Tabara Jocurilor 2024

Te-ai gândit că poți băga luna în bagaj? Un review pentru Lunar

Articol scris de:

Lunar pe plajă

…probabil că intrebarea sună aiurea, dar pe cuvântul nostru că așa e! Hai să o luam puțin altfel: în cazul nostru nu există concediu fără jocuri: bineînțeles, spațiul în bagaje e extrem de limitat așa că ne mulțumim cu titluri mici, care încap în buzunar (jocuri de cărți în principiu). Oricât de mult iubim jocurile cu cutii cât o zi de post, o pauză e bine-meritată – și uite cum Lunar (publicat de către Allplay) a ajuns să călătorească cu noi.

Noi am trișat puțin și nu am luat și cutia cu noi (v-am zis că spațiul e limitat), însă puteți fi fără grijă – jocul încape într-un buzunar mai mare. Acesta este și principalul motiv pentru care ne place foarte mult seria de jocuri compacte publicate de către cei de la Allplay.

Ca și integrare tematică, jocul nu oferă foarte multe, dar nici nu aveam așteptări foarte mari din acest punct de vedere pentru că totuși este un joc de cărți. Chiar dacă nu există o poveste care să introducă jucătorii în atmosferă, jocul vine cu o grafică superbă care pentru noi a reprezentat un mare plus. Iconografia este și ea destul de reușită, însă tabla de scor putea să aibă un design puțin mai intuitiv.

Table de joc împreună cu marcajele pentru tromf
Tabla de joc

Cum se joacă?

În ceea ce privește gameplay-ul, Lunar este un joc bazat pe mecanica numită trick-taking: jucătorii joacă cărțile în mijlocul mesei, iar cea mai puternică combinație câștigă. Poate sună banal (pentru că toată lumea a jucat Război sau Cruce), însă nu este deloc așa: jocurile celor de la Allplay reușesc să aducă câte un twist interesant unor mecanici de altfel simple, iar Lunar nu face excepție. Jocul se poate juca atât în echipe de 2 jucători, cât și 1 vs 1, ceea ce înseamnă că vor fi jucate fix două combinații în fiecare mână.

Și aici vine partea interesantă: de obicei în jocurile cu trick-taking cărțile vin cu o suită și un rang – ei bine, aici nu, pentru că atât suita cât și rangul (fazele lunii) sunt imprimate pe cărți diferite! Jucătorii vor juca câte o carte din cele 12 din mână (6 suite și 6 ranguri), iar împreună cu partenerul (sau prin alegerea dintr-un display comun de cărți în cazul jocurilor în doi) vor forma combinația necesară unui trick. Ne-a plăcut acest aspect pentru că jocul încurajează astfel comunicarea (fără a scoate nici un cuvânt) dintre parteneri, iar fiecare carte jucată poate fi decisivă în ecuația jocului.

Tabla de scor
Table de punctaj

Ce credem despre el?

Și chiar dacă ceea ce am spus sună dramatic, este adevărat: fiecare carte contează, pentru că în Lunar poți fi pedepsit dacă ai o mână de cărți prea puternică. 🙂 Da, ai citit bine – cu cât duci mai multe mâini cu atât riști ca scorul tău sau al echipei să fie mai mic. Așadar, nu strică să îi mai lași și adversarului câte ceva – dar este foarte important să știi atât ce, cât și când. Jocul în doi este cu siguranță mai tactic, pentru că jucătorii își aleg cea de-a doua carte dintr-un display comun, ceea ce adaugă încă un factor de decizie. Eh, așa mai vii de acasă – mai că uităm de Uwe și Feld.

Chiar dacă totul sună foarte bine, jocul nu vine fără dezavantaje – o partidă se poate prelungi considerabil (mai ales în cazul jocurilor în 4), ceea ce poate deveni plictisitor pentru unii oameni. De asemenea, după partide repetate s-ar putea să te saturi să vezi numere pe cărți, indiferent de cât de bine arată. Noi l-am notat cu 7.5/10 și credem că va mai veni cu noi și cu alte ocazii.

…și, ce zici? Iei luna în bagaj?

Disclaimer: Am primit o copie a jocului de la publisher.

Pentru mai multe content ne puteți urmări și pe Instagram!

Programatori in viața de zi cu zi, Adrian și Ariana au început să joace board games acum mai mulți ani... și nu s-au oprit nici în ziua de azi.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult