Tabara Jocurilor 2024

Coloniştii din Catan

Articol scris de:

COLONIŞTII DIN CATAN

Anul apariţiei: 1995

Nr. jucători: 3-4 (5-6 cu extensie)

Durata unui joc: 60-90 minute

Designer: Klaus Teuber

Dependenţa de limbă: E necesară traducerea unor elemente de joc

Distribuitor: Ideal Board Games/Kosmos

E greu de scris despre Coloniştii din Catan. Coloniştii din Catan e mai mult decât un joc de societate, e jocul care ne-a făcut pe mulţi să fim pasionaţi de jocurile de societate. E exemplul perfect de joc european de societate şi joc de familie şi deşi a fost lansat in 1995, Coloniştii din Catan are un succes mai mare ca oricând.

Jucătorii vor lua rolul unor colonişti ajunşi întâmplător pe insula Catan, tot jocul fiind o competiţie pentru colonizarea rapidă a insulei, câştigător fiind jucătorul care se dezvoltă cel mai repede. Harta este modulară, compusă din hexagoane aşezate aleator astfel încât fiecare joc se poate juca pe o hartă nouă,  evitând monotonia. Jucătorii primesc resurse în urma aruncării zarului, resurse cu care pot mai apoi să construiască drumuri, aşezări, oraşe sau să cumpere cărţi de dezvoltare. În plus, jucătorii pot face şi schimburi de resurse între ei. Şi aici e partea la care Coloniştii din Catan excelează. Jucătorii interacţionează mult, fie că fac schimb de resurse, se atacă cu soldaţii sau construiesc unde ar vrea adversarii. Interacţiunea între jucători e o caracteristică obligatorie a unui joc de familie bun şi pe insula Catan veţi avea parte de destulă.

Un alt lucru foarte important legat de Coloniştii din Catan e că e un joc uşor de învăţat. După explicaţii de 5 minute se poate începe o tură de joc, noii jucători adaptându-se repede la modul de joc. Coloniştii din Catan e atrăgător din punct de vedere grafic, deşi piesele de plastic se simt un pic aiurea în mână faţă de piesele clasice din lemn. Singura “problemă” a jocului e dependenţa mare de noroc, jocul depinde mult de zaruri, dar e un lucru care nu deranjează pe toată lumea.

Dacă sunteţi începător în lumea jocurilor de societate, Coloniştii din Catan e poate cea mai bună alternativă care o aveţi, e un joc care crează dependenţă şi vă puteţi petrece multe seri amuzante alături de el, în schimb dacă preferaţi jocurile mai complexe, care nu depind deloc de zaruri, probabil ar trebui să vă orientaţi spre alte jocuri. Din orice tabără aţi face parte, Coloniştii din Catan ar trebui să nu lipsească din colecţia voastră, chiar dacă sunteţi un jucător avansat, îl puteţi folosi pentru a  vă “converti” prietenii la hobby-ul acesta.  Nu în ultimul rând trebuie menţionat că jocul Coloniştii din Catan este disponibil în România în varianta tradusă de Ideal Board Games, împreună cu extensii pentru 5-6 jucători, extensia Navigatorii şi extensia Oraşe şi Cavaleri.

Plusuri: Interacţiune mare între jucători, amuzant, uşor de învăţat, provoacă dependenţă, variantă în limba română.

Minusuri: Depinde prea mult de noroc (zaruri), nu merge în 2 jucători

Aţi jucat Coloniştii din Catan? Ce părere aveţi de el?

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

14 thoughts on “Coloniştii din Catan

    1. Din jocurile despre care am scris, pentru incepatori sunt Colonistii din Catan, Saboteur, Finca si Qwirkle. Vom scrie in continuare, in masura in care ne permite timpul, si despre jocuri de incepatori si despre jocuri mai avansate

  1. Bine punctate plusurile și minusurile jocului, deși fie vorba între noi aceste minusuri fac mai interesant jocul. Apropo de o listă de jocuri pentru începători, aș completa cu Carcassonne, Dominion, Pandemic și Kingdom Builder.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult