Nori negri se strang deasupra parcului de distractii. Tensiunea se poate simti atât in cer, cat si in comportamentul copiiilor aliniati la coada pentru carusel. Acesta se opreste si din el coboara copiii veseli care au fost îndeajuns de norocosi sa se dea inainte de inceperea furtunii. In departare, cerul este despicat de un fulger si se aude un bubuit surd. Copiii devin nelinistiti si incep sa se împingă spre carusel. Toti au in minte acelasi gand: oare vor reusi sa se dea inainte de începerea ploii? Imbulzeala incepe, fiecare vrea sa fie primul si sa urce cat mai repede in carusel, insa domnul sever de la casa de bilete ii opreste si nu le mai permite trecerea pana cand nu se linistesc si se organizeaza. Din multime paseste in fata un micut băietel, de numai 4 ani jumătate, pe nume Gruia care, cu vocea lui ascutita, incepe sa își strige prietenii pe nume si sa le indice locurile in carusel. Astfel, poate vor avea cu totii o sansa sa se dea o tura inainte sa inceapa furtună. Tu poți fi indeajuns de atent pentru a iti aranja cei 12 copii pe locurile libere din carusel? Dacă da, fă-ți curaj, arunca zarul, rotește caruselul și fii foarte atent ce copil așezi pe ce scaun, pentru ca asta va fi foarte important dacă vrei sa apuci sa ii aranjezi pe toți înainte de începerea ploii.
Nu cred ca exista copil pe aceasta lume care sa refuze o invitatie la balci. Vata pe bat, tarabele cu jucarii, baloanele colorate, acadelele in spirala si, in mijlocul acestora, faimosul carusel, atractia principala a evenimentului.
CUM SE JOACA
Monsieur Carrousel este un joc cooperativ in care 1 pana la 6 jucatori lucreaza impreuna pentru a ajuta toti copiii sa urce in carusel inainte de a incepe ploaia.
Tura unui jucator este impartita in doua faze:
1. Plasarea jetoanelor copil. Jucatorul activ arunca zarul si plaseaza unul dintre jetonele copil pe un loc liber din carusel care corespunde cu culoarea indicata de zar, incercand sa retina tipul de scaun in forma de animal pe care l-a acoperit. Daca locurile de culoarea respectiva sunt deja luate, jucatorul trebuie sa roteasca caruselul. Cand acesta se va opri, Monsieur Carrousel, adica domnul de la casa de bilete care organizeaza copiii, va indica cu degetul aratator un anume loc. In cazul in care locul este neocupat, jucatorul ca alege un jeton copil si il va plasa acolo. Insa, daca locul este ocupat de alt jeton copil, toti jucatorii de la masa vor incerca sa își aminteasca ce tip de scaun se afla sub acel jeton. Odata luata decizia finala, urmeaza dezvaluirea. Raspunsul corect aduce cu sine adaugarea unui fragment dintr-o raza de soare. Un raspuns gresit aduce insa inca o picatura de ploaie, contribuind astfel la accelerarea mult evitatei furtuni.
2. Ajustarea vremii. Dupa ce un jeton copil a fost plasat intr-un spatiu gol, jucatorul roteste caruselul. Daca caruselul se opreste in zona cu ploaie, jucatorii adauga o picatura de ploaie, iar daca se opreste in zona insorita, acestia vor adauga un fragment dintr-o raza de soare.
Jocul se incheie fie cand toti copiii au reusit sa se urce in carusel, caz in care jucatorii câștiga fericiti, fie cand toate cele 8 picaturi de ploaie au fost plasate, situatie mai trista, in care toti jucatorii pierd partida.
PREZENTAREA JOCULUI
Monsieur Carrousel este un joc cooperativ care testează și antrenează memoria copiilor, recomandat peste vârstă de 4 ani. Setup-ul jocului este rapid, iar copii vor fi încântați sa construiască caruselul și sa îl plaseze în centrul tablei de joc. Regulile sunt potrivite vârstei, ușor de explicat. Jocul vine cu trei niveluri de dificultate, reprezentate prin discurile care se plasează în interiorul caruselului și care au scaune desenate cu animăluțe pe care vor fi așezate jetoanele copil. Dificultatea este indicata de numărul de fluturași de pe disc și este data de repetitivitatea scaunelor cu animal și asocierile acestora cu culorile zonei în care se afla. In cutie gasim 6 discuri: unul de nivelul 1 cu 6 animale de retinut , doua de nivelul 2 și trei de nivelul 3 de dificultate cu 12 elemente de retinut care, pe langa animale contine si vehicule. Cele mai dificile pot pune la incercare chiar si adultii.
Monsieur Carrousel se poate juca de la 1 la 6 jucători, însă noi il recomandam in 2-4 jucători, mai ales la vârste mici, pentru ca timpul de așteptare sa nu fie prea mare, iar atenția celor mici sa fie distrasa de alte lucruri.
Jocul este dependent de noroc, acțiunile fiind bazate pe culorile de pe zarul colorat. Este cooperativ astfel ca jucătorii vor lucra împreună pentru a-i ajuta pe cei 12 copii sa urce în carusel înainte de începerea ploii. Jocul are, de asemenea, interactiune intre jucatori prin faptul ca, în momentul în care domnul de la casa de bilete indica un jeton copil, membrii echipei vor trebui sa menționeze pe ce tip de scaun se afla așezat jetonul copil respectiv. Din ce am observat la Gruia, la început a fost mai impulsiv, menționând un animal și ridicând rapid jetonul copil însă după 2-3 decizii greșite și-a dat seama ca nu ar trebui sa se grăbească și astfel am putut sa ne consultam mai bine pentru a da răspunsul corect când spunem ce se ascunde sub jetonul copil.
L-am întrebat și pe Gruia ce i-a plăcut cel mai mult la acest joc. Primul lucru pe care l-a menționat a fost faptul ca a câștigat. După care ne-a explicat ca i-a plăcut foarte mult sa rotească caruselul. Intr-adevăr, este un mecanism inedit de a atrage atenția celor mici si de a-I mentine interesati avand in vedere ca este nevoie constant sa învârtă Dezavantajul este ca, dacă cel mic este prea entuziasmat și rotește prea tare, caruselul poate ieși din locașul lui iar jetoanele copil deja plasate vor cadea.
Când l-am întrebat care a fost lucru care i-a plăcut cel mai putin, a facut referire la momentul când a venit ploaia și am pierdut jocul. Adevărul este ca jocul este uneori greu de castigat, fiind dependent de culorile indicate la aruncarea ziarului. Daca aveți ghinionul sa se repete des aceeași culoare sau caruselul sa se oprească cu jetonul copil numai în zona inorata a tablei de joc, ploaia va veni mai rapid iar jocul se va încheia.
COMPONENTELE JOCULUI
Jocul este foarte atractiv din punct de vedere vizual, grafica de pe componente, tabla de joc și coperta are un design plăcut, atrăgând privirile oricărui copil.
Piesa centrala este caruselul, alcătuit din 3 componente de lemn. Acesta este foarte frumos sculptat imbiind mânuțele mici spre el sa îl învârtă.
Tabla de joc este dual layered, avand locuri decupate unde vor fi așezate picăturile de ploaie, razele de soare și chiar și caruselul.
Componentele sunt suficient de mari, ușor de manevrat de degețelele mai neindemanatice ale copiilor. Toate sunt calitative, făcute din lemn și foarte rezistente dacă le sunt aplicate tratamente mai aspre de catre cei mici.
CONCLUZII
Monsieur Carrousel este un joc de memorie si atentie in care toti jucatorii implicati trebuie sa colaboreze pentru a completa toate locurile libere din carusel pana la inceperea furtunii.
Tema si componentele 3D îl fac foarte incantator vizual, iar calitatea componentelor este suficient de strasnica incat sa faca fata si unor trante intentionate sau nu.
Ne-a placut mult posibilitatea cresterii gradului de dificultate, lucru care face jocul mai rejucabil decat multe alte jocuri de socientate de copii, in care subiectul si dificultatea sunt depasite odata cu inaintarea in vârstă. Posibil sa se simta nevoia mai multor discuri pentru variabilitate dupa mai multe partide.
Monsieur Carrousel antrenează memoria vizuala a copiilor, fiind nevoie sa își aminteasca ce se afla pe locul din carusel pe care se afla jetonul copil indicat, testează și antreneaza abilitatea de cooperare a copiilor, acestia lucrand impreuna pentru un obiectiv comun, antreneaza capacitatea de a-si astepta randul si de a-si mentine atenția focusata pe un singur lucru. De asemenea, copiii invata sa respecte regulile si sa recunoasca mecanisme de baza ale jocurilor de societate, ca pregatire pentru jocurile care ii asteapta mai tarziu.
Nota 8/10
Daca sunteti curiosi ce veti gasi in cutia jocului, puteti urmari unboxingul pe care l-am facut: Unboxing Monsieur Carrousel Instagram
Iar pentru mai mult content ne gasiti pe instargam: BoardGameColors
Review copy primit de la www.RaftulCuJocuri.ro