Tabara Jocurilor 2024

Qwirkle

Articol scris de:

QWIRKLE

Anul apariţiei: 2006

Nr. jucători: 2-4

Durata unui joc: 45 minute

Designer: Susan McKinley Ross

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Schmidt Spiele/cutia.ro

 

Qwirkle e un joc abstract, apărut pentru prima dată în 2006, dar a atins apogeul succesului în 2011, odată cu lansarea pe piaţa din Germania şi câştigarea prestigiosului premiu Spiele des Jahres. Tot în 2011, mulţumită celor de la cutia.ro, Qwirkle a primit şi o variantă în limba română. De fapt, nu e doar în limba română, cutia şi regulamentul fiind identice pentru România, Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria, o metodă simplă de a traduce jocul în mai multe limbi cu costuri reduse. Oricum, jocul nu e dependent de limbă, iar regulamentul are doar două pagini pentru fiecare variantă.

Cum spuneam mai sus, Qwirkle e un joc abstract, jucătorul trebuie să potrivească piese de diferite forme şi culori în aşa fel încât să obţină un punctaj cât mai mare, în acelaşi timp încercând să nu deschidă jocul pentru ceilalţi jucători. Aşezarea pieselor şi modul de punctaj aduce aminte de Scrabble, dar asemănările se opresc aici, Qwirkle fiind într-un fel un Scrabble mai simplu şi îmbunătăţit. Nu insistăm aici pe modul de joc, deşi e foarte simplu, regulamentul în limba română fiind suficient de clar pentru a începe jocul în nici 10 minute de la deschiderea cutiei.

Jocul se joacă bine în toate variantele 2, 3 sau 4 jucători, şi deşi parte un joc foarte simplu, nu e chiar aşa. E foarte uşor de învăţat, dar mai greu de stăpânit. Qwirkle are marele avantaj de a atrage şi oamenii mai puţin pasionaţi de jocuri, în special datorită regulilor uşoare. Scorul se ţine cu foaie şi pix, un lucru destul de rar întâlnit în jocurile de societate moderne, dar peste care se poate trece uşor cu vederea. Piesele sunt din lemn, vopsite în negru şi par foarte rezistente, Qwirkle fiind unul dintre puţinele jocuri rezistente 100% la băuturi vărsate pe masă. În timpul jocului, piesele se extrag dintr-un sac de pânză, foarte bun şi pentru transportat jocul fără cutie (eventual în concedii).

Qwirkle poate fi jucat de oricine, fie ei începători în ale jocurilor sau jucători avansaţi în pauza dintre jocuri mai complexe, singura problemă fiind cei care stau prea mult să gândească. Spre sfârşitul jocului, deciziile se iau din ce în ce mai greu şi unii jucători pur şi simplu devin deranjanţi datorită timpului lung necesar pentru a-şi face tura. Probabil soluţia pentru a limita timpul unei ture ar fi un ceas ca la şah, iar în cazul în care jucătorul nu reuşeşte să se încadreze în timp, să i se schimbe toate piesele. Dar asta ar fi cam greu având în vedere ca jocurile se joacă între prieteni.

În momentul în care Qwirkle a câştigat titlul Spiel des Jahres 2011, cel mai prestigios premiu din lumea jocurilor de societate, pentru marea majoritate a jucătorilor, a părut o alegere dubioasă, dar Qwirkle se potriveşte ca o mănuşă criteriilor de selecţie a juriului. Simplitatea de la prima vedere e un avantaj pentru jucătorii ocazionali, dar poate descuraja un jucător avansat, făcându-l să nu fie tentat să încerce un joc bun.

Plusuri: Se joacă bine în toate variantele de număr de jucători, foarte uşor de învăţat, potrivit pentru toate categoriile de jucători, apărut şi în limba română, uşor de transportat în săculeţul textil, piese rezistente la lichide.

Minusuri: În unele cazuri se aşteaptă mult după alţi jucători, scorul se ţine cu foaie şi pix.

Qwirkle ne-a fost pus la dispoziţie de către magazinul cutia.ro, responsabili şi pentru traducerea în limba română şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Polus Center, Cluj-Napoca.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

5 thoughts on “Qwirkle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult
Reviews

11 jocuri educative de copii, recomandate de un copil de 4 ani jumătate.

Pentru că multe persoane ne-au cerut recomandări de jocuri pentru copii, l-am rugat pe Gruia să aleagă din ludoteca lui jocurile care îi plac cel mai mult. Gusturile lui se schimbă de la o zi la alta, însă aceasta este lista actuală, fără o ordine anume. Unele sunt jocuri educative care se pot juca începând cu […]

Citește mai mult