Ce ne face cu ochiul la SPIEL Essen 2024 [Preview]

Articol scris de:

SPIEL Essen, cel mai mare târg din industria board games din Europa, se prezintă în forță și în octombrie 2024. Cu cele mai multe board games anunțate din toți anii, plus mai mulți expozanți, mai mult spațiu asignat (info in articol precedent aici) și chiar un board game creat special pentru eveniment numit Loot, creat de către Ralf zu Linde (mai multe informatii aici).

Cum se întâmplă de câțiva ani încoace, site-ul Board Game Geek formează o listă cu toate proiectele anunțate până în acest moment ca participând la SPIEL. Lista pentru anul acesta o puteți găsi chiar aici și are o grămadă de funcții utile, inclusiv să puteți salva interesul pentru fiecare proiect, ca să vă ajute poate când mergeți la eveniment și vă pierdeți prin halele uriașe, sau filtrare după creator, după recența adăugării, etc.


Lista specifica Masa cu Boardgames

De acolo ne-am luat și noi informații, din cele ~540 de intrări până acest moment (dar cu siguranță vor apărea și mai multe) am format o listă proprie după câteva criterii specifice nouă, precum informații văzute pe net, sau proiecte de Kickstarter, artă, sequel-uri sau jocuri din lumi care ne sunt deja dragi.

Apropo, pozele conțin linkuri către paginile jocurilor pe BGG, iar ordinea este aleatorie.

Sparks
N-ai cum să nu fii atras de puținele board games care au designeri români, anume Florin Purluca și Adrian Adamescu. Nu sunt singurii designeri creditați, mai sunt Kristian Amundsen Østby și Kjetil Svendsen. Desigur, Adrian Adamescu fiind cel care a făcut faimosul Sagrada. După ce am citit în cartea de reguli postată chiar pe pagina de BGG a jocului, pare că are un mix bun de joc cu zaruri, drafting, upgrades și altele, plus artă ce pare să fie drăguță, cu un mix între roboți și animale personificate.


Cascadia Rolling Hills si Cascadia Rolling Rivers
Cui nu-i place faimosul Cascadia? Acum vom avea și două jocuri de tip roll & write, asemănătoare în mecanismele de bază, dar care par că transformă “tile placing” în completarea spațiilor pe hârtia proprie. Puzzle cu habitate, animale și zaruri 😀.


Foundations of Metropolis
După ce am jucat Foundations of Rome, Metropolist este poate și mai așteptat din anumite perspective. Deși Rome a primit note foarte mari din partea noastră, am fost de acord că o versiune mai mică, pe care o poți căra cu tine la prieteni, ar aduce și mai multe bucurii comunității de board games 🙂.


Looot
Un joc în care te joci de-a vikingii și trebuie să strângi resurse de pe o hartă comună prin worker placement. Foarte interesant este că toată lumea începe de la o singură latură, cea cu bărcile pe care ai venit. Apoi, cu ce aduni, încerci să-ți dezvolți propriul sătuc sau fiord. L-am jucat pe Board Games Arena și ne-a plăcut, are potențial mare.


Railroad Tiles
Descris ca fiind un sequel al faimosului roll & write Railroad Ink, dar acum cu tile placement. Pare că încerci să faci lucruri similare cu Ink, adică construiești rute cu cât mai multe conexiuni posibile, dar acum poți plasa și trenulețe sau omuleți. Rămâne de văzut dacă este la fel de interesant puzzle-ul pe care-l prezintă, dar până atunci, Sold!!


Video Game Champion
Un titlu ciudățel pentru un board game, dar probabil aceea a fost și ideea 😀. Este foarte lăudat de către Dice Tower și din descriere poți înțelege, dar vedem și cum este în gameplay. În acest board game fiecare este un copil care vrea să joace și să colecționeze jocuri video pe casetă! Da, este o temă de anii ’90 și în joc folosești bani de la părinți, vizitezi magazinul de casete, închiriezi, joci și colecționezi cât mai multe diferite.


Cryptic Nature
Criptozoologie, cui nu-i place să citească povești despre creaturi misterioase și să le catalogheze? Perfect, pentru că exact asta faci în Cryptic Nature: te plimbi pe o hartă încercând să găsești indicii și eventual să capturezi aceste creaturi misterioase, dar apoi să le și construiești un habitat specific pentru nevoile lor. O combinație de mecanisme interesantă, plus că ne-a atras detaliul de producție prin care tile-urile de habitat sunt magnetice, ceea ce ar trebui să fie foarte satisfăcător în gameplay.


Arcs
Foarte popular și hyped în ultimele săptămâni, în special datorită video-ului celor de la Shut Up & Sit Down. Este un joc sci-fi strategy game, oarecum abstractizat sau cel puțin folosind o tablă centrală restrânsă cu multe facțiuni. Kickstarter-ul trebuie să ajungă la backers, dar cred că nu o să punem și noi mâna pe el până la Essen Spiel 🙁.


Dreamworld: An Unconscious Mind Card Game
Un card game făcut evident după faimosul Unconscious Mind (care va fi lansat și în limba română anul acesta). Pare să folosească aceeași artă și se joacă cu vise și tratați pacienți.


Explorers of Navoria
Cu artă drăguță și culori extraordinar folosite, ne amintește de Root, în special cu meeples de animăluțe drăguțe personificate. Pare să fie un worker placement cu tableau building în funcție de cartea pe care o alegi pe tură. Tura în sine pare simplă: tragi dintr-o pungă 2 tokens, unul îl pui pe hartă și al doilea în dreptul rândului de cărți dorit. Cu artă așa grozavă și mecanisme ușor de învățat, sigur va fi un hit.


Nocturne
Acest joc ne-a atras pentru că este produs de către Flatout Games, cei care au produs și Cascadia, Calico, Verdant, Point City, Fit to Print, toate jocuri care ne-au plăcut. Ce am văzut din Nocturne pare să fie diferit, cu ales tiles dintr-o matrice centrală prin bidding similar cu noul lansat Skyrise, adică licitație geografică în care bidul mai mare se pune pe o nouă locație lângă bidul precedent, iar cel care câștigă ia ce-i pe ultimul spațiu.


Side Quest: Frostpunk
N-am avut cum să nu ne uităm la un joc făcut după faimosul joc video, dar și board game Frostpunk. Am discutat și pe canalul nostru de Youtube despre Frostpunk (Link video). Deși nu l-am păstrat, a fost unul din jocurile cu temă extrem de puternică și ne-a marcat. Sperăm ca acest nou joc să fie mai ușor de pus pe masă și ceva mai blând cu jucătorii, dar să păstreze tema puternică, tot cooperativ.


Tea Garden
Lui Dani îi place ceaiul, iar Tea Garden pare să fie colorat, cu un stil grafic minimalist, iar designerul Tomáš Holek a lucrat și la SETI și Galileo Galilei, dintre care SETI a primit reviews bune.

Outro

What a trip, am i right? Ei bine, mai avem câteva selecții care vor veni în zilele următoare. Selecții cum ar fi designeri celebri sau extensii interesante.
Stați cu ochii pe Gazeta Jocurilor și Masa cu Boardgames! 🚀

Facem totul pentru comunitatea de board games din Romania. Review-uri video, prezentari de joc, playthrough, concursuri amicale, articole, poze, skit-uri. Youtube, Instagram, TikTok, etc.

HowToPlay.ro

Știri

Z-Man Games Anunță Arkham Horror: Lovecraft Letter

Z-Man Games a anunțat lansarea jocului Arkham Horror: Lovecraft Letter, îmbinând elemente de groază cu unul dintre jocurile clasice de cărți, Love Letter. Proiectul este sub îndrumarea lui Seiji Kanai, creatorul original al Love Letter, asigurând o continuitate a calității și a mecanicilor de joc. Arkham Horror: Lovecraft Letter este destinat pentru 2-6 jucători și […]

Citește mai mult
Știri

Survive The Island: insula se scufundă, monștrii atacă, scapă cine poate

“Survive The Island” este o adaptare a clasicului joc de societate „Survive: Escape from Atlantis” realizată de Zygomatic, care captează esența jocului original, aducând în același timp o actualizare a mecanismelor de joc. Jocul, desfășurat pe o hartă alcătuită din tile-uri de plajă, pădure și munte, permite jucătorilor să își plaseze mai mulți meeples și […]

Citește mai mult
Știri

Halo: Flashpoint se lansează luna aceasta

Mantic Games a pregătit o serie de evenimente pentru lansarea jocului Halo: Flashpoint, programată pentru data de 30 noiembrie 2024. Aceste venimente for include sărbătorirea zilei de lansare atât la sediul central Mantic, cât și în magazinele de specialitate din întreaga lume. Deși nu se preconizează lansări globale la miezul nopții, organizatorii promit o zi […]

Citește mai mult