Micul Gruia își trase mai bine căciulă peste urechi. Chiar dacă era atât de frig tot era bucuros, sa vadă pinguinii era una dintre cele mai mari dorințe ale lui. Sa meargă atât de departe chiar meritase. Era a 2-a zi de când era acolo, iar prima întâlnire cu pinguinii fusese chiar interesantă.
Cât timp așteptase pinguinii sa vină reușise chiar sa coloreze câteva pagini din cartea cu animale. Pinguinii au fost fascinați de paginile colorate și mai ales de cariocile pe care le folosise. Așa că le-a lăsat lor penarul cu culori.
Iar astăzi, ce sa vezi, toți pinguinii își colorasera ouăle. Drept mulțumire pentru carioci, pinguini îl invitara sa se joace cu ei. Toți se strângeau în cerc, se roteau, iar Gruia trebuia sa ghicească culoarea ouălor. A fost atât de amuzant!
Cu siguranță va trebui sa ii învețe jocul acesta și pe iepurașii de Paști!
Nu ştiu să existe mulți copii care să nu fie fascinați de pinguini. Adevărul este că sunt animale impresionante, iar în jocul Pengoloo ele sunt gata de joacă. Tot ce trebuie să facem este să plecăm in Eggspediție si sa asociem culoarea ouălor pinguinilor cu culoarea de pe zar.
Încep prin a menționa că am jucat varianta cu piese din lemn a jocului. Aceasta arată superb pe masă și este perfectă pentru a-i atrage pe cei mici.
Setup-ul este rapid: avem 12 pinguini si 12 ouă colorate. Așezăm pinguinii peste ouă, amestecăm bine pentru a nu știi ce ou ascunde fiecare și îi plasăm in mijlocul mesei, la îndemâna tuturor. Înmânăm cate o plăcuța iceberg fiecărui jucător si astfel putem da startul vânătorii de ouă.
Jucătorul cel mai tânăr începe jocul aruncând cele două zaruri. Acestea au câte o culoare pe fiecare față, corespunzător culorilor ouălor care trebuie găsite.
Pengoloo este un joc de memorie. Pe tura ta trebuie să cauți sub pingunii de pe masă ouăle de culoarea sau culorile care au picat la zar. Ai voie să ridici doar 2 pinguini.
În cazul în care culoarea oului găsit se potrivește cu cea de pe zar, ia pinguinul respectiv, cu tor cu ou, și plasează-l pe plăcuța proprie iceberg. Dacă ambele ouă găsite corespund culorilor de pe zaruri, căutarea ta nu a luat sfârșit. Mai dă o dată cu zarurile și repetă pașii de mai sus.
Dacă însă culoarea oului nu se potrivește cu cea de pe zar, plasează pinguinul la loc peste ou, după ce te asiguri că toti jucătorii de la masă au văzut ce culoare ascunde.
Odată tura terminată, este rândul următorului jucător, în sensul acelor de ceasornic.
Jocul continuă până în momentul în care un jucător a adunat 6 pinguini pe plăcuța iceberg. Atunci când jucați în mai mult de 2 jucători, este foarte posibil ca niciunul să nu ajungă la 6. În acest caz, atunci când ultimul pinguin de pe masă a fost revendicat, jocul se încheie iar câștigător este cel care are cei mai multi pinguini pe plăcuța iceberg.
Există și o variantă de joc mai răutăcioasa, în care jucătorii pot ridica, pe lângă pinguinii din centrul mesei, și pinguinii de pe plăcuțele iceberg ale celorlalți jucători. Dacă culoarea oului se potrivește cu cea de pe zar, atunci acel pinguin va fi furat și plasat pe iceberg-ul noului proprietar.
ARTWORK ŞI COMPONENTE
Pengoloo este un joc care atrage atenția, oriunde s-ar afla, lucru valabil atât pentru copii cât si pentru adulți. Pinguinii au un aspect drăguț și amuzant, iar per total, alături de ouăle colorate, jocul este foarte placut vizual.
Componentele din lemn sunt foarte rezistente, perfecte pentru manevrarea mai repezită specifică copiilor.
Am jucat și varianta gigant, adica același joc, dar piese mult mai mari. Prezența impunătoare, distracție pe măsură.
După cum am menționat, Pengoloo antrenează memoria vizuală și atenția. Copiii vor realiza că este benefic pentru ei să fie atenți și pe turele celorlați jucători, nu doar pe ale lor, pentru că astfel pot obține informații prețioase pentru Eggspediție, de care se pot folosi în tura proprie. Mai mult, dacă jucați varianta cu explorarea sub pinguinii de pe plăcuțele celorlalți jucători, atunci o sa înțeleagă că este imperios necesar sa fie atenți cum își plasează ceilalți jucători pinguinii pe iceberg, pentru a-I putea fura într-o rundă ulterioară.
Deși producătorii il recomandă de la vârsta de 4 ani în sus, Pengoloo este genul de joc care poate fi jucat de pe la 3 ani, poate chiar puțin mai devreme. Îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum decurge o runda de joc, pașii unei ture, îi învăța să arunce cu zarul, să își aștepte rândul și să se concentreze pe un singur lucru câteva minute.
Pe copiii mai mari îi ajută să își dezvolte atenția, memoria vizuală si toleranța la frustrare, mai ales varianta cu take-that a jocului.
Jocul este bun si pentru adulți, ca party game poate fi foarte amuzant.
Am organizat recent un eveniment cu copii cu vârste intre 6 si 12 ani. Pengoloo a fost printre cele mai jucate jocuri în acea zi. Pe langa faptul că este un joc scurt, de 10-15 minute, poate crea dependență și cu siguranță vei juca mai multe partide la rand odată început.
Daca v-am facut curiosi, jocul il gasiti pe www.raftulcujocuri.ro
O copie a jocului ne-a fost pusa la dispozitie pentru review de HappyColor.
Daca v-a placut reviewul nostru, ne puteti urmari pe BoardGameColors