Tabara Jocurilor 2024

Micuța țestoasă izbucni în ras și striga cât putu de tare: “Start la bălăceală!“ – Review

Articol scris de:

Din depărtare se auzeau țipete și râsete. Țestosul Gruia mări pasul să ajungă mai repede la prietenii lui. Părea că oricât de mult se grăbea tot foarte greu mergea, mereu era ultimul care ajungea la locul de joacă și pierdea toată distracția.
Ajunse la cascadă și privi în jos. Toate animăluțele erau în lac și se jucau. Elefănțelul stropea cu trompa și ceilalți fugeau râzând prin apă. Mai aproape de mal, Maimuțica și Ursulețul Panda se jucau cu o minge. Varanul tot nu învățase să înoate și încă purta colacul de salvare în jurul gâtului. Toată lumea era acolo, toată lumea în afara de el…
Țestosul Gruia se uită la poteca ce șerpui în jos pe lângă cascadă până la lac. Mai era atâââât de mult, până ar fi ajuns el acolo ar fi durat o veșnicie!
“Nu și de data asta! Nu o să mai pierd distracția! “ spuse el cu vocea hotărâtă. Un pas, doi pași, trei pași și… se aruncă în cascada. Curentul de apă îl lua pe sus și îl purta direct în mijlocul lacului în uralele prietenilor săi. Când atinse suprafața lacului, stropi de apă săriră în toate direcțiile udând pe toată lumea. Cât de distractiv a fost!
Micuța țestoasă izbucni în râs și strigă cât putu de tare: “Start la bălăceală!“

CUM SE JOACĂ


Setup-ul este relativ rapid, prin asamblarea tablei de joc reprezentată de lac împreună cu cascada râului. Fiecare jucător va primi o tablă de joc jucător și 3 jetoane minge, plasându-le pe spațiile de pe zona de start de pe tabla fiecăruia. De asemenea, se amestecă cartonașele cu animăluțe și se așează cu fața în jos într-o configurație 3×4.
Jucătorul activ va lovi cu bobârnacul jetonul broască țestoasă plasat în partea de sus a cascadei, pentru a-l trimite cât mai rapid în centrul lacului. De aici exista 3 variante:
1. Dacă broscuța nu aterizează pe lac, jucătorul va întoarce doar unul dintre cartonașele cu animăluțe.
2. Dacă broscuța ajunge pe inelul lacului, jucătorul întoarce două cartonașe cu animăluțe.
3. Dacă broscuța ajunge în mijlocul lacului, adică în cercul albastru închis, jucătorul întoarce trei cartonașe cu animăluțe.

Start la balaceala @BoardGameColors

În funcție de rezultat, jucătorul activ trebuie să avanseze un spațiu spre dreapta cu jetoanele minge de pe tabla proprie de joc, în cazul în care va întoarce pe tura sa acele cartonașe cu animăluțe care corespund primelor imagini din dreapta jetoanele minge de pe tabla sa de joc.
Acele cartonașe întoarse trebuie sa fie vizibile tuturor jucătorilor pentru a fi memorate de aceștia, după care vor fi întoarse din nou cu fața în jos.
Dacă jucătorul nu poate avansa cu niciun jeton minge pe tabla sa de joc, acesta va primi un jeton colac de salvare. Acest jeton îi va permite să întoarcă un cartonaș cu animăluțe în plus la următoarea sa tură, după care va fi decartat.
Jocul se încheie în momentul în care un jucător reușește să ducă toate cele trei jetoane minge pe ultimele spații de pe tabla sa, câștigând astfel jocul.

DESFĂȘURAREA JOCULUI


Jocul o are în prim plan pe micuța broască țestoasă care a întârziat la bălăceală. Pentru a ajunge cat mai repede la lac alături de prietenii săi, aceasta va fi nevoită să plonjeze de-a lungul unei cascade. Prietenii ei însă au decis să se ascundă, așa că noi trebuie să o ajutăm să îi găsească.
Start la bălăceală este un joc de memorie si dexteritate, mecanismele cel mai des întâlnite in jocurile pentru copii. Acesta este recomandat peste vârsta de 5 ani însă, după parerea noastră, poate fi jucat cu lejeritate de la 4 ani. Noi l-am încercat cu băiețelul nostru de 4 ani jumătate fără dificultate.

Start la balaceala @BoardGameColors

Similar multor jocuri pentru această categorie de vârsta, Start la bălăceală antrenează memoria vizuală a jucătorilor. Deși nu vine cu ceva inovator, partea de dexteritate și anume datul bobârnacelor este foarte distractivă.
Cele 4 table de joc personale nu arată la fel, ordinea animăluțelor din cele 3 șiruri fiind diferită. Jucătorii trebuie sa avanseze cu mingiile pe cele 3 siruri doar de la stânga la dreapta, în ordinea afișată, fără să sară peste niciun animăluț. În funcție de cât de eficient a plonjat broasca țestoasă, jucătorul activ va putea întoarce si examina între 1 și 3 cartonașe cu animăluțe din cele 12 aflate pe masă în configurație 3×4. Dacă jetonul sau jetoanele întoarse se potrivesc cu animăluțele care urmează să fie găsite (cele din dreapta mingiilor), atunci jucătorul avansează mingea in mod corespunzător.

