Păzea de 6!

Articol scris de:

pazea_de_6_copertaPăzea de 6!

Anul apariţiei: 1994 (2011 în România)

Nr. jucători: 2 − 10

Durata unui joc: 45 minute

Designer: Wolfgang Kramer

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Piatnik / Peak Toys

Păzea de 6! e un joc de cărţi abstract, rapid ca desfăşurare, care suportă un număr de 2 până la 10 jucători.

Jocul conţine 104 cărţi, numerotate de la 1 la 104, fiecare cu câte un cap de bou desenat pe ea. Singura diferenţă între ele e că unele au desenaţi mai mulţi boi mici, ele valorează mai multe puncte. Calitatea cărţilor este bună, la noi după peste 15 partide nu se vede deloc uzură, aşa că nu e necesară protejarea cu sleeve-uri.

pazea_de_6Fiecare jucător începe cu câte 10 cărţi, pe mijlocul mesei se aşează 4 cărţi care vor fi începuturi de rânduri. Se alege în secret câte o carte, scopul fiind să fie cât mai apropiată de cărţile de jos, dar mai mare. Toţi jucătorii fac această alegere în acelaşi timp şi cărţile jucătorilor se aşează în ordine crescătoare pe rândul cu cea mai mică diferenţă. Partea amuzantă e că pe un rând pot fi doar 5 cărţi, cel care ar fi obligat să o pună pe a şasea trebuie să ia toate cele 5 cărţi de jos şi să înceapă un rând nou în locul lor. Scopul e să duceţi cât mai puţine puncte, puncte reprezentate prin boii mici de pe cărţi. Uneori poate fi mai rentabil să duceţi de bunăvoie un număr mic de puncte decât să riscaţi să luaţi multe puncte, dar totul e să vă avaluaţi bine şansele. Păzea de 6! se termină când unul din jucători ajunge la 66 puncte, câştigător fiind cel care are cele mai puţine puncte. Cu toate că din descriere poate nu pare, jocul e unul foarte amuzant, aproape de fiecare dată când cineva ia un rând de cărţi, lumea izbucneşte în râs!

După ce stăpâniţi jocul, este şi o versiune mai avansată, în care se împart toate cărţile, în ordine crescătoare, în funcţie de numărul de jucători. Adică la 4 jucători vom avea 40 cărţi împărţite în mâini plus cele 4 de la început, deci 44 cărţi în joc, toate doar de la 1 la 44. În această variantă ştiţi tot timpul ce cărţi sunt în joc, deci ştiţi ce au adversarii în mână şi puteţi urmări cărţile mult mai bine. Norocul e mai puţin prezent, capacitatea de urmărire a cărţilor şi de evaluare a riscurilor având un rol mult mai important în a decide câştigătorul.

pazea_de_6_2Fiind un joc de cărţi, Păzea de 6! e uşor de transportat oriunde şi e un foarte bun joc de jucat între două jocuri mai complexe. Poate fi uşor explicat unui începător şi deşi nu atrage prin aspect, suntem convinşi că va atrage prin mecanica de joc. Nu trebuie ignorat nici preţul, de aproximativ 35 lei. De asemenea, e o alternativă bună când sunteţi în număr mare în jurul unei singure mese şi nu mai vreţi să jucaţi Dixit Odyssey sau Saboteur.

Plusuri: Rapid, amuzant, ieftin, merge în 10 jucători, calitatea bună a cărţilor.

Minusuri: Unii jucători au nevoie de prea mult timp pentru a alege ce carte să joace.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recenzii și păreri

Dune Revolta – Lupta pentru Arrakis începe din nou – Review

Există un adevărat cult în jurul universului Dune, începând cu cele 6 cărți originale scrise de Frank Herbert și continuând cu încă 17 scrise de alți autori, filme, seriale și, mai nou, chiar jocuri de societate. Există nu mai puțin de 25 de jocuri de societate inspirate din universul Dune, sau cel puțin așa spune […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Linja – Review

Linja este un joc minimalist inspirat din cultura tibetana, linja însemnând linie în această limbă. Este alcătuit din 6 bețișoare din bambus și 12 pioni din lemn, aceste componente dându-i un aer foarte tradițional.   Este un joc abstract de strategie ceva poate fi jucat doar în 2 jucători. Are un ritm alert, putând fi dat […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

XOK – Review

XOK este un joc minimalist de strategie, de tip duel, în care vrei să creezi o rețea de minim 10 elemente adiacente, în acest caz pești. În limba mayașilor, “xok”,  pronunțat “shoke”, înseamnă “pește” și este, cel mai probabil, originea termenului “shark” din engleză. Pentru că, da, în acest joc elegant avem de-a face cu […]

Citește mai mult