Patchwork – Ediție Aniversara 10 Ani – Review

Articol scris de:

Cu foarte multe ediții la activ, jocul Patchwork creat de Uwe Rosenberg este un clasic. A rezistat cu brio testului timpului și încă este, dupa 10 ani, in topurile jocurilor abstracte. Datorită popularității sale, au apărut ediții tematice precum editia americană, de iarnă, de Halloween sau Valentine’s Day si ediții folclorice, cu design-uri bazate pe motive chinezești, taiwaneze, scandinave, poloneze sau din regiunea Anzilor. Variante pentru toate gusturile. Cu ocazia împlinirii vârstei de 10 ani in 2024, a apărut astfel și ediția aniversară de 10 ani, care include și pachetul Automa pentru jocul solo.

GAMEPLAY

Tema jocului este lucrul manual. Mai exact, fiecare jucător trebuie să coasă o pătură din mai multe petice de dimensiuni variabile. Ai zice că nu este un subiect chiar atât de special încât să devină foarte popular, dar iată că a atras atenția prin simplitate si rapiditate, însă avand o profunzime strategică surprinzătoare. Personal, tematica nu mi se pare deloc atractivă, dar fiind un joc abstract nu conteaza prea mult și, ca să fiu sinceră, la final “păturica” arată chiar placut.

Patchwork este un joc pentru 2 jucători. Există și varianta Automa, care introduce un adversar fictiv astfel încât aceasta poate fi jucată de o singură persoană.

Patchwork @BoardGameColors

Pregătirea jocului este rapidă, fără mari bătăi de cap. Plasează tabla de joc in centrul mesei si aranjeaza peticele în cerc în jurul acesteia. Fiecare jucător primește o planşă cuvertură, un pion și 5 nasturi. Plasează pionul neutru intre cel mai mic petic si următorul, in sensul acelor de ceasornic si peticele speciale pe zonele marcate de pe tabla centrală. De aici, jocul poate începe.

Când este rândul tău, ai două variante: fie muți pionul pe tabla de joc și primești nasturi, fie iei un petic și îl plasezi pe planșa personală.

Patchwork @BoardGameColors

Când muți pionul pe tabla de joc trebuie să înaintezi atâtea spații încât să ajungi pe spațiul din fața pionului adversarului tău. Vei primi cate un nasture pentru fiecare spațiu peste care treci. Nasturii au dublă întrebuințare: sunt moneda pe parcurs și puncte la finalul jocului.

Când iei un petic și îl plasezi pe planșa din fața ta, trebuie să urmezi următorii pași: din toate peticele aflate în centrul mesei, poti alege unul din cele trei petice din fața pionului neutru, apoi muta-l lângă peticul ales. Plătește peticul, returnand numărul indicat de nasturi în rezervă. Plasează peticul ales pe cuvertura ta,oriunde dorești, fără însă a suprapune alt petic. Acesta poate fi întors in orice fel si orice direcție astfel încât să îl potrivești cat mai bine pe paturica. Odată plasate, peticele nu își mai pot schimba în niciun moment localizarea. La finalul turului, avanseaza pionul atâtea spații cât îți indică peticul ales. Fiecare petic colorat are o etichetă ce indică numarul de monede pe care trebuie sa il plătești pentru a-l cumpăra si cat “timp” îți ia să îl coși. Costurile sunt variabile, asemenea peticelor. Unele sunt mai scumpe, dar pot fi cusute mai putin, pe cand la altele durează, dar plătești mai puțin pentru ele.

Patchwork @BoardGameColors

Orice actiune ai alege, pionul trebuie avansat. Urmatorul la rând va fi cel aflat mai in urmă pe planșa centrala. Astfel, turele jucaorilor nu se desfasoara neapărat alternativ. Se poate întâmpla ca un jucător să facă cateva ture consecutive, în funcție de peticele achizitionate și costurile lor.

Patchwork @BoardGameColors

Pe tabla centrala există anumite spații speciale: nasturii albastri si peticele speciale. De cate ori treci peste un nasture, primesti din rezervă un număr de nasturi egal cu nasturii de pe cuvertura ta. Atunci cand ajungi pe un spațiu cu petic special, daca încă este disponibil, ia-l și adauga-l pe cuvertură. Acesta are o dimensiune de 1×1, fiind cel mai mic petic, și este de ajutor în umplerea spațiilor izolate de pe păturica ta. Sunt foarte utile și uneori merita să te grăbești un pic pentru a beneficia de avantajul lor.

Patchwork @BoardGameColors

Jocul se termina după ce ambii pioni ajung pe ultimul spațiu al tablei centrale de joc. Numărați nasturii pe care ii detine fiecare (jetoanele, nu cei de pe cuvertura), adăugați valoarea piesei speciale (o primeste cel care face primul un patrat de 7×7 si valoreaza 7 nasturi) si sustrageti cate 2 puncte pentru fiecare spatiu gol de pe cuvertură.

Patchwork @BoardGameColors

Varianta Automa introduce 24 cărți și posibilitatea de a juca contra unui jucator fictiv. Probabil apreciat de fanii jocurilor solo, pentru noi nu a prezentat interes pentru ca nu ne jucam singuri niciodată.

ARTĂ ȘI COMPONENTE

Patchwork vine cu o tabla individuală pentru fiecare jucator si cu una comuna, situara central pe masă. Dacă plansele individuale sunt simple si asteapta sa fie colorate, tabla centrala are diverse modele de petice, asemeni petricelor din jurul acesteia.

Patchwork @BoardGameColors

Editia aniversară de 10 ani arata foarte placut. Cu modele clasice, unele de sarbatoare, altele doar cu aspect “deluxe”, per total aceasta noua editie este perfectă pentru cei care preferă modele placut colorate.

Calitatea componentelor este buna, cutia însă mi se pare cam subtire.

CONCLUZII

Deși simplist si foarte usor de invatat si explicat, Patchwork este surprinzator de strategic. Cum alegi peticele potrivite si cum iti gestionezi “timpul” si nasturii pe parcursul jocului, reprezintă esență jocului. E bine sa investesti nasturi în petice profitabile, care iti pot oferi un venit mai mare pe termen lung, dar este benefic să ai si o rezerva de nasturi, in caz ca apare la rând peticul perfect. Iar daca ramai cu ei necheltuiti, nicio problema, se transforma in puncte la final de joc.

Patchwork @BoardGameColors

Noi ne jucăm cel mai frecvent in 2, cel puțin până mai cresc copiii și, in general, apreciem jocurile pentru strict doi jucători. Acesta poate fi un punct forte, dar poate fi și un punct slab, Patchwork pierzându-I din start pe cei care preferă jocurile pentru mai multi jucatori.

Patchwork dureaza putin, aproximativ 30 de minute. Are o rejucabilitate crescută, plansele nearatand niciodată la fel. Este placut si relaxant, filler-ul perfect as zice. Poate fi și un joc bun pentru începători sau copiii peste varsta de 8 ani, te ține captivat și nu te solicita perioade îndelungate. Deși este o adevărată provocare să optimizezi paturica, ai totusi destul spatiu de manevra încât sa nu devina frustrant.

Patchwork @BoardGameColors

Patchwork este un clasic care isi merita locul in colecție . Dacă nu aveti nicio ediție a jocului, acesta este o varianta de considerat. Arata foarte bine și contine si varianta Automa, pe care multe dintre celelalte ediții nu o au, ci trebuie achiziționată separat.

Nota noastra: 8/10

O copie a jocului ne-a fost pusă la dispoziție pentru review de Asmodee Romania

Dacă v-a placut reviewul nostru, ne puteți urmări pe: Www.instagram.com/boardgamecolors

Patchwork @BoardGameColors
Patchwork @BoardGameColors
Patchwork @BoardGameColors
Patchwork @BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

HowToPlay.ro

Recenzii și păreri

Abracada-Broom – Review

Este Conferința Anuală a Magiei și toți vrăjitorii și vrăjitoarele trebuie să participe. Necazul este că măturile lor magice au dispărut, așa că nu mai au cum sa ajungă! Pentru a rezolva această mare problemă trebuie să își aminteasca ce vrajă și ce ingrediente se folosesc pentru a face mătura să reapară, bucată cu bucată.  […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Paw by Paw sau cum poți să-ți faci câinele fericit cu o plimbare în parc și 3 zaruri

Paw by Paw este noul joc care urmează a fi lansat de Teetotum Game Studios pe platforma de finanțare Gamefound și care include jocul roll&write în varianta print&play cu o tematică super simpatică legată de aventurile pe care le ai când îți scoți câinele la plimbare. Până acum am jucat doar pe varianta de hartă […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Pusheen, simpatic și distractiv și pentru cei mari și pentru cei mici

Pusheen este o pisică simpatică tigrată care își dorește să aducă zâmbete oamenilor din întreaga lume. Ea a fost creată în 2010 de Claire Belton și Andrew Duff pentru o bandă desenată online pe care o publicau pe site-ul lor, Everyday Cute. Pusheen a devenit faimoasă nu doar prin benzile desenate și GIF-urile postate pe […]

Citește mai mult