Veteran în designul de jocuri de societate, Uwe Rosenberg, conduce dezvoltarea unui joc despre tehnologiile cuantice, care este finanțat de statul german pentru a promova laboratoarele de cercetare din domeniu.
Ministerul Federal pentru Educație și Cercetare din Germania oferă 820.000 de euro pentru a finanța proiectul, care este dezvoltat în colaborare cu cercetătorii cuantici de la Universitatea Tehnică din Braunschweig, specialistul în fizică, prof. Ronny Nawrodt din Stuttgart și prof. Jens Junge și echipa sa din Institutul de Ludologie din Berlin.
Echipa proiectului QUANTista își propune să prezinte noile tehnologii cuantice într-un mod distractiv și să promoveze locurile de muncă asociate, în speranța de a influența copiii mai mari cât și adulții să ia în considerare lucrul în acest domeniu.
Coordonatoarea proiectului, prof. Stefanie Kroker de la UT Braunschweig, a declarat: „În primul rând, desigur, jocul ar trebui să fie jucabil și distractiv. Dar atunci când te gândești câți știu cât costă o așezare în Catan, este clar că oamenii și învață în timp ce se joacă și se distrează.”
Designerul german Uwe Rosenberg a avut succes chiar de la început cu jocul de cărți Bohnanza, în timp ce era încă student în 1997, înainte de a lansa editura Lookout Spiele în 2000. Cele mai mari succese ale sale includ jocuri precum Agricola, un joc de referință în domeniu, cândva cel mai bine cotat joc pe BoardGameGeek, jocuri euro complexe precum A Feast For Odin și jocul popular pentru doi jucători, Patchwork.
Primele concepte și versiuni de design ale QUANTista vor fi testate de grupuri de jucători începând de anul viitor, iar editura Skellig Games va folosi feedback-ul pentru a produce 3.000 de exemplare demonstrative pentru festivaluri de jocuri și cafenele. Skellig își propune să transforme jocul într-un produs permanent după încheierea proiectului, care va dura până în mai 2027.