
Introducere
Cred că nimeni nu se așteaptă ca un joc de levate să spună o poveste – e pur și simplu nevoie de mult mai mult din punct de vedere mecanic. Totuși, Frăția Inelului: Jocul de cărți este unul dintre puținele care reușește să o facă într-un mod cât de cât coerent. Dacă ați jucat The Crew atunci știți deja despre ce vorbim. Ei bine, este unul dintre cele mai hyped jocuri ale începutului de an, și oarecum pe bună dreptate: toată lumea a auzit măcar o dată de Stăpânul Inelelor. Ne bucurăm să vedem că versiunea în limba română a jocului a fost lansată deodată cu cea internațională și pe această cale dorim să îi felicităm pe cei de la Gameology – sperăm să vedem acest model urmat cât mai des.

Nu putem discuta foarte multe despre componentele jocului pentru că este un joc de cărți până la urmă, însă am fost plăcut surprinși de calitatea acestora – atât cărțile cât și cele câteva piese de lemn arată și se simt excelent în mână. Un potențial minus este că nu pare să fie destul loc și pentru sleeves în cutie.
Există nenumărate jocuri bazate pe mecanica numită trick-taking (sau jocuri de levate așa cum mai sunt numite pe la noi) și este greu ca acestea să mai aducă ceva nou pentru cei deja experimentați. Totuși, am observat un lucru interesant când vine vorba de acesta: nu există atu (sau tromf), cu excepția unei singure cărți. Jucătorul care joacă cartea reprezentând Unicul Inel (The One Ring) poate decide dacă câștigă levata sau nu.

Impresii
Pachetul de joc cuprinde obișnuitele cărți cu numere în 5 suite, însă asta nu e tot. Veți mai găsi și o grămadă de cărți auxiliare și cu personaje, si asta pentru că jocul cuprinde mai multe capitole, fiecare cu particularitățile și provocările lui. Povestea este cam rigidă la început (în special când sunt mai puțini jucători la masă) din cauză că nu prea există flexibilitate în ceea ce privește alegerea personajelor. Asta nu ar fi neapărat o problemă de rejucabilitate pentru că oricum veți primi cărți diferite în mână de fiecare dată, însă jucarea aceluiași scenariu de mai multe ori cu fix aceleași personaje are potențialul de a deveni monotonă. O veste bună e că există mult mai multe alegeri odată ce avansați prin poveste, așadar totul e bine până la urmă.

Că tot veni vorba, jocul este cu adevărat provocator – nu o dată am ajuns să ne scărpinăm în cap ca să ne dăm seama cum ducem scenariul la bun sfârșit. Noi am ajuns la scenariul 11 după 21 de partide, ceea ce poate părea puțin. Totuși, există oportunități de a face o grămadă de mișcări inteligente pentru a depăși diferitele restricții ale jocului, ceea ce ne-a făcut să ne simțim foarte bine jucând. Stăpânul Inelelor are și magie, nu-i așa? 🙂 Știți cum se zice: nu contează doar destinația, contează și cu cine călătorești – așadar, personajele alese pentru fiecare scenariu pot conta enorm.

Jocul în doi
Când vine vorba de a juca ceva în doi jucători (adică mai tot timpul), preferăm să nu avem și un jucător neutru de administrat. Stâpănul Inelelor: Frăția Inelelor – Jocul de cărți (pfu, ce nume lung) conține așa ceva pentru a face posibil acest mod de joc. Jocul în doi se desfășoară cam la fel ca și cel în trei, însă cărțile pentru cel de-al treilea jucător se aranjează sub formă de piramidă pe masă, iar unul dintre ceilalți jucători o controlează. Piramida are doar o parte dintre cărți cu fața în sus (cam ca și în 7 Wonders: Duelul), deci chiar dacă jucatorii au ceva mai multe informații în timpul jocului deciziile luate în numele jucătorului neutru pot să fie destul de complicate.
Credem că jocul este puțin mai greu (dar poate și o idee mai fun) cu 3 sau 4 jucători, însă modul de joc pentru doi ne-a surprins plăcut așa că îl recomandăm. Depinde totuși și de preferințele voastre.

Concluzii
Este destul de greu să mai fim impresionați de un joc de levate, însă acesta ne-a lăsat o impresie plăcută. Este suficient de rapid, poate fi rejucat fără probleme chiar și după terminarea așa-zisei povești, arată foarte bine, iar scenariile sunt ingenioase și oferă o adevărată provocare pentru jucători. Nu în ultimul rând, tematica – cei familiarizați cu Stăpânul Inelelor vor fi cu adevărat încântați. Este unul dintre cele mai bune jocuri de levate pe care le-am încercat și primește nota 8 din partea noastră.
Voi l-ați încerca?
P.S. Vă așteptăm cu drag să ne urmăriți și pe Instagram, iar dacă vreți să vedeți și un unboxing iată-l mai jos:
Disclaimer: Cei de la Gameology ne-au oferit a copie a jocului pentru review.