Tabara Jocurilor 2024

Cei trei purceluşi

Articol scris de:

cei_trei_purcelusiCei trei purceluşi

Anul apariţiei: 2013

Nr. jucători: 2 – 5

Durata unui joc: 20 minute

Designer: Laurent Pouchain

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: IELLO / Lex Games

Cei trei purceluşi e un joc cu zaruri de familie, accesibil şi copiilor. Este primul din seria Basme şi Jocuri, o serie care cuprinde jocuri inspirate din poveşti clasice.

???????????Primul lucru care ne atrage atenţia este cutia, care imită foarte bine o carte de poveşti. Asta nici nu e departe de adevăr, deoarece în ea se găseşte şi binecunoscuta poveste Cei trei purceluşi. Jocul e unul simplu, de zaruri, inspirat din Yahtzee. Jucătorii se folosesc de cele 5 zaruri pentru a construi case din paie, lemn sau cărămidă, case compuse din uşi, ferestre şi acoperişuri. Zarurile conţin simboluri de uşi, ferestre sau acoperişuri, iar cele cu negru au şi lupi. Jucătorii au la dispoziţie cel mult trei aruncări de zaruri (ca la Yahtzee sau Regele din Tokyo), după fiecare aruncare putând să aleagă zarurile dorite. Cu două zaruri de fereastră se poate construi o fereastră de paie, cu trei, una de lemn iar cu patru, una de cărămidă. La fel şi cu uşile sau acoperişurile. Însă dacă dai lup, n-ai voie să dai din nou cu zarul respectiv, iar dacă ai două zaruri cu lup, nu construieşti nimic în acea tură, în schimb ataci casa altui “purceluş”. Pentru a ataca o casă, se suflă sau se învârte roata cu lupul, pentru a afla care material e suflat de lup. Distracţia e garantată!

???????????La sfârşitul jocului se punctează casele complete (o casă trebuie să aibă acoperiş ca să fie completă), ghivecele de flori şi eventualele bonusuri (cea mai înaltă casă, cele mai multe case, etc.). Câştigător e purceluşul cu cele mai multe puncte.

Cu toate că modul de joc poate fi asemănător cu Regele din Tokyo, Cei trei purceluşi e mult mai prietenos cu copiii. Faptul că nu are deloc text în joc şi nu se elimină jucători (şi asta nu e o problemă la durata mică de joc) îl face mai potrivit pentru jucat cu copii. Spunem că e un joc bun pentru copii, dar el poate fi jucat foarte bine şi doar de adulţi, fiind o foarte bună variantă de filler, joc de umplut timpul între două jocuri “serioase” sau dimineaţa la cafea. Cu toate că alegerile sunt limitate, de cele mai multe ori veţi păstra zarurile de tipul cărora aţi dat mai multe din prima, lucrul ăsta nu afectează jocul. Nu e un joc care să trebuiască luat prea în serios. E dependent de noroc, e scurt şi amuzant. Dacă nu vreţi altceva de la el, suntem siguri că vă veţi distra. Nu-i un joc care să-l înlocuiască pe Regele din Tokyo, dar poate fi mai potrivit dacă-l jucați cu non-gameri.

???????????Plusuri: Cutia frumoasă, e distractiv, conţine şi povestea, uşor de învăţat chiar şi de copii

Minusuri: Opţiuni reduse

Cei trei purceluși a fost tradus și este distribuit în România de Lex Games și poate fi cumpărat de pe Lexshop, librării sau magazine partenere.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult