Dominion

Articol scris de:

Dominion

Anul apariției: 2008

Nr. jucători: 2-4

Durata unui joc: 30 de minute

Designer: Donald X. Vaccarino

Dependența de limbă: E necesară traducerea textelor de pe cărți

Distribuitor: Rio Grande Games

Dominion a apărut în 2008 și a revoluționat jocurile de societate. Practic a creat un nou gen, deck-building. Sigur, au mai fost jocuri în care trebuia să vă faceți propriul pachet de cărți, dar Dominion a fost primul mare succes al genului și rămâne în continuare cel mai răspândit. Dominion încearcă să „fure” din farmecul Magic: The Gathering fără să fie așa costisitor, nefiind necesară cumpărarea periodică a cărților noi. Șii în plus, toți jucătorii încep cu același set de cărți.

Cutia arată bine, conținutul fiind cele 500 cărți, insertul de plastic și regulamentul. Cărțile sunt foarte bine organizate, fiecare set de cărți are locul lui bine stabilit în cutie. Problema e că dacă folosiți sleeve-uri pentru protejat cărțile, acestea nu vor mai încăpea în cutie așa cum e ea. Totuși, cărțile sunt bine făcute și destul de rezistente, dacă aveți un pic grijă unde și cum jucați, vă puteți descura fără probleme și fără sleeve-uri. Grafica de pe cărți lasă un pic de dorit, lucru rezolvat în extensiile ce au urmat.

Scopul fiecărui jucător e să construiască un regat, dar din păcate tema nu este prea bine implementată în mecanica jocului, dar nu e un lucru sesizabil și deranjant pentru toată lumea. Ca desfășurare a jocului, fiecare jucător începe cu 10 cărți și încearcă să ajungă la cel mai bun pachet de cărți la sfârșitul jocului. Totul e să găsiți echilibrul perfect între cărți de acțiune, bani și puncte de victorie; la final acestea din urmă fiind singurele care contează. Interacțiunea dintre jucători e moderată, mai ales la setul de cărți pentru începători, dar și acest lucru e rezolvat prin extensiile apărute ulterior. Dominion nu se joacă cu toate cele 500 cărți în același timp, lucru care îi dă o rejucabilitate foarte mare datorita numărului de combinații posibile. Sunt și unele combinații prestabilite, una fiind foarte bună pentru începători, dar puteți experimenta oricât. Din păcate nu toate combinațiile sunt amuzante, puteți nimeri în partide fără interacțiune, partide care veți dori să se termine cât mai repede.

Pentru unii Dominion a fost jocul perfect, adevărul e că are un feeling aparte, deși trebuie amestecate des cărțile, dat fiind faptul că de cele mai multe ori jucătorii joacă aproape deodată, Dominion e un joc rapid. Dar sunt și oameni pe care Dominion nu i-a prins, unora nu le place că aproximativ jumătate din timpul de joc se duce pe amestecat. Nouă ne-a plăcut, am jucat și extensia Intrigue și suntem curioși și de restul extensiilor apărute.

Ύn 2009 Dominion a participat la competiția Spiel des Jahres și a și câștigat, premiu pe care l-a meritat cu siguranță.

Plusuri: A venit cu o mecanică noua, rapid, ușor de învățat, rejucabilitate mare, cutia foarte bine organizată.

Minusuri: Pentru unii poate părea monoton, cutie mare pentru un joc de cărți, în anumite combinații nu este amuzant, tema nu pare a avea nicio legătură cu mecanica jocului.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

4 thoughts on “Dominion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Beppo Ieduțul Nărăvaș – Review

Micuțul Gruia coborî repede pe scara căsuței din copac. Se strecurase cât de ușor putuse astfel încât ceilalți copii din căsuța sa nu il vadă. Voia sa ajungă acasă primul, voia sa fie el cel care castiga provocarea. Mai știa si ca prietenii lui erau cam glumeți și puși pe șotii, cel mai bine era […]

Citește mai mult
Reviews

Urc la deal, cobor la vale – Maple Valley Review

După succesul avut cu Creature Comforts, cei de la Kids Table BG ne invită să revenim în satul dintre munți și să pornim într-o nouă aventură în Maple Valley. Cele mai drăguțe animăluțe din universul jocurilor de societate au din nou nevoie de ajutorul tău. După ce și-au umplut cămările cu bunătăți, au terminat de […]

Citește mai mult
Reviews

Foundations of Rome – Review by Masa cu Boardgames

Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile. La Masa cu […]

Citește mai mult