La pas prin istorie. Trekking Through History Review

Articol scris de:

Dacă ai putea sa te întorci în timp, la ce evenimente ai vrea sa participi? Ai prefera sa te bucuri de Jocurile Olimpice antice sau sa navighezi pe insulele Galapagos cu Darwin? Sau poate vrei sa te plimbi pe Luna cu echipajul Apollo 11?

Dar dacă ai avea doar 3 zile în care poți sa călătorești? Timpul ar fi limitat, fiecare aventura însemnând trecerea câtorva ore și nu ai putea decât sa le vizitezi în ordine cronologica. Ai fi dispus sa iti sacrifici cristalele prețioase pentru a economisi timp?

Ai noroc, cei de la Wayback Tours tocmai te-au ales pentru a avea parte de aventura vieții tale. Ești pregătit? Dacă da, deschide cutia și sa înceapă aventura!

Trekking Through History @BoardGameColors

CUM SE JOACĂ

Regulamentul este bine structurat și ușor de citit. Regulile jocului sunt usor de invatat, fiind relativ putine si rapid de inteles.

Cand este ransul tau trebuie sa:

Alegi o carte de istorie din secventa de evenimente de pe plansa de joc sau o carte de strămoș. Aceasta carte este similara cărților de istorie, însă anul trecut pe ele este flexibil;

Muți ceasul de buzunar atâtea căsuțe in față pe planșa ceas cât îți indică numărul din colțul stânga jos al cărții alese;

Trekking Through History @BoardGameColors

Strângi recompensele afișate pe cartea aleasă și de pe covorașul de neopren, de sub aceasta, si plasează aceste recompense pe plansa itinerariu, de sus in jos, primind bonusuri daca este cazul;

Așezi cartea in flux, evenimentele istorice putând fi vizitate în ordine cronologică;

Pregateste-te pentru urmatoarea runda.

Jocul durează 3 “zile”, fiecare zi avand un teanc propriu de evenimente istorice. La sfarsitul celei de-a treia zi, jucatorii își calculează punctele de victorie.

Trekking Through History @BoardGameColors

PREZENTAREA JOCULUI

In Trekking Through History vei avea la dispoziție 3 zile pentru a călători în timp, luand parte la cele mai importante evenimente din istorie. Fiecare zi va avea, bineînțeles, 24 de ore și fiecare oprire va dura câteva ore, în funcție de importanta evenimentului.

Fiecare jucător va avea o plansa itinerariu. Va trebui sa bifezi anumite tipuri de experiente reprezentate de 4 tipuri de jetoane – persoana, eveniment, inventie, progres si jetoane universale (jocker). În timpul fiecărei opriri vei avea câteva experiente și vei primi jetoane pentru acestea. Cu cat oprirea este mai lunga, cu atât vei primi mai multe jetoane. Opririle vor costa între 1 și 5 ore.

Practic, resursa cu care tu vei plati este timpul, iar ce vei primi in schimb sunt jetoanele experienta. Cu acestea vei încerca să completezi cât mai multe spatii de pe plansa ta personala (itinerariu), de unde vei putea primi cristale bonus dar și o gramada de puncte. De asemenea vei primi puncte și în funcție de șirul de evenimente istorice vizitate în ordine cronologica; cu cât șirul de carti reprezentând evenimentele este mai lung, cu atât acesta iti va aduce un număr mai mare de puncte. Vei putea oricând sa începi un nou șir, dar este mai profitabil sa il continui pe cel la care lucrezi pentru a maximiza scorul final.

Trekking Through History @BoardGameColors

In joc vei găsi 108 carti, fiecare reprezentând un eveniment istoric. Pe fata cărții vei găsi o descriere scurta a evenimentului, anul în care s-a întâmplat și o ilustrație frumoasa, iar pe spatele cărții o descriere mai detaliata a evenimentului. De multe ori ilustrația si titlul acesteia te vor face sa întorci cartea si sa citești descrierea. Sigur vei fi curios sa vezi de ce în anul 1914 o doamna frumos aranjata ii aplica un procedeu de jiu-jitsu unui polițist londonez.

Partea educativa a jocului aduce un mare plus și te adâncește în povestea lui, dar daca nu ești aici pentru istorie nu e nimic, aceasta poate fi foarte ușor ignorata, detaliile cartii nefiind necesare in desfasurarea jocului.

Trekking Through History @BoardGameColors

Inițial jocul a fost lansat printr-o campanie de crowfunding pe Kickstarter. Aceasta a reușit sa strângă 256.613$ de la 4.732 de backeri. Bonusuri oferite în timpul campaniei au fost 2 extensii: modulul solo și Distorsiunea temporala. Spre surprinderea noastră le-am găsit și în cutia ediției în limba romana.

Extensia Distorsiunea temporala aduce o noua optiune pe fiecare zi, fie de plasament, fie de punctaj. Sunt 24 de carti distorsiune în total, 3 fiind folosite per joc.

Trekking Through History @BoardGameColors

ARTA SI COMPONENTE

Arta jocului este foarte plăcută vizual, fiecare eveniment de pe carti fiind desenat astfel încât sa te atragă și sa te facă curios în privința lui.

Jocul vine cu componente premium. Fata de plansa de carton cu care suntem toți obișnuiți atunci când cumpărăm un board game, de data asta veți avea o surpriza. Plansa de joc este sub forma de covoras de neopren, producătorii fiind foarte inspirați când au făcut aceasta alegere având în vedere ca jocul este unul în care vei plasa și ridica de foarte multe ori cărțile în zona de joc.