Start la balaceala @BoardGameColors

Jocul are și un sistem de recuperare pentru cei aflați în urmă. Dacă nu reușește sa avanseze cu nicio minge pe niciunul dintre siruri, jucătorul păgubit va primi că premiu de consolare un colac de salvare care, în tura următoare, îl va ajuta prin întoarcerea unui jeton cu animăluțe în plus. De asemenea, cu cât jocul avansează, pentru cel aflat în frunte vor rămâne mai puține animăluțe de descoperit, astfel că cei aflati în urmă vor avea un mic avantaj atunci când se întorc jetoanele cu animăluțe, ei având mai multe opțiuni de a avansa.
Gruia a fost cel mai încântat de partea de dexteritate care l-a distrat foarte tare. De asemenea, cred că i-a plăcut foarte tare să ne bată de fiecare dată fara niciun fel de ajutor, pe baza faptului că are o memorie vizuală mult mai bună că a noastră. Se pare că vârsta și oboseala își spun cuvântul in cazul nostru.
Vizual, este unul dintre cele mai drăguțe jocuri pe care le-am jucat. Cartonașele cu animăluțe sunt viu si ghiduș reprezentate, contribuind la starea de bine pe care ti-o confera jocul. Nu cred că poți încheia acest joc prost-dispus. Chiar și pierzător fiind, va fi amuzant să iți antrenezi bobârnacul.

ARTĂ ȘI COMPONENTE


Start la bălăceală arată superb. Design-ul este foarte plăcut, iar ilustrațiile foarte drăgălașe, fiind reprezentați pui de animale sălbatice. Toate aceste animăluțe sunt desenate și pe ultima pagină a regulamentului, cu denumirea fiecăruia, cu scopul de a le pune întrebări celor mici pe baza imaginilor.
Lacul si rampa (cascada) sunt si ele frumos desenate, fiind construite dintr-un carton gros, calitativ. Ele se îmbina cu ușurință intr-un singur punct, ca un puzzle. Cât de strașnică este îmbinarea o să vedem în timp, până acum totul ok.
Cutia jocului are și un insert colorat ca apa, despre care inițial am crezut că este parte componentă a lacului.

CONCLUZII


Start la bălăceală este un joc de societate care stimulează memoria vizuală și antrenează dexteritatea. Cu o durată de 15-20 de minute, greu îl veți strânge după doar o partidă. Cel puțin așa a fost în cazul nostru. Ajută foarte mult faptul că, deși jocul necesită multă atenție și concentrare din partea copiilor, apar momentele astea de relaxare atunci când trebuie să se ridice de pe scaun să mai dea un bobârnac. Gruia al nostru este mereu în mișcare, cu greu îl putem mobiliza să facem o activitate așa multe minute legate, iar această componentă de dexteritate a jocului l-a ajutat foarte mult.

Start la balaceala @BoardGameColors

Jocul se adresează copiilor de toate vârstele, însă predominant se pretează la vârste cuprinse între 4 si 10 ani. E un joc foarte bun de jucat și cu bunicii, având în vedere este un antrenament bun și pentru vârstnici. Data viitoare când cei mici își vizitează bunicii, recomand să le lăsați și un joc de memorie, ajutați pe toată lumea.
Ne-a placut foarte mult jocul, de la mic la mare, nu ne-am așteptat sa fie așa distrativ. Deși este un joc competitiv, o cursă, am fost destul de relaxati, probabil datorită artworkului. S-a râs mult și sunt sigură că va fi un joc foarte cerut. Abia așteaptă cel mic să joace jocul cu prietenii lui.

Nota 9/10

Review copy de la HappyColor.

Pentru mai mult content ne puteti urmari pe instagram: BoardGameColors

Start la balaceala @BoardGameColors
Start la balaceala @BoardGameColors
Start la balaceala @BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Reviews

Foundations of Rome – Review by Masa cu Boardgames

Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile. La Masa cu […]

Citește mai mult
Reviews

Repejor Puisor – Review

Repejor Puișor este un joc de societate făcut pentru copii de către un copil. Cu puțin ajutor, bineînțeles. Autorul jocului este unul dintre cei care au creat faimosul joc Exploding Kittens, Elan Lee, împreuna cu fiica lui de 4 ani. Este un joc de familie, interactiv si amuzand atât pentru copii, cat si pentru adulti. […]

Citește mai mult
Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult