Joc de societate LEGO? Nici ca se putea mai bine, ne-am bucurat toata familia, copii, parinti, bunici. In Monkey Palace trebuie sa lucrezi impreuna cu ceilalti jucatori la reconstructia frumosului palat, însă doar cel care strange cele mai multe banane va castiga jocul.
Nu te-ai gandi ca un joc bazat pe construirea unei structuri cu piese LEGO poate fi atat de interesant si strategic. Jungla ne-a prins, copil si parinti deopotriva.
DESFASURAREA JOCULUI
Monkey Palace se joaca pe parcursul unui numar variabil de runde, scopul fiind sa strângi cat mai multe puncte Banana. Tura ta este structurata in mai multe etape, jocul continuând in sensul acelor de ceasornic pana cand caramizile de constructie se termina.
Palatul va fi ridicat pe plansa de joc, comuna pentru toti jucatorii. Pe aceasta va fi plasata una dintre cele 4 harti, cu 3 tipuri de teren.
In prima faza a turei tale trebuie sa construiești o scara pentru palat, cu ajutorul caramizilor de constructie. Aceasta trebuie sa inceapa de la un pilon deschis de pe harta de teren, unde poate fi plasat orice tip de caramida, însă orice scara trebuie sa se incheie cu o arcada. Odata inceputa, scara trebuie sa se lege de cel puțin una dintre caramizile plasate deja pe harta anterior, dar niciodata o arcada nu poate fi plasata direct peste o alta arcada. Daca la inceput este simplu de estimat cum va arata scara la finalul turului si poti anticipa unde vei plasa toate piesele, spre finalul jocului cand ai la dispoziție multe caramizi de constructie, este dificil de vizualizat care ar fi cel mai optim model de scara. De aceea, in reguli este mentionat faptul ca poti intoarce tabla de joc pentru a o inspecta din toate unghiurile si, daca realizezi in timp ce plasezi piesele ca ar exista un loc mai bun pentru scara, iti poti relua tura de la capat pana cand esti satisfacut cu alegerea facuta.
La finalizarea constructiei scarii, trebuie sa adaugi o caramida decorativa corespunzatoare culorii punctului de pornire de pe plansa comuna de joc. Ne uitam la tipul de teren de pe harta si, in functie de acesta, vom plasa la capatul scarii fie frunze de bambus veezi deschis sau inchis, fie o caramida aurie. De aceste caramizi decorative se poate atasa orice fel de caramida de constructie.
Numarul arcadelor amplasate pe tura respectiva determina numarul de credite Maimuta ce vor fi folosite in obtinerea de carti Maimuta. Astfel, cu cat plasezi mai multe caramizi arcada, cu atât vei avea mai multe credite de cheltuit. Cartile Maimuta sunt de 4 tipuri: cele care se potrivesc cu culoarea caramizii decorative si cele multicolore. In functie de tipul caramizii decorative pe care ai plasat-o pe scara ta in tura respectiva, poti sa iei cărțile corespunzatoare acesteia sau cărți multicolore care sunt wild. Se pot lua una sau mai multe cărți, însă fiecare are un cost, astfel ca trebuie sa te limitezi la creditele Maimuta calculate anterior.
Cartile Maimuta au trei tipuri de efecte: utilizare unica, utilizare recurenta sau ambele variante. In cazul in care folosesti creditele Maimuta pentru a cumpăra o carte cu utilizare unica, primesti instant caramida sau caramizile de constructie reprezentate, dupa care trebuie sa plasezi cartea Maimuta pe tabla de jucator cu partea cu maimuta vizibila. Daca cartea Maimuta cumparata are utilizare recurenta, aceasta va fi așezata pe tabla de jucator si activata astfel in fiecare tura. Pe plansa proprie ai 4 locuri disponibile pe care pot fi plasate cărți Maimuta. Atunci când sunt mai multe, noile cărți vor fi așezate peste cele existente, blocand astfel optiunile afisate pe cartea acoperita. Exista si cărți cu utilizare dubla, atat instant cat si recurenta, care functioneaza in acelasi fel. Odata primita recompensa instant, cartea va fi plasata pe plansa proprie pentru a semnala utilizarea recurenta. Trebuie astfel sa iti alegi cu grija afisajul de pe tabla de jucator, pentru a optimiza la maxim construcția scarii din tura urmatoare. Cartile maimuta prezinta, de asemenea, puncte Banana ce vor fi adunate la finalul jocului si stabilit punctajul fiecarui jucator.
