Micul Gruia ieși zâmbind din turnul vrăjitorului și se îndrepta bucuros spre pisica uriasă. “Nils! Sunt atât de fericit! Merlin a acceptat! “. Pisica zâmbi pe sub mustăți, știa cât de insistent putea fi piticul din fața ei, nu s-a îndoit nicio clipă că bătrânul vrăjitor ar fi rezistat insistențelor lui Gruia.
Acum era Ucenic de Vrăjitor, asa cum îl numise Merlin. Dar nu asta își dorea, voia să fie vrăjitor în toată regula. Era conștient că pe cutia jocului scria 7+ și el avea doar 4 ani jumătate, dar cum spusese mereu “Vârsta e doar un număr”, nu va lăsa asta să fie un obstacol. Singurul lucru de care se temea era unul dintre personajele din portretele pe care i le arătase vrăjitorul, un dragon înfiorător. Nu mai întâlnise niciodată un dragon… ah… și nici nu știa să citească… probabil va trebui să ceară ajutorul cuiva pentru a găsi cele 4 pietre. Pe cine să roage? Pe mami? Pe tati?
Se sui repede pe spatele pisicii, își prinse de centură toiagul magic primit de la Merlin. Se aplecă în față până ajunse cu gura în dreptul urechii pisicii și șopti: “Înainte de toate, să mergem să căutăm o înghețată”.
CUM SE JOACĂ
Kids Chronicles este un joc cooperativ in care jucatorii lucreaza impreuna pentru a rezolva misterele. Conține 6 scenarii, fiecare oferind o poveste unică de aventură. La finalul fiecărei povești, daca ați reusit sa deslușit misterul, veți primi una dintre cele 4 pietre ale lunii magice. Odată adunate toate, ați devenit magicieni și astfel pășiți în povestea finală a jocului.
Setup-ul se realizează rapid, așezând tabla de joc în mijlocul mesei și plasând personajele și obiectele pe masă la îndemâna jucătorilor. Jocul necesită folosirea unei aplicații gratuite pe care o puteți descărca din Apple App Store sau din Google Play.
Cel mai ușor mod de a învăța jocul este sa parcurgeți scurta Poveste Tutorial, pentru a va familiariza astfel cu jocul.
În mare, rolul vostru este sa vizitați toate locațiile și să vorbiți cu toate personajele pentru a găsi indicii și a rezolva misterele.
DESFĂȘURAREA JOCULUI
Jocul este tradus în limba romana de Gameology, atat componentele fizice, cât și povestea prezenta în aplicație.
Fiecare poveste începe cu o introducere care vă va indica contextul si misiunea pentru povestea curenta, ce tablă de joc să folosiți, locația de început.
Tabla de joc are două fețe, una dintre ele reprezentând Regatul de Vară și cealalta Imperiul de Iarna, fiecare având 6 locatii. Cele doua fețe vor fi folosite alternativ, în funcție de scenariul ales. Ambele fețe arată la fel de interesant, gata să fie studiate și descoperite.
Kids Chronicles este dependent de aplicatia mobila cu același nume, fiind bazat pe scanarea codurile QR pentru a fi introduși in poveste. Vizitarea fiecărei locații va declanșa o scenă 3D, atracția principală a jocului pentru cei mici, fiind foarte amuzant pentru ei să se miște fizic cu dispozitivul în mână pentru a scotoci. Astfel, de fiecare dată când o noua locație este descoperita, un jucător ales de echipă pentru a analiza scena și pentru a descrie ceea ce vede pentru ceilalți jucători. Desigur, aceasta se poate repeta de cate ori este nevoie, in caz că fiecare membru echipei vrea să vada scena sau în situația în care nu ați descoperit toate indiciile. În general, fiecare scena 3D ascunde până la două personaje si două obiecte.