Trekking Through History @BoardGameColors

Un alt lucru care ne-a plăcut foarte mult a fost insertul jocului. Toate piesele au locașurile lor speciale, totul în cutie așezându-se foarte ordonat. Jetoanele vor fi plasate într-o tavita detașabilă care poate fi scoasa din cutie și pusa direct pe masa, scurtand foarte mult timpul de setup.

Trekking Through History @BoardGameColors

CONCLUZII

Noi am jucat jocul în 2 și 3 jucători. In ambele variante acesta a decurs bine, actiunile fiind fluide, fara prea mult timp de așteptare între ture.

Interactiunea dintre jucatori destul de putina. Ea este prezenta in partea de alegere a cărților din zona de joc, ceilalți putând sa iti ia cărțile dorite, sau tu putând lua cărțile lor pentru a ii împiedica sa își continue șirul sau sa ia simbolurile de care au nevoie pentru a își completa tabla personala. De asemenea un lucru la care trebuie sa fii atent este ordinea de pe tabla ceas, aceasta te va ajuta sa fii primul atunci când alegi carti. Costul actiunilor, pe care îl plătești sub forma de ore, poate fi manipulat cu ajutorul cristalelor, asa ca va trebui sa le folosești astfel încât sa iti ofere un real avantaj în fata adversarilor, putand sa te facă sa faci mai multe ture consecutive în care sa iti iei cărțile dorite.

Trekking Through History @BoardGameColors

Ne-a incantat faptul ca jocul nu durează foarte mult, în 2 jucători o partida va fi în jur de 30-40 de minute. Ținând cont și de setup-ul rapid, jocul este perfect pentru momentele in care nu ai foarte mult timp la dispoziție pentru joaca, dar totuși vrei sa joci un joc bun si sarisfacator.

Ne-a placut foarte mult aceasta încercare de a face cât mai lungi șirurile de carti. Este destul de condiționată de ce carti sunt trase din pachet, uneori fiind nevoit sa sari peste perioade mari de timp, neavând carti apropiate de anul tău, dar cumva trebuie sa iti îmbini acțiunile astfel încât sa manipulezi ordinea jucătorilor ca adversarul sa fie obligat sa ia cărțile din șirul de evenimente istorice și sa dezvăluie altele care poate pe tine te-ar avantaja. În afara de lungimea sirurilor trebuie sa ții cont și de itinerariile proprii, incercand sa plasezi jetoanele corespunzatoare pentru a castiga cristale si puncte de victorie. Uneori trebuie sa renunti la punctele oferite de siruri pentru a câștiga mai multe puncte cu ajutorul itinerariului sau invers.

Trekking Through History @BoardGameColors

Ne-a placut mult și partea vizuala a jocului, de asemenea și cea educativa. Trekking through history poate poate fi jucat incepand cu varsta de 10 ani (asta scrie pe cutie; noi am zice 8 ani mai degraba, mai ales daca copilul a mai fost expus jocurilor de societate), fiind ocazia perfecta pentru copii de a retine cateva evenimente importante din istoria lumii, cu atât mai mult cu cat jocul este și tradus in limba romana. Înainte de varianta tradusa am avut ocazia sa jucam jocul si în engleza. Putem spune ca varianta în limba romana este foarte bine tradusa, iar tonul povestirilor este bine retinut. Singurul lucru pe care l-am schimba ar fi titlul, considerand ca unul în limba romana ar fi avut un impact mai mare si l-ar fi diferentiat mai mult de versiunea în limba engleza.

RATING 9/10.

Multumim Ludicus Games pentru review copy.

Unboxingul il puteti vedea aici: Unboxing
Un filmulet in care puteti vedea artworkul cartilor: Trekking Through “Trekking Through History” cards
Pentru mai mult continut vizitati profilul nostru de instagram: BoardGameColors

Trekking Through History @BoardGameColors
Trekking Through History @BoardGameColors
Trekking Through History @BoardGameColors
Trekking Through History @BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

HowToPlay.ro

Crowdfunding Reviews

Christmas Rolls, 3 jocuri perfecte pentru masa de Crăciun în familie

Christmas Rolls este numele campaniei lansate de Teetotum Game Studios pe platforma de finanțare Gamefound și care include 3 jocuri roll&write în varianta print&play cu tematică de Crăciun: Ready for Christmas, Best Snowman Wins și Tricky Christmas Gnomes. M-am întrebat de mult timp de ce nu avem mai multe jocuri tematice pentru diverse evenimente, sărbători […]

Citește mai mult
Reviews

Monkey Palace – Review

Joc de societate LEGO? Nici ca se putea mai bine, ne-am bucurat toata familia, copii, parinti, bunici. In Monkey Palace trebuie sa lucrezi impreuna cu ceilalti jucatori la reconstructia frumosului palat, însă doar cel care strange cele mai multe banane va castiga jocul. Nu te-ai gandi ca un joc bazat pe construirea unei structuri cu […]

Citește mai mult
Reviews

Muntele Magic – Review

Micul Gruia își strânse mai bine pelerina în jurul lui, noaptea era atât de intunecoasa și friguroasa, dar nu se putea opri, trebuia sa ajungă cât mai repede la bătrânul vrăjitor Balduin. Sa devina ucenic al vrăjitorului era tot ce își dorise, dar nu banuise niciodată ca totul putea deveni atât de periculos. Cu puțin […]

Citește mai mult