Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile.
La Masa cu Boardgames am lansat recent un video review în care discutăm în detaliu ce ne-a plăcut, ce nu prea, dar și note la final. Dacă doriți să auziți mai multe detalii decât ce găsiți scris în acest articol, vă invităm să urmăriți video-ul nostru: Link pe poza.
Foundations se face remarcat prin reguli simple și potențial înalt pentru strategie și complexitate. Mecanismele principale ale jocului sunt tile placement, o variație a tipului de licitație Dutch, pentru că fiecare jucător, pe tură, poate cumpăra orice carte din piață fără să fie afectat de ceilalți jucători.
Cum se joaca
Jocul începe cu fiecare jucător primind un anumit număr de locații de start, pe care își pun token-ele de marcaj, apoi pe tură fiecare jucător are de ales dintre 3 acțiuni: cumpără o carte de proprietate, construiește o clădire sau primește venituri.
Toate cele 3 acțiuni sunt strâns legate, pentru că ai nevoie de bani din venituri pentru a putea cumpăra cărți de proprietate și pentru a putea construi clădiri din ce în ce mai mari sau să poți influența strategia adversarilor. Jocul ține fix 3 ture, sau ere cum sunt numite în joc, după fiecare se calculează un punctaj cu bonus crescător pentru populație (Residential Building Scoring).
Plusuri si Minusuri
Sunt multe lucruri pozitive care ies în evidență, poate cel mai mare este producția și aspectul estetic al jocului. Foundations of Rome este un proiect doar de pe Kickstarter, unde campania originală a strâns ~1 milion $, iar campania a 2-a (cea prin care am făcut și noi rost de joc) a strâns ~900k $, așa că a primit multe îmbunătățiri estetice și a venit cu un preț pe măsură.
Imediat ce joci o sesiune iese la suprafață adevărata valoare a jocului, anume simplitatea regulilor și mecanismele interesante care permit multă interacțiune între jucători și un nivel înalt de strategie care se adaptează după jucătorii de la masă.
Sunt și câteva minusuri pe care le-am depistat și discutat în video-ul nostru de pe YouTube, unele poate la care nu vă așteptați. Toate acestea plus alte detalii și note, vă așteptăm pe YouTube chiar aici: