Designerul Daybreak sub interdicție la viitoarele Spiel des Jahres

Organizatorii premiului Spiel des Jahres, considerat cel mai important premiu din lumea jocurilor de societate, i-au interzis unuia dintre designerii premiați din acest an să participe la evenimentele viitoare, după ce a purtat un abțibild în formă de pepene pentru a-și arăta susținerea față de Palestina la ceremonia de decernare a premiului.

Matteo Menapace a primit premiul Kennerspiel des Jahres pentru jocuri mai complexe duminică, alături de co-designerul Matt Leacock, pentru munca lor la jocul Daybreak, concentrat pe acțiunea împotriva schimbărilor climatice.

Decizia lui de a purta un abțibild în formă de pepene, în forma Palestinei înainte de a fi împărțită pentru a crea statul Israel la sfârșitul anilor 1940, a condus la interzicerea participării la evenimentele organizate de Spiel des Jahres, aceștia declarând că simbolul neagă existența statului evreu.

Asociația Spiel des Jahres sprijină de ani de zile inițiativa ‘Playing for Tolerance’ și se poziționează astfel în mod categoric împotriva oricărui tip de rasism și antisemitism. Noi considerăm intolerabil ca un designer de joc pe care l-am invitat să poarte un simbol pe hainele sale pe scenă, un simbol pe care evreii trebuie să-l perceapă ca antisemit. Prin acțiunea sa, autorul s-a comportat și într-un mod extrem de necolegial față de ceilalți implicați în jocul său.

Harald Schrapers, președinte Spiel des Jahres,

Comunicatul a precizat că Menapace a “depășit limitele a ceea ce trebuie acceptat ca o exprimare legitimă a opiniilor politice”, adăugând că “abțibildul relativ mic” prins de tricoul său nu a atras atenția organizatorilor decât după ce a fost deja pe scenă pentru a primi premiul Kennerspiel. Acesta a menționat că imediat după eveniment, Schrapers și vicepreședintele Spiel des Jahres, Christoph Schlewinski, i-au cerut lui Menapace să predea abțibildul și i-au interzis să arate simbolul în sală și în fotografiile ulterioare.

Matteo Menapace nu este binevenit la evenimentele viitoare organizate de asociația Spiel des Jahres.

Ca răspuns, Menapace a declarat pe 26 iulie:

Decizia mea de a purta un abțibild cu pepene pe scena Spiel des Jahres (SdJ) duminică a fost să arăt solidaritatea cu civilii palestinieni.

Pepenele verde este un simbol al rezistenței palestiniene în fața deceniilor de opresiune. Am cumpărat abțibildul de la Wear The Peace, o organizație care donează 100% din profituri pentru ajutor umanitar.

Recunosc contextul actual și istoric care a determinat SdJ, ca instituție germană, să răspundă cu o sensibilitate sporită la acuzațiile de antisemitism. Iau aceste acuzații foarte în serios.

Cu toate acestea, a dezbate forma autocolantului și a face eforturi pentru o interpretare antisemită este o distragere a atenției. În schimb, vreau să atrag atenția asupra realității a mii de palestinieni care sunt ștersi de pe hartă și au mare nevoie de servicii umanitare și medicale.

Nici o ființă umană sau un grup de oameni nu ar trebui să fie șters din cauza etniei, religiei sau naționalității lor. Sper să fim cu toții de acord în privința asta.

Toți oamenii merită pace și dreptate. Cred că acest lucru nu va fi posibil până la sfârșitul a ceea ce Curtea Internațională de Justiție a definit recent drept ocupație ilegală. Ceea ce putem face ca cetățeni ai națiunilor occidentale este să punem presiune asupra guvernelor noastre pentru a-și asuma responsabilitatea pentru rolul lor istoric în această nedreptate și să punem capăt complicității noastre cu finanțarea crimelor de război.

Aceste acțiuni și opinii sunt în întregime ale mele și nu le reflectă neapărat pe cele ale altor persoane implicate în Daybreak / e-Mission.

Schmidt Spiele, editura jocului Daybreak în Germania, a declarat:

Matteo Menapace este un designer independent de jocuri și nu este prezent din partea editurii. Prin urmare, nu va exista niciun alt comunicat din partea Schmidt Spiele în acest sens.”

Menapace are și emoji-uri cu pepene în numele de pe profilele sale de Twitter și LinkedIn. Pepenele a fost folosit pe scară largă de susținătorii Palestinei de la începutul războiului dintre Israel și Hamas anul trecut, deoarece are aceleași culori ca drapelul palestinian.

Interdicția lui Menapace a provocat condamnări pe rețelele de socializare, îndreptate la decizia sa de a purta stickerul și, separat, la acțiunile comitetului Spiel des Jahres.

Designerul german de jocuri de societate Peer Sylvester, creatorul jocurilor The King is Dead și Brian Boru: High King of Ireland, a declarat că istoria Germaniei face ca oamenii din țară să fie “foarte sensibili” în fața potențialelor cazuri de antisemitism.

El a adăugat că simbolul pepenelui este interpretat în Germania – deși nu de către el – ca un apel la desființarea statului Israel, în loc de un simplu apel pentru susținerea poporului palestinian.

Dăm o tură prin știrile lumii pentru a-ți aduce ultimele noutăți despre jocuri de societate și cele mai noi lansări de board games

HowToPlay.ro

Crowdfunding Știri

Campania Gamefound pentru Puerto Rico finanțată în câteva minute

Recent, un joc de societate îndrăgit din 2002 a fost relansat printr-o campanie de crowdfunding de către Awaken Realms și Ravensburger: Puerto Rico Special Edition. Aceasta a fost complet finanțată în doar trei minute de la începutul proiectului pe platforma Gamefound. Această nouă ediție a jocului clasic își propune să ofere o versiune modernizată și […]

Citește mai mult
Știri

Ares Games anunță oferta pentru Essen Spiel 2024

Ares Games a anunțat recent lineup-ul său pentru evenimentul Essen Spiel 2024. Participanții la târg vor avea opțiunea de a precomanda jocurile pentru a le ridica direct de la eveniment. Cei care nu pot fi prezenți la târg au, de asemenea, posibilitatea de a precomanda produsele, beneficiind de livrare gratuită în Statele Unite și în […]

Citește mai mult
Știri

Descoperirea unei table de joc antice provoacă suspiciuni privind originea jocului

Descoperirea recentă a unei table de joc antice pe peninsula Absheron, datând din mileniul al treilea î.Hr., aduce în atenție jocul cunoscut sub numele de “jocul cu cincizeci și opt de găuri”. Această descoperire contestă teoria conform căreia jocul ar fi avut originea exclusiv în Egipt sau în sud-vestul Asiei, arătând în schimb o posibilă […]

Citește mai mult