Pădurea Aleasă – Un colț de natură pe raftul tău – Review

Articol scris de:

Forest Shuffle a fost lansat în anul 2023 de Lookout Games, iar in romana a fost tradus sub numele de Pădurea Aleasă de Asmodee. Am avut norocul să joc jocul chiar imediat după lansarea lui, la Zilele Jocurilor, și m-a prins suficient de tare. Dintre toate jocurile lansate în 2023 pe care le-am jucat, acesta este preferatul meu. Este simplu și rapid, iar în timpul unei partide poți adopta mai multe strategii diferite.

Jocul are și o componenta care se bazează pe noroc, uneori vei vrea anumite cărți și principală modalitate de a le procura va fi sa le tragi dintr-un pachet cu fata în jos. Evident ca mai sunt și cărțile afișate în display, dar de acolo nu te poți aștepta sa faci rost de cărțile care îți trebuie, mai ales dacă joci cu un adversar care este atent la fiecare mișcare pe care o faci.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

CUM SE JOACA

Când este randul tau, ai de ales una din cele doua actiuni:

1. Extragi doua carti pe rand, fie dintre cele cu fata în sus de pe tabla de joc, fie cu fata în jos de deasupra teancului;

2. Joci o carte din mana, plătind costul cărții si plasând-o respectând conditiile de plasare și obținând sau nu bonusuri; ulterior va trebui sa verifici tabla de joc și sa golesti tabla de joc în cazul în care exista 10 sau mai multe cărți disponibile cu fata în sus.

Jocul se termină atunci când a treia carte cu iarna este dezvăluită (acestea se găsesc în treimea de carti de la baza teancului).

DESFĂȘURAREA JOCULUI

După 120+ partide jucate pot spune cu mana pe inima ca acest joc este unul din preferatele mele (Marian). A fost oarecum dragoste la prima vedere, am observat ca am o slăbiciune pentru jocurile care au ca tema natura, iar pe lângă asta, Pădurea Aleasă are și un gameplay rapid și o gramada de moduri de a înscrie puncte, doua lucruri care ma atrag. Vei găsi legături și vei face sinergii între flora și fauna reprezentate pe carti, pentru ca doar făcând combinațiile potrivite vei reuși să înscrii multe puncte.

In Pădurea Aleasă va trebui sa construiești un ecosistem. Plecând de la copaci, vei crea o padure pe care va trebui sa o crești, populand-o cu animăluțe, păsări, gândaci și plante. În funcție de combinațiile de carti și legăturile dintre animalele de pe ele, vei scora mai multe sau mai puține puncte de victorie la final.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

Animăluțele și plantele pot fi jucate doar pe cartile copaci. Fiecare copac va putea susține cel puțin încă 4 cărți, câte o carte pe fiecare latura, insa vei găsi și unele cărți cu abilitatea de a putea fi plasate mai multe pe același spațiu.

Toate cărțile îți vor da puncte la final dacă respecți condițiile de pe ele. Unele carti au abilități speciale: vei putea sa faci acțiuni în plus, sa primești cărți sau sa decartezi cărți din mana și sa iei altele noi.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

In afara de copaci, celelalte cărți sunt împărțite în 2 părți egale, fie pe verticala fie pe orizontala. Fiecare parte a cărții va fi reprezentată de un animal/planta/gândăcel diferit, dându-ti mai multe opțiuni când o joci. Când vei juca aceste cărți, acestea vor trebui plasate fie deasupra sau sub copac, astfel încât doar o jumătate din carte va fi vizibila și va puncta la final, fie pe una dintre laterale.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

Una dintre cele mai populare si puternice strategii este să îți umpli pădurea de cerbi, iar dacă nimerești și câțiva lupi aproape ca poți sa îți asiguri victoria. Spun “aproape” pentru ca, chiar dacă combinația cerbi-lupi este una care îți va da o grămadă de puncte la final, nu este una neapărat câștigătoare. Este una dintre strategiile despre care se spune ca este overpowered, dar după toate jocurile jucate m-am convins ca nu este chiar așa. Și în plus, va trebui să ai destul de mult noroc să tragi suficient de multe cărți cu lupi sau căprioare.

O altă strategie este cea bazata pe numărul de copaci și diversitatea speciilor din pădurea ta. În afara de punctele date de copaci, vei putea scora și cu ajutorul păsărilor sau al plantelor care îți vor da puncte dacă ai cei mai mulți copaci sau toate speciile în pădurea ta.

Una dintre preferatele mele este cea bazata pe păsări și pe Uliu. Acesta îți va da 3 puncte pentru fiecare pasăre din pădurea ta, iar acestea la rândul lor vor veni cu propriile condiții pe care dacă le îndeplinești, vei câștiga puncte.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

De asemenea jucând destule cărți cu Amfibieni si combinand asta cu cartea Feriga Arborescenta care îți va da 6 puncte pentru fiecare carte Amfibian, vei putea scora destul de multe puncte. În plus fata de asta, sunt și broscutele care pot fi așezate câte doua pe același spațiu de sub un copac.

Mai sunt de asemenea și gândacii, fluturii și cărțile care sunt în sinergie cu ele. Plus o grămadă de alte cărți care îți dau puncte pe alte criterii diferite. Bineînțeles ca niciodată nu vei merge doar pe una dintre strategii, vei încerca să le combini astfel încât sa faci cât mai multe puncte.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

Jocul devine destul de tensionat spre final când cărțile de iarnă încep sa apară. După prima carte apărută vei încerca mereu sa iei decizii cât mai bune și sa joci cât mai multe carti, fiecare mișcare contând mai mult. Iar după ce și a 2-a carte iarna este dezvăluita va trebui sa joci ca și cum este ultima ta tura, fiecare carte trasa din pachet însemnând o șansă ca jocul sa se încheie. Uneori îți vei dori asta, mai ales dacă vrei sa iti oprești adversarul sa mai joace cărți și sa preia el conducerea la punctaj.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

Scorul pe care îl vei realiza depinde foarte mult de numărul de jucători, cu cât sunt mai mulți oameni în joc cu atât cărțile care o sa îți revină vor fi mai puține și scorul va fi mai mic. De asemenea, acesta depinde și de numărul de ture cât va dura jocul, dacă cele 3 cărți iarna vor fi dezvăluite repede, scorul va fi mai mic. Am avut și situații în care ultima carte din deck a fost cea care a închis jocul. Cel mai mare scor pe care am reușit să îl fac a fost 370 de puncte, iar scorul mediu pentru cele 126 de partide este 156 puncte.

Un alt lucru care pe noi ne incanta întotdeauna este încercarea producătorilor de jocuri de a fi mai prietenoși cu natura și eliminarea plasticului. Jocul vine fără obișnuita folie de plastic peste cutie și, de asemenea, cărțile vin ambalate în folii de hârtie.

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

ARTWORK SI COMPONENTE

Cutia jocului este una destul de mica, nu ocupa prea mult spațiu pe raft. Iar când o vei deschide, din interior vor ieși o multitudine de animăluțe frumos ilustrate pe cărțile jocului. În afara de cărțile pe care le vei așeza în pădurea ta, mai găsim și câteva cărți care te vor ajuta pe parcursul jocului, explicând mai detaliat felul în care fiecare te ajuta sa înscrii puncte.

Cutia are un insert de carton în care cărțile se potrivesc perfect. Tabla de joc este realizata din carton și are ilustrata pe ea o pădure.

CONCLUZII

Pădurea Aleasă este pentru noi acel joc ușor spre mediu, cu durata sub o ora, perfect de jucat în doi. Setup-ul este minim, astfel încât îl punem rapid pe masă în serile in care nu avem timp sau dispoziție pentru ceva mai lung. Scoringul poate părea dificil de realizat la început, însă merge mai repede decât te-ai astepta, iar odată ce începi sa cunoști cărțile, deja devine mai ușor.

Principalul lucru care ne-a plăcut a fost multitudinea de strategii pe care le poți adopta și care se bazează pe legăturile dintre flora și fauna pe care alegi să le plasezi în pădurea ta. Cu toate acestea nu vei putea să repeți mereu aceeași strategie, vei fi nevoit mereu să încerci combinații noi, în funcție de cărțile pe care le tragi.

RATING Marian: 9,5/10.

RATING Larisa 8/10.

Disclaimer: Aceasta copie a jocului ne-a fost oferita pentru review de Asmodee Romania.

Daca iti place ce ai citit, ne poti urmarii pe instagram la: BoardGameColors

Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/
Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/
Forest Shuffle @ https://www.instagram.com/boardgamecolors/

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

HowToPlay.ro

Reviews

Propuh sau lecții de supraviețuire în Balcani de la bunica (rețeta de sarmale e inclusă)

De la vorbele bunicii “Mamă, închide ușa să nu ne tragă curentul că mâine nu ne mai ridicăm din pat!” sau “Aoleu, mă ține rău la șale! V-am tot zis să mai închideți din geamurile alea că o să rămânem înțepeniți și cine mai face sarmale?!?” și până la apariția tot mai frecventă a aerului […]

Citește mai mult
Reviews

Mantis – Curcubeie si razbunare – Review

După succesul realizat cu jocul “Exploding kittens” designerii jocului s-au hotărât să facă un joc de cărți mai simplu și mai rapid. Astfel, un joc de Mantis poate fi învățat în două minute si poate fi jucat în aproximativ zece, fiind recomandat atat adultilor, cat si copiilor peste 7 ani. CUM SE JOACA Toate cărțile […]

Citește mai mult
Reviews

Bower, un joc cu păsări pasionate de design “interior”

Bower este una din ultimele apariții de la Cranio Creations, un joc strategic de 2 jucători în care sunt îmbinate mecanici ca tile placement, deducție și bluffing. Acesta a fost disponibil atât pentru joacă cât și ca unul din premiile oferite în Tabăra Jocurilor 2024 de către sponsorul principal al Taberei, Cranio Creations. Tematica jocului […]

Citește mai mult