Kaito – Review

Articol scris de:

Kaito este un joc inspirat din cultura japoneză, numele putând fi tradus ca Maestrul Hoț. Samuraii sunt cunoscuți în istorie ca fiind foarte disciplinați și inteligenți. Pe lângă antrenamentul militar, erau instruiți să cânte la diverse instrumente, studiau caligrafia sau erau implicați în Ceremonia Ceaiului. În trainingul lor erau folosite și multe jocuri de strategie abstractă precum Go sau Shogi, considerate forme de antrenament mental.

Kaito @BoardGameColors

În jocul Kaito fiecare jucător este un samurai care încearcă să îl lase pe celălalt fără katana sau kabuto, cu ajutorul maestrului hoț.

Pentru că tot ne-am obișnuit să jucăm jocuri abstracte, am zis să îi dăm o șansă și lui Kaito, un joc tactic de prin 2019, tot de la Steffen Spiele. Poate fi jucat doar în doi jucători și, asemeni celorlalte jocuri despre care am discutat anterior, durează aproximativ 10 minute.

DESFĂȘURAREA JOCULUI

Jocul conține 36 de jetoane care vor fi amestecate și așezate pe masă intr-un grid de 6×6. Fiecare jucător își alege o culoare (negru sau roșu), apoi este ales jucătorul care începe. Al doilea jucător va scoate din joc două jetoane la alegerea sa și plasează piesa Kaito pe unul dintre locurile eliberate, cu culoarea adversarului vizibilă.

Kaito @BoardGameColors

Jetanele sunt jumătate de culoare neagră și jumătate de culoare roșie. Fiecare prezintă diferite simboluri si anume 7 Katana (săbii), 3 Kabuto (coifuri) și trei tipuri de Mon (embleme tradiționale chinezești), cu unul, două sau trei simboluri per fiecare jeton.

Kaito @BoardGameColors

Obiectivul jocului este să elimini toate Kabutos sau toate Katanas care aparțin adversarului sau să îl previi să mute Kaito.

Pe tura ta va trebui să muți Kaito pe verticală sau orizontală oricâte spații dorești, atâta timp cât aterizezi pe un jeton pe care să îl iei. Dacă ai capturat un jeton de culoarea adversarului, plasează-l în fața ta cu simbolul vizibil, dacă însă ai capturat un jeton de culoarea ta, pune-l lângă tine, cu fața in jos.

Kaito @BoardGameColors

La finalul turei, poți face schimburi, înmânandu-I adversarului jetoane cu simboluri Mon pentru a îți recupera din Katana sau Kabuto. Piesele Mon se vor returna adversarului, iar acesta le va plasa în fața sa. Piesa recuperată de tine se va întoarce în joc și se va plasa sub Kaito.

Jocul se încheie atunci când oponentul a rămas fără Katana, fără Kabuto sau atunci când nu mai poate face nicio mutare cu Kaito.

ARTA ȘI COMPONENTE

Arta este simplă și curată, cu culori neutre cu excepția roșului care sare în evidență. Componentele au calitate superioară și sunt depozitate într-o cutie îndeajuns de mică încât să poată fi luată în bagaj în vacanță.

CONCLUZII

Kaito este un joc de strategie abstractă, cu temă japoneză, rapid și simplu, creat special pentru 2 jucători. Deși jucătorii se luptă între ei, partea cea mai interesantă este că piesa pe care trebuie să o muți pe tabla de joc este comună cu adversarul. Astfel, atunci când îți planifici mutările poți influența si reduce drastic mutările adversarului tău.

Kaito @BoardGameColors

Ca în orice joc tactic, ideal este să îl ataci pe celălalt jucător, dar să te protejezi și pe tine, așa că a acorda atenție ambelor tabere este foarte important.

Kaito @BoardGameColors

Dacă îți plac jocurile tactice de tip duel, în care nu te bazezi deloc pe noroc, ci doar pe propriile decizii, Kaito este un joc perfect pentru tine. De asemenea, dacă te atrage și cultura jpropriile deja un bonus.

Rating 7/10

Disclaimer: am primit o copie a jocului de la www.raftulcujocuri.ro pentru a putea face acest review.

Mai multe reviewuri gasiti aici: Our Reviews

Ne gasiti pe instagram: BoardGameColors

Kaito @BoardGameColors
Kaito @BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

HowToPlay.ro

Recenzii și păreri

Dune Revolta – Lupta pentru Arrakis începe din nou – Review

Există un adevărat cult în jurul universului Dune, începând cu cele 6 cărți originale scrise de Frank Herbert și continuând cu încă 17 scrise de alți autori, filme, seriale și, mai nou, chiar jocuri de societate. Există nu mai puțin de 25 de jocuri de societate inspirate din universul Dune, sau cel puțin așa spune […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Linja – Review

Linja este un joc minimalist inspirat din cultura tibetana, linja însemnând linie în această limbă. Este alcătuit din 6 bețișoare din bambus și 12 pioni din lemn, aceste componente dându-i un aer foarte tradițional.   Este un joc abstract de strategie ceva poate fi jucat doar în 2 jucători. Are un ritm alert, putând fi dat […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

XOK – Review

XOK este un joc minimalist de strategie, de tip duel, în care vrei să creezi o rețea de minim 10 elemente adiacente, în acest caz pești. În limba mayașilor, “xok”,  pronunțat “shoke”, înseamnă “pește” și este, cel mai probabil, originea termenului “shark” din engleză. Pentru că, da, în acest joc elegant avem de-a face cu […]

Citește mai mult