Foundations of Rome – Review by Masa cu Boardgames

Articol scris de:

Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile.

La Masa cu Boardgames am lansat recent un video review în care discutăm în detaliu ce ne-a plăcut, ce nu prea, dar și note la final. Dacă doriți să auziți mai multe detalii decât ce găsiți scris în acest articol, vă invităm să urmăriți video-ul nostru: Link pe poza.

Foundations se face remarcat prin reguli simple și potențial înalt pentru strategie și complexitate. Mecanismele principale ale jocului sunt tile placement, o variație a tipului de licitație Dutch, pentru că fiecare jucător, pe tură, poate cumpăra orice carte din piață fără să fie afectat de ceilalți jucători.

Cum se joaca

Jocul începe cu fiecare jucător primind un anumit număr de locații de start, pe care își pun token-ele de marcaj, apoi pe tură fiecare jucător are de ales dintre 3 acțiuni: cumpără o carte de proprietate, construiește o clădire sau primește venituri.

Toate cele 3 acțiuni sunt strâns legate, pentru că ai nevoie de bani din venituri pentru a putea cumpăra cărți de proprietate și pentru a putea construi clădiri din ce în ce mai mari sau să poți influența strategia adversarilor. Jocul ține fix 3 ture, sau ere cum sunt numite în joc, după fiecare se calculează un punctaj cu bonus crescător pentru populație (Residential Building Scoring).

Plusuri si Minusuri

Sunt multe lucruri pozitive care ies în evidență, poate cel mai mare este producția și aspectul estetic al jocului. Foundations of Rome este un proiect doar de pe Kickstarter, unde campania originală a strâns ~1 milion $, iar campania a 2-a (cea prin care am făcut și noi rost de joc) a strâns ~900k $, așa că a primit multe îmbunătățiri estetice și a venit cu un preț pe măsură.
Imediat ce joci o sesiune iese la suprafață adevărata valoare a jocului, anume simplitatea regulilor și mecanismele interesante care permit multă interacțiune între jucători și un nivel înalt de strategie care se adaptează după jucătorii de la masă.

Sunt și câteva minusuri pe care le-am depistat și discutat în video-ul nostru de pe YouTube, unele poate la care nu vă așteptați. Toate acestea plus alte detalii și note, vă așteptăm pe YouTube chiar aici:

Facem totul pentru comunitatea de board games din Romania. Review-uri video, prezentari de joc, playthrough, concursuri amicale, articole, poze, skit-uri. Youtube, Instagram, TikTok, etc.

HowToPlay.ro

Reviews

Urc la deal, cobor la vale – Maple Valley Review

După succesul avut cu Creature Comforts, cei de la Kids Table BG ne invită să revenim în satul dintre munți și să pornim într-o nouă aventură în Maple Valley. Cele mai drăguțe animăluțe din universul jocurilor de societate au din nou nevoie de ajutorul tău. După ce și-au umplut cămările cu bunătăți, au terminat de […]

Citește mai mult
Reviews

Repejor Puisor – Review

Repejor Puișor este un joc de societate făcut pentru copii de către un copil. Cu puțin ajutor, bineînțeles. Autorul jocului este unul dintre cei care au creat faimosul joc Exploding Kittens, Elan Lee, împreuna cu fiica lui de 4 ani. Este un joc de familie, interactiv si amuzand atât pentru copii, cat si pentru adulti. […]

Citește mai mult
Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult