Plagiatul în jocurile de societate: de la inspirație la însușire

Săptămâna trecută o postare pe grupul de Facebook Board Games România a lui Cait Hall, fondatoarea Cyanide Mysteries a adus acuzații companiei Cardly Games conform cărora aceasta ar fi copiat jocul Diamond Princess Unsolved Cold Case File, redenumindu-l Murder on a Cruise Ship.

Sari la:

UPDATE: Plagiatul în jocurile de societate: consecințele în piața din România

Perspectiva comunității 

Pe piața jocurilor de societate se întâmplă adesea ca jocuri noi apărute să ”împrumute” mecanici de la alte jocuri. De cele mai multe ori un joc este apreciat pentru modul în care combină mecanici existente de la alte jocuri sau cum implementează un mod de joc cunoscut într-o tematică nouă. Chiar și în aceste cazuri produsele finale diferă, unul inspirându-se din celălalt, în același timp aducând ceva nou. 

Lucrurile stau totuși diferit atunci când vorbim de jocurile de tip mister (detectiv) unde întreaga valoare a jocului se bazează pe povestea și puzzle-urile de rezolvat.

Așadar este o limită destul de fină între ce poate comunitatea să accepte ca fiind un joc nou și ce consideră o copie la care va avea o reacție de respingere atât în online cât și în offline.

Perspectiva legală

Cazurile jocurilor ”fake” (copii cât mai exacte ale jocurilor populare, vândute de obicei pe platforme asiatice și care ușor își găsesc drumul și către Amazon sau Ebay) pentru a păcăli cumpărătorii care cred că achiziționează originalul, sunt destul de clar ilegale. 

În afara acestor cazuri, perspectiva legală devine mai complicată dar vine totuși în apărarea autorilor jocurilor de societate. Jocurile cad sub incidența drepturilor de autor însă nu ca un întreg. Textul regulilor, imagini, grafică, elemente creative sunt sub incidența legii drepturilor de autor, iar componente și denumiri pot fi protejate ca mărci înregistrate dacă proprietarul se ocupă de acest demers.

Gazeta Jocurilor a contactat un avocat care ne-a oferit câteva referințe relevante:

Art. 1 (1)Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi asupra altor opere de creaţie intelectuală este recunoscut şi garantat în condiţiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului şi comportă atribute de ordin moral şi patrimonial. 

Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe

(…) în ceea ce privește dreptul de autor și desenele sau modelele neînregistrate, protejarea proprietății dumneavoastră intelectuale se face automat și nu necesită îndeplinirea vreunei formalități.

Drepturile de proprietate intelectuală – europa.eu

Art. 13 Utilizarea unei opere dă naştere la drepturi patrimoniale, distincte şi exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:

a)reproducerea operei;

b)distribuirea operei;

c)importul în vederea comercializării pe piaţa internă a copiilor realizate, cu consimţământul autorului, după operă;

d)închirierea operei;

e)împrumutul operei;

(…)

Art. 14 Prin reproducere, în sensul prezentei legi, se înţelege realizarea, integrală sau parţială, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc şi sub orice formă, inclusiv realizarea oricărei înregistrări sonore sau audiovizuale a unei opere, precum şi stocarea permanentă ori temporară a acesteia cu mijloace electronice

Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe

Background

Cyanide Mysteries este brandul sub care Cait Hall din UK a început în 2022 să vândă jocuri de mister în care jucătorii sunt puși în fața unei povești pe care trebuie să o descurce bazându-se pe diferite dovezi oferite de joc. „Diamond Princess Unsolved Cold Case File” a fost primul astfel de joc lansat de Cyanide Mysteries în acel an pe Etsy și ulterior pe propriul site cât și pe TikTok. În prezent au la vânzare cinci astfel de jocuri, atât în variantă fizică cât și digitală (print and play).

Cardly Games este o companie înființată de Vlad Țurcan în 2020 care a creat inițial jocuri de petrecere în UK. În ultimul an însă pare că a pivotat spre jocurile de mister, anunțând crearea a patru astfel de jocuri printre care și „Murder on a Cruise Ship”. 

Data exactă a lansării acestuia este neclară deoarece toate postările de pe social media legate de acest joc cât și de pe site-ul companiei par să fi dispărut în urma acuzațiilor, jocul rămânând însă la vânzare pe Emag, Cărturești, Diverta, Regatul Jocurilor, Red Goblin și alte câteva magazine de jocuri și jucării.

UPDATE 19.08: Regatul Jocurilor a confirmat că a scos Murder on a Cruise Ship de la vânzare.

UPDATE 20.08: Red Goblin a confirmat că a scos Murder on a Cruise Ship de la vânzare.

UPDATE 29.08: Diverta a scos Murder on a Cruise Ship de la vânzare.

Primul joc de mister care acum apare publicat de către Cardly Games este „Murder in the park” în iulie 2023, însă mai multe despre acesta mai târziu.

Cazul Diamond Princess

Săptămâna trecută un fan al jocului produs de Cyanide Mysteries a contactat-o pe Cait pentru a-i atrage atenția asupra faptului că a găsit pe internet un alt joc care pare foarte similar – Murder on a Cruise Ship de la Cardly Games. 

Cait a contactat Cardly Games cerând în repetate rânduri să oprească vânzarea și să distrugă stocul rămas. Răspunsul lui Vlad Țurcan la cererile lui Cait Hall atât în privat, în mod public pe Facebook cât și la cererea de comentariu făcută de Gazeta Jocurilor a fost că i-a modificat jocul în proporție de 80% și astfel are dreptul legal de a-l vinde.

Urmează o serie de comparații din care reiese cât de mult ar fi fost schimbat jocul. 

Include și o referință către ”Southend University” care nu este o universitate reală, ci una pe care am inventat-o eu.

Cait Hall, fondatoare Cyanide Mysteries

Legat de schimbarea puzzle-uri în sine, linkul de indicii de pe site-ul Cardly Games este în continuare funcțional, se pot vedea indicii pentru puzzle-urile BBC News Report, Cruise Boarding Pass, Lighter, Skin Cell DNA și Logic Puzzle. Aceleași puzzle-uri cu aceleași rezolvări pentru care se pot găsi indiciile și pe site-ul Cyanide Mysteries.

UPDATE 21.08: Linkul cu indicii de pe site-ul Cardly Games a fost modificat și nu mai este valid, mai jos un screenshot cum arăta inițial și aici un link către pdf-ul original.

Este comic că au păstrat indiciul BBC News Report deși în componentele jocului au redenumit BBC în Daily Mail.

Cait Hall, fondatoare Cyanide Mysteries

Gazeta Jocurilor a contactat Cardly Games pentru a ne oferi un răspuns la acuzațiile aduse jocurilor sale. Acesta este răspunsul pe care l-am primit:

Buna ziua, jocul a fost modificat in proportie de 80%, de la vizual la text (parafrazat) + adaugat si eliminat elemente din joc. 

Nu are înregistrata nici firma, nici denumirea jocului ca si trademark, iar in joc a folosit peste 10 poze la persoane reale, luate de pe net. Denumirea jocului Diamond Princess aparține unei companii, care iarăși este folosita  ilegal si pe care o folosește de 2-3 ani.

Propun înainte sa vina cu acuzări, sa verifice propriile greșeli.

Vlad Țurcan, fondator Cardly Games

Deși acuzațiile pe care i le aduce lui Cait Hall nu au vreun impact în cazul prezentat, merită adresate.

Înființarea unei firme nu este singura opțiune legală pentru comercializarea unui joc, de exemplu echivalentul din România al unui PFA. Există opțiuni similare și în UK și în unele cazuri nu este necesară nici înregistrarea, atât timp cât se plătesc taxele cuvenite.

Cait Hall ne-a confirmat că pozele folosite de ea sunt „free stock photos”, poze care nu necesită licență de folosire în mod comercial, puse la dispoziție pe site-uri de către autorii lor.

Denumirea de Diamond Princess este într-adevăr o marcă înregistrată (în SUA, cât și în UK) însă doar pentru servicii prestate de către și pe un vas de croazieră (mai exact, „sailing, fishing, horseback riding, swimming, scuba diving, snorkeling and golf”; „restaurant and bar”; „hairdressing, massage and health spa”) ceea ce nu se aplică jocurilor de societate. Folosirea însă a unei referințe la acel brand ar putea fi văzută ca dăunătoare de către deținătorii mărcii înregistrate și în teorie duce la un caz în instanță în care s-ar disputa defăimarea adusă.

Cyanide Mysteries a trimis o cerere de încetare a activității în ceea ce privește jocul Murder on a Cruise Ship însă răspunsurile proprietarului Cardly Games nu par să accepte această soluție.

Petrec luni întregi creând aceste jocuri și este pur și simplu devastator să cred că altcineva poate pur și simplu să ia ce am făcut și să profite. Mai mult, a reușit să introducă jocul în magazine, asta e ceva la care pot doar să visez!

Cait Hall, fondatoare Cyanide Mysteries

Cazul Murder in the park

În investigarea acuzațiilor legate de Diamond Princess, un alt joc de la Cardly Games a devenit de interes – „Murder in the park”.

UK Crack The Case este un magazin pe Etsy fondat de Ekaterina care vinde jocuri de mister în UK din 2021. Primul lor astfel de joc se numește tot Murder in the park, iar în prezent au ajuns la un catalog de șapte astfel de jocuri.

Urmează o serie de comparații între cele două jocuri cu imagini așa cum apar în anunțurile de vânzare.

De fapt, este mai simplu să subliniem ce elemente ale jocului au fost modificate de Cardly. Singurele modificări aduse de Cardly au fost imaginile suspecților și victimei, precum și titlul ziarului. Toate celelalte aspecte ale jocului rămân neschimbate.

Ekaterina, fondatoare UK Crack The Case

Acest produs a fost înregistrat pe portalul Etsy IP ca proprietate intelectuală a magazinului meu. Cardly Games a încercat să-mi vândă jocul pe Etsy, dar am reușit să închid această listare datorită portalului IP.

Ekaterina, fondatoare UK Crack The Case

Deși pe Etsy nu s-a putut vinde, jocul este în continuare disponibil pe Emag, Cărturești, Diverta, Regatul Jocurilor, Red Goblin și alte magazine de nișă împreună cu celelalte jocuri Cardly Games.

UPDATE 19.08: Regatul Jocurilor a confirmat că a scos Murder in the park de la vânzare.

UPDATE 20.08: Red Goblin a confirmat că a scos Murder in the park de la vânzare.

UPDATE 29.08: Diverta a scos Murder in the park de la vânzare.

Plagiatul – fenomen răspândit în jocurile de mister

Din start natura jocului de mister presupune ascunderea unor informații înaintea cumpărării. Pentru a nu strica surprizele oferite de joc și pentru a nu putea fi rezolvat misterul fără a cumpăra jocul, unele componente nu sunt prezentate, iar cele care se văd sunt de obicei pozate parțial în mod deliberat.

Astfel dacă un puzzle este copiat sau chiar o parte din poveste, acestea pot fi foarte greu de detectat doar cu informațiile disponibile public.

Însă când jocul păstrează tema originală, toate textele de pe componente rămân neschimbate, acestea pot fi găsite mai ușor dar tot necesită un efort considerabil.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul am discutat cu Robert Butnarașu, cofondator MysteryLocks (magazin cu zeci de jocuri escape room print and play) și Mystery Case Box (primele jocuri detectiv 100% românești).

Monitorizarea produselor noastre face parte din activitatea noastră periodică. De la marketplace-uri asiatice, la creatori de escape rooms din Germania, sau mămici cu side-jobs, am avut elemente (sau chiar jocuri întregi) copiate 1-1.

Robert Butnarașu, cofondator MysteryLocks & Mystery Case Box

Ca un exemplu, ne-a oferit jocul lor Murder at the Crimson Asylum pe care l-au găsit la vănzare pe un site din Filipine, shopee.ph, fără nicio modificare adusă.

Faptul că pe această piață oricine poate să facă orice fără consecințe ar trebuie să sperie orice consumator, indiferent de domeniu. Consider că această comunitate are minima putere de a schimba ceva măcar în acest domeniu.

Robert Butnarașu, cofondator MysteryLocks & Mystery Case Box

În încheiere, Vlad Țurcan explică, într-un interviu dat start-up Business anul trecut, motivele pentru care nu prea contează copierea unui joc existent.

Apropo de jocul ăsta [ respectiv Exploding Kittens ] mai sunt vreo 2-3 similare doar cu alt tip de jucărie acolo, deci asta se poate copia. Până la urmă chestia asta cu jocurile e ceva care oamenii cumpără în continuu. Chiar dacă a cumpărat ăsta, nu înseamnă că n-ar cumpăra peste o lună, două, trei ceva similar sau alt joc (…)

Vlad Țurcan, fondator Cardly Games

Ce se întămplă totuși cu jocurile de tip mister care se joacă o singură dată? 

Odată rezolvate puzzle-urile, mai prezintă interes pentru oameni un alt joc cu aceleași puzzle-uri și poveste?

Citește și:

Dăm o tură prin știrile lumii pentru a-ți aduce ultimele noutăți despre jocuri de societate și cele mai noi lansări de board games

HowToPlay.ro

Știri

Builders of Baldur’s Gate: WizKids dezvăluie un nou joc de societate Dungeons & Dragons

WizKids a anunțat lansarea unui nou joc de societate inspirat din universul Dungeons & Dragons, intitulat Builders of Baldur’s Gate, care va fi disponibil în magazine începând cu luna iunie a anului 2025. Acest joc de construcție, conceput de designerul Matthew Dunstan (nominalizat la Spiel des Jahres cu The Guild of Merchant Explorers), propune jucătorilor […]

Citește mai mult
Crowdfunding Știri

Campania Gamefound pentru Puerto Rico finanțată în câteva minute

Recent, un joc de societate îndrăgit din 2002 a fost relansat printr-o campanie de crowdfunding de către Awaken Realms și Ravensburger: Puerto Rico Special Edition. Aceasta a fost complet finanțată în doar trei minute de la începutul proiectului pe platforma Gamefound. Această nouă ediție a jocului clasic își propune să ofere o versiune modernizată și […]

Citește mai mult
Știri

Ares Games anunță oferta pentru Essen Spiel 2024

Ares Games a anunțat recent lineup-ul său pentru evenimentul Essen Spiel 2024. Participanții la târg vor avea opțiunea de a precomanda jocurile pentru a le ridica direct de la eveniment. Cei care nu pot fi prezenți la târg au, de asemenea, posibilitatea de a precomanda produsele, beneficiind de livrare gratuită în Statele Unite și în […]

Citește mai mult