Odată găsite personajele, este nevoie să vorbiți cu ele, scanand codul QR de pe cartonașul cu personajul dorit. Acesta va raspunde la întrebări despre orice alte personaje sau obiecte pe care le aveți. Unele dintre ele vor dori anumite lucruri pentru a vorbi, caz în care scanați cartonașul pe care doriți să îl oferiți, apoi luați-l de pe spațiul corespondent şi returnați-l lângă celelalte cartonașe de pe masă.
Povestea avansează de la un scenariu la altul, gradul de dificultate si durata misiunii crescand cu fiecare nivel. Ea este frumos conturată, foarte interesanta pentru cei mici, iar misterele sunt create în așa fel încât să îi atragă pe copii și să le mențină interesul.
Jocul este insa relativ ușor și, deși pe cutie este trecută vârsta de 7+, l-am jucat cu succes cu un copil de 4 ani jumătate, cu puțin ajutor din când în când, dar mai puțin decât ne-am așteptat. Este impresionant cum copiii, deși nu pare ca sunt atenți la anumite detalii, pot să te surprindă cu alegerile si corelațiile pe care le fac.
Aplicația mobilă este bine implementată, nu am avut niciun fel de eroare sau lag. Singurul lucru de care ma plang este lipsa nararii. Ar fi fost perfect sa ascultăm povestea cu intonatie, ca și cum am fi prezenti la o piesa interactivă de teatru.
ARTA SI COMPONENTE
Jocul are o grafica placuta, personajele și obiectele sunt frumos ilustrate. Harta este imprimata pe ambele părți, destul de detaliata și cu o cromatica atractiva. Jocul vine cu un insert în care se așează frumos componentele.
CONCLUZII
Ne-a placut foarte mult jocul, atât lui Gruia cât si nouă. A fost primul mini-legacy pe care l-am jucat cu el si ne bucurăm că a fost un real succes.
Inițial ne-am temut un pic in ceea ce privește vârsta avand în vedere că pe cutia jocului scrie ca este recomandat peste vârsta de 7 ani, însă merge perfect începând cu 4-5 ani. Ba chiar posibil sa nu fie de interes pentru copiii mai mari, 9-10+, misiunile fiind prea usor de indeplinit.
Noi l-am ajutat pe al nostru cu cititul si am fost direct implicați în poveste, deși l-am lăsat pe el să ia toate deciziile. Copiii care știu sa citească se pot juca chiar singuri povestea, jocul fiind fluid și imersiv. Desigur, este mai amuzand când sunt implicați membrii familiei sau prietenii pentru a dezbate indiciile.
Scenariul tutorial își face treaba, chiar nu este nevoie să te uiți peste regulile scrise. Este un plus și pentru copil, învățatul prin joacă fiind cea mai bună metodă de învățare.
Scenele 3D cred că sunt cea mai mare atracție a jocului. Cel mic a fost foarte încântat să descopere locațiile și să caute indicii rotindu-se cu telefonul pe toate părțile. În mod normal încercăm sa reducem accesul la ecrane, însă aici am trecut cu vederea din cauza poveștii. Ne-ar fi plăcut să fie și narate scenele. Am încercat noi să vorbim “pe voci”, însă nu ne pricepem prea mult.
Singura problema a acestui joc este faptul că se încheie prea repede. Sunt 6 scenarii in total, incluzand tutorialul. In aplicatie mai gasim un DLC cu doua scenarii. Consideram ca merita mai mult, sunt îndeajuns de multe personaje si obiecte ca sa mai apară cateva scenarii.
Chiar dacă nu are un grad de dificultate crescut, jocul ne-a plăcut și noua ca adulți. Ne-a trezit un fel de nostalgie pentru vremurile când jucam jocuri de tip adventure Monkey Island, Siberia, Broken Sword etc, jocul bazându-se pe același principiu în care găsești obiecte, discuți cu personajele despre ele și apoi le folosești pentru a îndeplini misiuni.
RATING 9/10
Multumim @gameology pentru review copy.
Daca sunteti curiosi ce gasiti in cutia jocului, Gruia a facut un unboxing: Unboxing
Ne puteti vizita si profilul de instagram: BoardGameColors