Tabara Jocurilor 2024

Axio

Articol scris de:

AXIO

Anul apariției: 2017

Nr. jucători: 2-4

Durata unui joc: 20-40 minute

Designer: Reiner Knizia

Artist: Claus Stephan

Distribuitor: Pegasus Spiele / oxygame

Dependență de limbă: Nu este necesară traducerea jocului.

La început Reiner Knizia a făcut Ingenious. Și Ingenious era hexagonal și greu. Și Knizia a spus „să fie Axio!”. Și a fost Axio!

Puțini designeri se bucură de notorietatea doctorului Reiner Knizia. Cu peste 600 titluri publicate și peste 13 milioane vândute, doctorul în matematică Knizia este, poate, cel mai prolific designer de pe piață. În trecut a condus o bancă internațională, dar din 1997 încoace se dedică exclusiv designului de jocuri de societate, dintre care merită menționate Keltis (premiat cu Spiel des Jahres), Lost Cities și Tigris & Euphrates. De cele mai multe ori îi iese bine, cum e și cazul de față.

Axio e un joc abstract lansat în 2017 și se bazează pe Ingenious (2004), care a fost nominalizat la Spiel des Jahres și a câștigat o grămadă de premii, cel mai important fiind Mensa Select. Dar de ce n-a fost suficient Ingenious și a fost nevoie de Axio? Păi hai să vedem mai întâi cum se joacă.

Fiecare jucător are câte o tablă de punctaj și 5 piese dreptunghiulare, asemănătoare cu cele de domino, cu câte două simboluri colorate. Simbolurile seamănă cu cele din Qwirkle, un alt abstract excelent în care așezi piese și faci puncte. Pe tura ta pui o piesă pe tabla centrală, iar dacă piesele adiacente au simboluri identice cu cele de pe piesa ta, primești puncte pe culorile respective. Cu cât e mai lung șirul de simboluri identice, cu atât punctezi mai mult. Având în vedere că toate piesele conțin câte două simboluri, în cazul în care se formează o poziție izolată, acolo se va așeza o piramidă. Cel care a ridicat piramida primește puncte pentru culorile adiacente laturilor acesteia. Fiecare culoare are un punctaj maxim de 18, iar dacă-l atingi, poți beneficia de o tură bonus, dar fără să mai tragi alte piese. Șmecheria e că la finalul jocului contează doar culoarea la care ai cel mai mic punctaj. Deci trebuie să te dezvolți echilibrat și asta face jocul deosebit.

Ingenious făcea în mare parte același lucru, doar că în loc de piese formate din două pătrate erau piese formate din două hexagoane cuplate, deci aveai de numărat pe 5 direcții la fiecare capăt al piesei, iar culorile totale erau 6. În afară de piramidele nou introduse, Axio a luat tot ce era bun la Ingenious și a simplificat, făcându-l mai ușor de stăpânit de un începător.

Diferența dintre o partidă în 2, 3 sau 4 e spațiul de joc disponibil. Tabla are desenate chenare ce încadrează careuri de mărimi diferite: în 2 se joaca pe un careu de 9×9, în 3 pe unul de 11×11, iar în numărul maxim de jucători pe unul de 13×13. Menționez asta pentru că mi se pare cu adevărat ingenios felul în care e rezolvat setup-ul diferit în funcție de numărul jucătorilor.

În general, regulile sunt foarte simple, Axio fiind jocul perfect de explicat prietenului tău care nu înțelege de ce-i tot faci capul calendar cu jocurile tale de societate sau unei rude venite în vizită. Are un pic de luck of the draw, adică poți să ai ghinion și să nu nimerești deloc culoarea la care ai rămas în urmă, lucru deranjant mai ales în 3-4 jucători. De fapt, ăsta e cam singurul minus pe care-l are jocul, dar nu e o problemă semnificativă. Axio are eleganța abstractelor pe care nu le poți ignora dacă treci pe lângă ele. Nu prea am văzut partide de Axio jucate în public la care să nu se oprească nimeni cu o expresie de mirare pe față, să vadă care-i chestia cu jocul. Vizual își face bine de tot treaba și pentru că seamănă cu unele titluri mai vechi disponibile pe la noi, poate fi o introducere foarte bună în lumea jocurilor de societate dar e captivant și pentru jucătorii cu experiență.

 

Plusuri: Ușor de explicat și de pus pe masă, tablă de joc cu delimitarea clară pentru un număr diferit de jucători.

Minusuri: Dependența de hazard, mai ales în mai mulți jucători.

Axio ne-a fost pus la dispoziție de către cei de la oxygame/cutia.ro, distribuitorii jocului în România, și poate fi cumpărat din magazinele de jocuri, librării sau magazine online.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

One thought on “Axio”

  1. Knizia cumva era forțat să relanseze gama Ingenious sub un alt nume pt. că firma din Anglia care se ocupa de licențierea jocului original a pus sub copyright denumirea Ingenious și a cerut bani de la Knizia pt. folosirea lui.

    Așa că Knizia n-a avut de ales, a lansat un joc nou care mi se pare că este mai reușit decât cel original 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult