Tabara Jocurilor 2024

Ligretto

Articol scris de:

 

LIGRETTO

Anul apariţiei: 1960

Nr. jucători: 2-4 cu un pachet, maxim 12 cu 3 pachete de culori diferite

Durata unui joc: 10 minute

Designer: Werner Ernst George Muller

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Schmidt Spiele

Ligretto e un joc de cărţi rapid şi uşor de învăţat. A apărut prima data în 1960 sub numele de Dutch Blitz, în 1988 a apărut prima dată sub denumirea de Ligretto iar din 2000 e distribuit de Schmidt Spiele.

Fiecare pachet de Ligretto are câte 160 cărţi, împărţite în patru culori, câte una pentru fiecare jucător. Toţi jucătorii joacă în acelaşi timp şi câştigător e cel care îşi termină primul cărţile. De fapt nu e direct câştigător, se numără punctele, dar cam aia e. Faptul că toţi jucătorii joacă simultan creează un mic haos, dar jocul se bazează pe onoarea fiecăruia de a nu trişa.

Ligretto e un joc în care nu e nevoie de strategie, tot ce contează e atenţia şi viteza de reacţie, nu puţine fiind cazurile când doi jucători vor să pună aceeaşi carte în acelaşi loc, câştigător fiind cel mai rapid.

Ligretto se găseşte în trei pachete diferite, unul roşu, unul albastru şi unul verde. Deşi la prima vedere pachetele sunt la fel, combinându-le, Ligretto se poate juca în mai mulţi jucători(până la 8 jucători cu două pachete de culori diferite, până la 12 jucători cu 3 pachete de culori diferite).

Ligretto nu e un joc pe care să-l jucaţi o noapte întreagă, dar e un joc pe care-l puteţi folosi uşor pentru a “converti” oameni noi la fenomenul boardgames şi e un joc excelent în pauzele dintre două de jocuri de strategie lungi sau pentru a destinde atmosfera după o noapte lungă de jocuri mai “serioase”. Poate fi o alegere bună şi când vreţi să jucaţi ceva şi nu aveţi timp să vă întindeţi la ceva lung. Cu toate acestea, Ligretto nu e pentru toată lumea, dar pentru a vă face o părere corectă, jocul trebui încercat.

Plusuri: Ieftin, rapid, uşor de învăţat, amuzant, merge până la 12 jucători.

Minusuri: Nu va satisface devoratorii de strategii.

Ligretto ne-a fost pus la dispoziţie de magazinul cutia.ro şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Polus Center, Cluj-Napoca.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult