă un patrimoniu cultural bogat ce continuă să fie studiat până în prezent.
Deși nu au fost descoperite alte exemple intacte ale jocului, este posibil ca acesta să fi fost răspândit în alte regiuni ale lumii antice, având în vedere influența civilizației minoice asupra altor insule din Marea Mediterană și chiar asupra Greciei continentale. Ruinele palatului de la Knossos sunt considerate a fi unele dintre cele mai vechi orașe din Europa.