Se poate întâmpla să ramai cu multe piese in fata ta la finalul etapei de constructie a scarii din cauza lipsei de caramizi de dimensiune redusa. Proportia componentelor determina nivelul scarii pentru ca degeaba ai multe arcade disponibile daca nu ai caramizi sau coloane pe care sa le plasezi. Caramizile de constructie sunt de 3 tipuri, fiecare având 4 culori. Acestea se impart in arcade, principalele co ponente ale scarilor, cele care determina numarul de credite primit si caramizi unice , respectiv coloane, care sustin arcadele.
La final de tur trebuie verificat daca indeplinesti conditiile necesare pentru obtinerea cărților bonus sau a cărților trofeu. Cartile bonus devin disponibile atunci când scara pe care tocmai ai construit-o are inaltimea a cel putin 5 caramizi. Ea ofera 4 puncte Banana si nu poti lua mai multe in aceeasi tura. Cartile trofeu sunt cărți ce trec de la un jucător la altul, iar cel care le detine la finalul jocului primeste sau pierde puncte Banana. Astfel, daca ai plasat o caramida decorativa aurie in timpul turei tale, trebuie sa plasezi maimuta pe orice scara pentru a bloca adversarii sa construiasca acolo si primesti cartea trofeu cu Maimuta, ce valoreaza doua puncte Banana. In cazul in care ai plasat cea mai inalta caramida decorativa, trebuie sa plasezi fluturele deasupra caramizii respective si primești cartea trofeu cu fluture, care ofera 2 puncte in cazul in care o detii la finalul jocului. Exista, de asemenea, și cartea trofeu cu Broasca care poate fi revendicata oricand pe tura ta, plasand broasca pe cel mai jos varf de stalp deschis al scarii construite. Aceasta carte trofeu te lasa sa iei imediat o coloana din rezerva, dar vine cu o pierdere de 3 puncte la final de joc.
Jocul se încheie in momentul în care nu mai exista on rezerva suficiente caramizi de constructie de un singur fel pe care unul dintre jucatori sa il ia la sfarsitul turei sale. Cel care are cele mai multe puncte Banana castiga.
ARTWORK SI COMPONENTE
Componentele sunt inalt calitative, bineînțeles ca nu ma asteptam la altceva avand in vedere ca sunt marca LEGO. Desi nu sunt multe tipuri de piese si nici nu prezinta foarte multe culori, aspectul final al palatului este unul foarte placut, mai ales datorita caramizilor decorative.
Ilustratiile sunt simple, însă nu ai vrea ceva foarte colorat sau strident pentru a nu atrage atenția de la piesele LEGO de construcție a palatului.
Cartile sunt facute din hartie groasa, rezistenta la manevrare, asemenea celor 4 table de joc. Caramizile de constructie sunt organizate in cutie intr-o cutie impartita in 3, cate un spatiu pentru fiecare tip de caramida.
CONCLUZIE
Desi stim ca LEGO a mai publicat si alte jocuri de societate in trecut, nu am avut ocazia sa incercam unul pana acum. E interesant de încercat, iar daca sunteți atat fani LEGO, cat si fani jocuri de societate, sigur o sa fiti încântați de el.
O partida de Monkey Palace dureaza aproximativ 40-50 de minute. Nu este chiar usor de invatat, am avut cateva neclaritati dupa ce am citit regulile, însă jocul este simplu si clar odata ce intelegi ce vor sa spuna anumite fraze din regulament. L-am jucat cu succes cu fiul nostru de 5 ani, desi este recomandat de la 8 ani, cu putin ajutor s-a descurcat foarte bine. E intotdeauna surprinzător sa observi ce rapid se orienteaza in spatiu copiii, deși noi ne masuram in mod repetat potentialele constructii. Faptul ca trebuie sa construiasca LEGO in timp ce joaca un joc si trebuie sa facă si puncte, mai ales puncte Banana, i s-a parut foarte distractiv. De asemenea, aspectul final al constructiei este foarte satisfacator si atractiv vizual.
Interactiunea dintre jucatori este redusa, efectuata predominant cu ajutorul piesei maimuta care blocheaza spatiul pe care este localizata.
Noua ne-a plăcut Monkey Palace si am construit cu placere palatul in mod repetat. Niciodata nu ne-a parut ca facem acelasi lucru, dar cel 4 harti cu teren ajuta mult. Este placut de jucat, cu sau fara copil.
RATING 8/10.
Disclaimer: A review copy of this game was provided to us by the publisher.
Check out our reviews here: Our Reviews
You can follow us on instagram: BoardGameColors