Jocurile de Societate în Civilizația Greciei Antice

Jocurile de societate au captat imaginația multor oameni din Grecia antică, inclusiv a poeților, filosofilor dar și a maselor. Prin urmare, numeroase surse scrise relevă informații valoroase despre importanța jocurilor de societate în viața de zi cu zi a grecilor antici.

Jocuri precum Petteia și Tabula au fost în mod deosebit populare. Aceste jocuri nu au servit doar ca divertisment ci au și învățat jucătorii lecții morale valoroase. Aprofundând regulile, strategiile și semnificația culturală a acestor jocuri antice jucate acum mii de ani, putem înțelege mai bine morala și credințele grecilor antici.

Petteia: jocul de flancare

Unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate din Grecia antică, a fost Petteia, cunoscut și sub numele de Pesseia. Acest joc era jucat tradițional pe o tablă dreptunghiulară cu un număr egal de piese, de obicei de două culori diferite, pentru fiecare jucător. Obiectivul jocului era să flanchezi strategic și să capturezi piesele adversarului prin înconjurarea lor.

Petteia a avut un loc important în mitologia și literatura greacă. Acest lucru explică de ce se știe atât de mult astăzi despre acest joc de societate. Platon a atribuit jocul zeului egiptean Theuth. Acest lucru a conferit jocului o anumită simbolistică sacră și l-a făcut deosebit de valoros, fiind menționat și în Odiseea lui Homer.

În Odiseea, scriitorul grec se referă la jocul practicat de pretendenții Penelopei în lunga lor așteptare pentru mâna acesteia în căsătorie, în timp ce Ulise se lupta să-și găsească calea înapoi acasă. Deși regulile exacte ale Petteia au fost pierdute de-a lungul timpului și nu avem o explicație detaliată a jocului, este clar că acesta implica o gândire strategică complexă referitoare la mișcarea pieselor.

Tabula: strămoșul jocului de table

Un alt joc de societate iubit și popular în Grecia antică a fost Tabula. Acest joc seamănă izbitor cu jocul roman ulterior numit Duodecim Scripta, care la rândul său, este foarte similar cu jocul modern de table. Tabula era jucat de greci în principal pe o tablă cu două rânduri de câte 12 spații fiecare. Fiecare jucător folosea 15 piese.

Cu toate acestea, nu era exact ca jocul pe care îl cunoaștem astăzi. În Tabula din Grecia antică, o rundă începea cu toate piesele pe tablă. Jucătorii foloseau trei zaruri în loc de două pentru a-și determina mutările.

Ca multe alte jocuri antice grecești, se spune că jocul Tabula avea origini mitice. Legenda spune că jocul de masă a fost inventat de către un soldat grec numit Alea. Alea a luptat în Războiul Troian, în timpul căruia probabil a venit cu ideea pentru acest joc. Această atribuire a adăugat misticism și importanță jocului fiind legat de povestea unuia dintre cele mai importante războaie ale Greciei antice.

Cinci Linii: un joc de strategie pierdut

Pente Grammai este alt joc celebru jucat în Grecia antică. “Pente Grammai” înseamnă “Cinci Linii” în limba greacă. Acesta este un alt joc de societate antic grecesc care a fost pierdut în mare măsură de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a fost jucat odată de multe persoane. Dovezi arheologice ale acestui joc au fost descoperite de-a lungul timpului pe numeroase vase grecești. Imaginile jocului sunt chiar gravate în podelele templelor, indicând popularitatea sa răspândită.

Bazându-ne pe ceea ce se știe până acum despre joc, originea sa datează din cel puțin anul 600 î.Hr. Aceasta este presupusă pe baza artefactelor și a referințelor în poezia antică care au supraviețuit până în zilele noastre.

Deși setul complet de reguli al Pente Grammai este necunoscut, se crede că zarurile au fost folosite pentru a determina mișcarea pieselor de pe liniile exterioare ale tablei spre centrul acesteia. Cel mai probabil, scopul final al jocului a fost de a elimina sau de a captura piesele adversarilor, asemenea altor jocuri de strategie contemporane.

Poleis

Poleis (însemnând “orașe”) a fost un alt joc de societate strategic practicat la scară largă în Grecia antică. Acest joc a fost în mod deosebit popular în perioada clasică a Greciei. Jocul gravita în jurul conflictelor tipice dintre două state grecești opuse. Acest lucru a reprezentat foarte probabil rivalități și conflicte istorice reale similare celor dintre Atena și Sparta cu care suntem familiarizați.

Jucătorii își așezau piesele, care probabil reprezentau soldați, sau cum erau cunoscuți în Grecia, hopliții, pe o grilă dreptunghiulară. Cu mișcările lor, jucătorii încercau să captureze piesele adversarilor pentru a câștiga bătălia.

