
:strip_icc()/pic8921262.jpg)
Orbito este un joc abstract pe care l-am încercat cu Gruia și care, surprinzător, i-a plăcut destul de mult. Cunoscând succesul pe care l-au avut Abracada-Broom, Raptor Race si Monster Mash, celelalte jocuri pe care le-am jucat de la FlexiQ Games, am zis să încercăm și un joc mai diferit față de ce am jucat până acum cu cel mic.
DESFĂȘURAREA JOCULUI
Orbito este un joc de strategie, reprezentat printr-o tablă de joc de 4×4, cu componente mobile, activate printr-un buton central și 16 bile, 8 albe și 8 negre. Acesta poate fi jucat doar in 2 jucători, fiecare având câte o culoare. Primul jucător care reușește să își aducă toate bilele în linie verticală, orizontală sau diagonală, este câștigătorul jocului.
Pregătirea jocului este rapidă. Trebuie scoasă din cutie tabla de joc, după care fiecare jucător își alege o culoare și ia cutiuță cu cele 8 bile. Tabla de joc va fi plasată în mijlocul mesei, astfel încât ambii jucători să ajungă la ea cu lejeritate. Butonul Orbito (central) al acesteia va fi ridicat și ușor rotit pentru a îl bloca în poziție. De acum jocul poate începe.
:strip_icc()/pic8921264.jpg)
Pe tura sa, fiecare jucător va adăuga una dintre bilele sale într-unul dintre locurile special create, va muta o bila deja plasata a oponentului, după care va apăsa o singură dată pe butonul Orbito pentru a declanșa mișcarea bilelor.
Mutarea unei bile a adversarului este o etapă opțională. Aceasta poate fi mutată doar pe un spațiu adiacent și numai ortogonal (pe orizontală sau verticală, niciodată pe diagonală). Această mișcare poate avea influențe majore asupra desfășurării jocului, dacă știi când și cum să o faci.
:strip_icc()/pic8921265.jpg)
Plasarea unei bile proprii pe tabla de joc este realizată întotdeauna într-un spațiu liber și, odată adăugată, nu mai poate fi mutată decât de adversar .. și nu acolo unde ți-ai dori.
Ca să îți închei tura, va trebui să apeși butonul Orbito, situat în centrul tablei de joc. Acesta va declanșa o mișcare de rotație a bilelor, în sens invers acelor de ceasornic. Având o conformație 4×4, se formează 2 traiectorii, una externă și alta internă. Numai după această etapă se va verifica dacă conditiile de final de joc au fost îndeplinite.
:strip_icc()/pic8921266.jpg)
Sunt două cazuri în care se declanșează sfârșitul jocului: dacă unul dintre jucători a creat o secvență de 4 bile de culoare proprie, pe orizontală, verticală sau diagonală sau dacă toate cele 16 bile au fost plasate pe tabla de joc, dar niciunul dintre jucători nu a îndeplinit condiția anterioară. În acest caz, butonul Orbito va fi apăsat încă 5 ori, de fiecare dată verificând secvențele. Dacă nici in acest caz nu este îndeplinită condiția, jocul se termina cu o egalitate. De asemenea, daca ambii jucători creează secvențe de 4 în același timp, se consideră tot egalitate.
ARTĂ ȘI COMPONENTE
În jocul Orbito nu putem vorbi despre artă însă componentele, respectiv tabla de joc și biluțele sunt făcute dintr-un plastic gros, de calitate. Culorile sunt plăcute, neutre, cu excepția tablei de joc care este maro.
CONCLUZII
Deși pare un joc simplu, fără prea multe componente sau tipuri de acțiuni, Orbito este un joc strategic în care fiecare mutare contează. Poate fi jucat cu întreaga familie, fiind recomandat tuturor categoriilor de vârstă, de la copii la bunici.
Îi provoacă pe cei mici să anticipeze acțiunile adversarului și să răspundă în consecință. De asemenea, trebuie să anticipeze locul în care se vor afla bilele, având în vedere faptul că ele se vor mișca câte un pas de fiecare dată când butonul este apăsat.
:strip_icc()/pic8921269.jpg)
Ca un dezavantaj, un jucător mai experimentat poate avea un avans considerabil față de un jucător nou. Dar Orbito se învăța repede și este rapid, o partidă se termină în maxim 10 minute, deci chiar și acei jucători neinițiați se pot antrena și pot deveni mai buni cu fiecare joc.
În consecință, Orbito este un joc distractiv de familie, care îmbină distracția cu dezvoltarea adaptabilității și a gândirii tactice.
RATING 8/10.
Disclaimer: O copie a jocului ne-a fost pusa la dispozitie pentru aceasta recenzie de www.raftulcujocuri.ro
Daca va plac reviewurile noastre ne puteti urmari aici: BoardGameColors
:strip_icc()/pic8921270.jpg)
:strip_icc()/pic8921271.jpg)
:strip_icc()/pic8921273.jpg)