“Scoate limba!” – Review

Articol scris de:

Gruia a auzit ca cineva a mâncat toate acadelele din magazinul lui preferat de dulciuri, așa că s-a dus să investigheze locul faptei. De data aceasta l-a acompaniat și Sânziana, deoarece acadelele și misterele o intrigă întotdeauna.

Ajunși la fața locului, ce să vezi? 12 cățeluși drăgălași, gata să fie mângâiați și răsfățați sa aflau în interiorul magazinului. Se pare că și ei au descoperit dulciurile și s-au răsfățat numaidecât cu foarte multe acadele. A venit timpul sa aflăm ce acadea a mâncat fiecare, verificând culoarea limbii fiecăruia.

CUM SE JOACĂ

Amestecă cățelușii năzdrăvani și plasează-I în mijlocul mesei astfel încât toți jucătorii să poată ajunge cu ușurință la ei. Împarte care o plăcuță de scor fiecărui jucător.

Când este rândul tău, aruncă cele două zaruri cu acadele colorate. Rezultatul reprezintă culorile a două dintre nenumăratele acadele mâncate de cățelușii de pe masă. Trebuie să alegi doi căței și să le verifici culoarea limbii. Dacă aceasta se potrivește cu o culoare de pe zar, plasează cățelușul pe tabela proprie de scor. Dacă nu se potrivește, returnează cățelul pe masă, avand grijă să nu îi schimbi locația. Toți ceilalți jucători vor vedea culoarea și vor știi unde să caute în cazul în care le pică culoarea respectivă la zar pe tura lor.

Jocul continuă astfel până când unul dintre jucători va așeza 6 cățeluși pe plăcuța proprie de scor, fiind desemnat câștigător.

DESFĂȘURAREA JOCULUI

Scoate limba! este un joc foarte simplu de memorie care poate fi jucat începând cu vârsta de 3 ani. Are un setup minim și reguli puține, ușor de înțeles.

Factorul vizual este principalul atuu al acestui joc. Găsim foarte multe jocuri de societate de memorie, însă puține care fie așa atractive pentru cei mici. Jocul are în componență 12 cățeluși din cauciuc din rasa pug care, odată strânși ușor de burtică, vor scoate limba iar toți jucătorii le vor putea vedea culoarea ei și vor știi ce tipuri de acadea au mâncat.

"Tongues out!" @BoardGameColors

Desi pe cutie este menționată vârsta minima de 3 ani, consider ca poate fi jucat și putin mai devreme, poate de la 2 ani jumătate, in functie de copil. Este perfect pentru a învăța copiii de vârsta frageda culorile si pentru a face asocieri de culori. Este suficient de simplu și de arătos încât să fie posibilă mentinerea atenției unui micuț cateva minute bune.

"Tongues out!" @BoardGameColors

Jocul decurge lin și plăcut, însă poate deveni ușor ciudat spre finalul, atunci când nu mai exista pe masă cățeluși cu limba colorată după cum se dă la zar. În astfel de situații este benefica varianta alternativa de joc în care, pe lângă cățelușii de pe masă, jucătorii pot ridica și cățelușii de pe plăcuțele de scor ale altor jucători pentru a le verifica culoarea limbii. Dacă aceasta se potrivește cu culoarea de pe zar, jucătorul poate plasa cățelușul pe plăcuța proprie de scor.

"Tongues out!" @BoardGameColors

Exista si alte variante de joc. Una dintre ele acorda avantaje jucătorilor mai mici, in cazul in care diferenta de vârsta dintre copii este mare. Alta acordă opțional penalizări care pot însemna pierderea unui cățeluș de pe plăcuța proprie de scor, cățeluș care se va duce înapoi pe masă, în cazul în care este ridicat în tura ta un cățeluș de pe plăcuța altui jucător, iar culoarea limbii acestuia nu corespunde cu cea de pe zar.

ARTWORK SI COMPONENTE

Designul jocului este simplu si clar. Cele doua zaruri sunt placut colorate, avand reprezentate pe ele acadele. Cățelușii sunt din cauciuc și arată delicios. Se poate întâmpla uneori ca limba să nu se retragă imediat. În acest caz trebuie strâns din nou pe burtică cățelușul și totul va reveni la normal.

Cutia este făcută dintr-un carton gros, însă suficient de moale încât să se îndoaie repede. Are deschidere/inchidere pe lateral, putând exista riscul ca, în timp, cutia să nu se mai stea închisa perfect. Cutia contine un insert din plastic care are cate un loc pentru fiecare dintre cei 12 cățeluși.

"Tongues out!" @BoardGameColors

CONCLUZII

Recomandam jocul familiilor cu copii mici. Este distractiv, iar cățelușii vor atrage atenția oricărui copil. Deși deocamdată am jucat acest joc doar cu fiul nostru de 4 ani, cea mică de 1 an jumătate mereu ne duce catre joc și ne arată că-și dorește sa se joace cu cățelușii, iar dacă se întâmpla să îi acordăm această plăcere, avem parte de cateva minute bune de liniște.

Scoate limba! antreneaza memoria și atenția, învață copilul culorile si asocierea dintre culori, acordând o experiență vizuală și tactilă unică.

"Tongues out!" @BoardGameColors

Jocul e atat de dragut incat niciun copil nu ii va rezista. Fata de majoritatea jocurilor de tipul acesta, care folosesc jetoane sau carti, “Scoate Limba” are avantajul componentelor unice, cateii fiind pur si simplu extraordinar de draguti, iar faptul ca trebuie sa fie luati in mana si stransi pentru a isi arata culoarea limbii face din joc un deliciu pentru cei mici. Iar atunci cand ne jucam, trebuie sa o facem de mai multe ori la rand, pentru ca Gruia nu se mai satura de el.

RATING 8/10.

Disclaimer: O copie a jocului ne-a fost data de @Happy Color

Daca v-am facut curiosi, jocul il gasiti pe www.raftulcujocuri.ro

Pentru mai multe reviewuri ne puteti urmari pe instagram: BoardGameColors

"Tongues out!" @BoardGameColors
"Tongues out!" @BoardGameColors
"Tongues out!" @BoardGameColors
"Tongues out!" @BoardGameColors

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

HowToPlay.ro

Reviews

Muntele Magic – Review

Micul Gruia își strânse mai bine pelerina în jurul lui, noaptea era atât de intunecoasa și friguroasa, dar nu se putea opri, trebuia sa ajungă cât mai repede la bătrânul vrăjitor Balduin. Sa devina ucenic al vrăjitorului era tot ce își dorise, dar nu banuise niciodată ca totul putea deveni atât de periculos. Cu puțin […]

Citește mai mult
Reviews

“Here to Slay – Pus pe Rapus” Review

Când am intrat în hobby-ul jocurilor de societate am încercat diferite tipuri de jocuri: cooperative, jocuri euro, jocuri competitive, de cărți, etc. Unul dintre jocurile care m-au prins cel mai tare a fost Munchkin. Am apreciat interactiunea directa dintre jucători, puteai sa ii ajuți sau sa le pui bețe în roate celorlalți, avea glume deștepte […]

Citește mai mult
Reviews

“Landmarks” Review

Ajuns în tabăra din vârful muntelui îți dai seama ca ești singur. Din cauza cetii, restul grupului s-a pierdut pe drum. Acum că ceața s-a risipit ii poți vedea jos, la baza muntelui. Din păcate pentru ei, singura harta este la tine, iar tu va trebui să îi ajuți si sa ii îndrumi pentru a […]

Citește mai mult