Deși regulile exacte ale acestui joc s-au pierdut și ele de-a lungul timpului, se pare că Poleis a fost un joc care a recompensat intens gândirea strategică și abilitățile tactice militare. Referințele la jocul efectiv pot fi găsite în multe opere ale literaturii antice, indicând larga sa popularitate printre grecii antici.

Ca un joc de mare pricepere care simula războaie reale, precum și controlul teritorial, Poleis poate fi considerat o influență pentru multe jocuri de societate ulterioare, cum ar fi șahul și damele.

Kottabos – nu doar un alt joc de masă grecesc antic

Kottabos a fost un joc destul de popular. Cu toate acestea, acesta a fost mai degrabă un joc de băutură decât un joc de societate. În mod justificat, acest joc era în mod deosebit popular în cadrul simpozioanelor – care erau petreceri cu băutură – din secolele V și IV î.Hr. Acest joc de băutură implica aruncarea sedimentelor de vin către ținte selectate. Oamenii foloseau o cupă foarte mică numită “kylix”.

În cea mai comună variantă a jocului, un disc de bronz, cunoscut sub numele de plastinx în greacă, era echilibrat pe un suport metalic înalt în centrul încăperii. O altă farfurie metalică era pusă chiar dedesubtul acestuia. Jucătorii încercau să arunce jos plastinxul cu un aruncătura bine țintită a reziduurilor de vin. Acest lucru ar fi făcut ca plastinxul să cadă pe farfuria de jos.

Cu toate acestea, aceasta nu era singura variantă a jocului. O variantă mai puțin cunoscută astăzi implica numeroase farfurii mici care pluteau într-un bol cu apă. Jucătorii își dedicau aruncările către obiectele dorinței lor. Aceasta a condus la o situație în care succesul era văzut ca un semn clar de noroc viitor cu un accent asupra vieții amoroase a jucătorilor.

Așa cum ne putem imagina, însă, jocul cu siguranță ducea la o cameră destul de murdară la sfârșitul simpozionului. Acest lucru era așteptat la astfel de evenimente. Reprezentările jocului Kottabos nu sunt neobișnuite pe vasele grecești, din care am obținut cea mai mare parte a înțelegerii noastre despre regulile și popularitatea jocului.

Grecii antici își iubeau jocurile de societate

Deși în prezent nu sunt atât de cunoscute, jocuri de masă precum Petteia, Tabula și Pente Grammai au fost foarte populare în Grecia antică. Ele au constituit o parte integrală a vieții și culturii grecilor antici. Prin examinarea regulilor acestor jocuri, precum și a obiceiurilor acestora, putem să tragem concluzii despre subiecte mai generale, cum ar fi moralitatea și chiar credințele legate de divinitate.

Aceste jocuri erau, în esență, metafore pentru strategiile militare, manevrele politice și preocupările intelectuale atât ale tinerilor cât și ale bătrânilor. Ele reflectau valorile și credințele societății care le-a creat și le-a prețuit.

De asemenea, putem spune cu siguranță că influența multor jocuri de societate antice grecești a depășit cu mult timpul lor. Odată cu integrarea romanilor cu grecii în timpul expansiunii Imperiului Roman, jocurile de societate antice grecești au modelat jocurile ulterioare romane și, prin urmare, europene medievale.

Dăm o tură prin știrile lumii pentru a-ți aduce ultimele noutăți despre jocuri de societate și cele mai noi lansări de board games

HowToPlay.ro

Știri

Eveniment cu jocuri de societate weekend-ul acesta în Sibiu!

A doua ediție a GameFest va avea loc în acest weekend și promite o experiență de neuitat pentru sibienii de toate vârstele. Organizatorii își propun să promoveze cultura jocurilor de societate și să ofere un spațiu de întâlnire pentru toți cei care împărtășesc această pasiune. Programul este variat și cuprinde concursuri de jocuri cunoscute, sesiuni […]

Citește mai mult
Știri

Osprey Games anunță Ofrenda, inspirat din tradițiile Día de los Muertos

Osprey Games a anunțat recent lansarea jocului Ofrenda, creat de designerii Orlando Sá (Porto, Pessoa, Celtae) și André Santos, cu ilustrații realizate de artistul Alex Herrerías. Este un joc de cărți inspirat din tradițiile Día de los Muertos, oferind jucătorilor ocazia de a construi altare în memoria celor dragi care au trecut în neființă. În […]

Citește mai mult
Crowdfunding Știri

Devino un spirit al Crăciunului și bântuie-l pe Scrooge

Într-o lume în care jocurile de societate îmbină distracția cu temele clasice, “Spirits of Christmas” reprezintă o oportunitate de a interacționa cu povestea lui Charles Dickens, “A Christmas Carol”. Proiectul, lansat pe Kickstarter pe 26 noiembrie, invită jucătorii să îmbrace rolurile spiritelor Crăciunului, având misiunea de a-l ajuta pe Ebenezer Scrooge să se schimbe înainte […]

Citește mai mult