Patchwork – Ediția Aniversară de 10 ani [REVIEW]

Articol scris de:

Introducere

Poate suna ciudat (nu „poate”, ci „sigur”), însă avem 7 copii de Patchwork în colecție. Da, 7. Nu știm dacă edițiile bazate pe folclorul anumitor țări au avut succesul scontat, însă nouă ne-a făcut plăcere să descoperim motivele tradiționale (plus că jocul este foarte simpatic) așa că le-am luat. Ah, și să nu uităm de edițiile de Crăciun, Halloween și Valentine’s Day: clasice. Dar nu despre acestea vom vorbi astăzi, ci despre ediția care celebrează 10 ani de la lansarea jocului: mai exact, despre varianta în limba română, recent localizată de către Asmodee România.

Dacă ai jucat vreodată board games atunci probabil că ai auzit despre Patchwork – dacă nu, nu îți face griji: suntem aici să te ajutăm. A fost conceput de către unul dintre marii designeri din domeniu, Uwe Rosenberg – da, mintea care stă și în spatele unor alte titluri celebre precum Agricola sau Fields of Arle. Patchwork este unul dintre design-urile lui mai simpluțe, însă nouă ni se pare cam cel mai reușit. Jocul este destinat exclusiv pentru doi jucători, are un set de reguli foarte accesibil și probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care va dăinui în timp. Iată, marcăm cea de-a zecea aniversare.

Planșa jucătorului
Planșa jucătorului

Artă și componente

Probabil vă întrebați ce este atât de special la această ediție aniversară. Păi, nu mare lucru – nu vine cu nimic fancy din punct de vedere al componentelor și nici cu schimbări semnificative din punct de vedere mecanic. Avem însă parte de un mod solo, niște piese rebalansate și un nou look cu modele abstracte, care nouă ne place mult. Piesele de carton sunt de o grosime rezonabilă și nu vor fi probleme de durabilitate, însă nici nu rup gura târgului. Totuși, pionii jucătorilor și cel de marcare sunt foarte drăguți și tematici (o îmbunătățire față de vechile versiuni). Am putea să spunem că aceasta este noua ediție retail a jocului, pentru că cea veche oricum era foarte greu de găsit. Dacă ar fi să mai menționăm un avantaj este cel al limbii: jocul este tradus în limba română ceea ce îl face mult mai accesibil pentru piața locală.

Marcatorul pentru drafting

Impresii

După cum menționam anterior, jocul este foarte simplu. Regulile pot și învățate și explicate în maxim 10 minute, iar setup-ul durează și el foarte puțin: piesele sunt așezate aleatoriu în formă de cerc, iar marcatorul în formă de mașină de cusut se așează lângă piesa 2×1. Jucătorii reprezintă croitori care au un singur scop: să își completeze cuverturile (mă rog, să termine jocul cu cât mai spații lipsă). Cam asta e tot… în aparență. Și zic „în aparență”, pentru că jocul oferă mult mai mult de atât: fiecare piesă plasată pe planșă are un cost în timp și în… nasturi („valuta” jocului).

Costul în timp se măsoară pe așa-zisa planșă de întrecere, unde pionii celor doi jucători avansează către finalul track-ului – așadar, doar un anumit număr de piese vor ajunge pe planșa fiecărui jucător. Este important de menționat că unele piese oferă și un income de nasturi de îndată ce anumite spații de pe planșa comună sunt depășite.

Piesele de joc

Ziceam mai devreme că scopul jucătorilor e să aibă cât mai puține spații libere în cuvertura lor. Acest aspect este foarte important, pentru că fiecare spațiu va aduce o penalizare de 2 puncte din scorul final. Vestea bună este că nasturii punctează pozitiv. 🙂

Pe tura lor, jucătorii au doar două opțiuni: fie să aleagă una dintre piesele din fața mașinii de cusut, să o plătească și să o adauge pe planșa proprie, fie să își avanseze pionul în fața adversarului în schimbul a unui nasture per mutare. A doua opțiune este aleasă destul de des din cauza faptului că doar cele trei piese din fața mașinii de cusut sunt accesibile, iar ele pot să nu fie ieftine (mda, există clar o dependență de noroc, care reprezintă principalul minus al jocului). Nasturii nu sunt nici ei foarte ușor de obținut, așadar fiecare alegere este importantă.

Piesă de joc

Concluzii

Ca să sumarizăm, nouă de place Patchwork dintr-un motiv foarte simplu: oferă multe decizii interesante într-o perioadă foarte scurtă de timp. Întotdeauna trebuie să îți drămuiești foarte bine resursele și să urmărești piesele disponibile în market, iar acesta este unul dintre jocurile în care e foarte bine să fii ultimul. Jocul nu vine cu o calitate a producției strălucitoare, unele ture pot fi puțin frustrante iar scorurile negative sunt o realitate, însă pentru noi Patchwork rămâne un joc simpatic pe care îl jucăm cu plăcere. Îi acordăm nota 7.5/10.

Voi ați jucat Patchwork?

P.S. Vă așteptăm cu drag să ne urmăriți și pe Instagram, unde vă așteptăm cu mult mai mult conținut.

Disclaimer: Cei de la Asmodee România ne-au oferit a copie a jocului pentru review.

Programatori in viața de zi cu zi, Adrian și Ariana au început să joace board games acum mai mulți ani... și nu s-au oprit nici în ziua de azi.

HowToPlay.ro

Recenzii și păreri

XOK – Review

XOK este un joc minimalist de strategie, de tip duel, în care vrei să creezi o rețea de minim 10 elemente adiacente, în acest caz pești. În limba mayașilor, “xok”,  pronunțat “shoke”, înseamnă “pește” și este, cel mai probabil, originea termenului “shark” din engleză. Pentru că, da, în acest joc elegant avem de-a face cu […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Dune: Imperiul – Revolta, sau de ce mirodenia trebuie să curgă [REVIEW]

Introducere Da, ați citit bine. Este o expresie celebră din universul Dune creat de Frank Herbert, cu care trebuie să recunoaștem că nu suntem chiar la curent. Cărțile încă așteaptă cuminți pe raft și nu am reușit nici până acum să ne facem timp să ne uităm la filme, dar hei! Avem și board games […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

REVIEW Power Hungry Pets – Scrisoare de dragoste sau încăierare între animăluțe?

Echipa din spatele celebrului joc Exploding Kittens a revenit cu un nou titlu, Power Hungry Pets, o reinterpretare plină de umor și cu o estetică diferită pentru clasicul Love Letter. Dacă nu ați avut ocazia să jucați Love Letter, lansat în 2012, este un joc care se învață și se joacă extrem de rapid, obiectivul […]

Citește mai mult