Tabara Jocurilor 2024

Small World

Articol scris de:

SMALL WORLD

Anul apariţiei: 2009

Nr. jucători: 2-5

Durata unui joc: 40-80 minute

Designer: Philippe Keyaerts

Dependenţa de limbă: Nu e necesară traducerea jocului

Distribuitor: Days of Wonder

 

Small World a apărut în 2009 şi este un fel de reeditare a jocului Vinci din 1999. Jocul este unul de dezvoltare teritorială, trebuie folosită armata pentru a cuceri şi stăpâni cât mai multe zone de pe hartă. Exact cum se poate deduce din titlul jocului, lumea e mică, deci nu prea are nimeni o viaţă comodă, poziţia fiecare jucător fiind în permanenţă ameninţată.

Primul lucru de remarcat e cutia impecabil aranjată, fiecare componentă are locul ei, toate piesele sunt pe carton gros cu imprimeul bine făcut, totul e desenat frumos. Puţine jocuri reuşesc să arate aşa bine, Days of Wonder confirmă încă o dată ca fac unele din cele mai arătoase jocuri.

Small World seamănă ca idee cu Risk, dar lipseşte dependenţa de zar care strica mult din farmec şi e fără eliminarea jucătorilor, lucru pe care-l consider foarte important. Pe scurt, jucătorii trebuie să îşi aleagă câte o rasă cu câte o putere specială (împreunarea raselor cu puterile se face aleator), să cucerească şi să stăpânească cât mai multe teritorii. Interesant e că după un timp unei rase i se termină utilitatea şi jucătorul trebuie să renunţe la ea, începând cuceririle cu o rasă nouă. Sloganul jocului este “It’s a world of sLaughter” şi se potriveşte foarte bine, fiind un joc care conţine atât măcel (între trupele jucătorilor), cât şi râsete. Nu e jocul la care să râdă toată lumea într-una, dar de obicei, cel puţin un jucător rânjeşte în timp ce atacă.

Tabla de joc diferă în funcţie de numărul de jucători, cutia conţine 2 table de joc, ambele desenate faţă-verso, fiecare din cele patru variante fiind pentru unul din cazuri (2, 3, 4 sau 5 jucători). De asemenea, numărul de runde diferă în funcţie de numărul de jucători pentru a echilibra durata totală a jocului, încă un lucru foarte bun. Jocul este fără zaruri, deci în principiu nu depinde de noroc. Există totuşi un zar mai special, cu doar 3 feţe cu valori şi 3 feţe goale, folosit pentru a primi întăriri. Un detaliu drăguţ e că jocul îl începe jucătorul cu urechile cele mai ascuţite.

În joc sunt 14 rase şi 20 puteri speciale care se combină între ele, deci cel puţin în teorie ar trebui să nu pară deloc repetitiv jocul. Doar că nu este aşa, după un timp se observă anumite combinaţii de rasă-putere specială care au avantaje mari faţă de altele. Acest lucru se observă în special în doi jucători, unde diplomaţia împreună cu amazoanele sau ratmen devin aproape imbatabile, putând controla peste jumătate de hartă fără să poată fi atacate. Este o greşeală de design al jocului destul de mare care poate compromite jocul în 2. Ideal este să-l jucaţi în 4 jucători, cred ca e combinaţia cea mai bună. Ce mai merită menţionat e că punctele de victorie sunt ţinute ascunse, astfel încât în mai mulţi jucători să nu îl saboteze toţi pe lider. Sunt multe detalii făcute să diversifice şi să echilibreze jocul, în afară de jocul în 2 n-am observat probleme.

Pentru fanii înfocaţi ai Small World au apărut şi diverse extensii, în principal cu rase şi puteri noi. În cutia jocului de bază există chiar şi cartoane goale pentru a vă putea crea propria rasă sau putere specială. Jocul e potrivit pentru oricine, e uşor de învăţat, necesită doar o scurtă perioadă de acomodare cu rasele şi puterile speciale. Jocul nu e dependent de limbă, dacă aveţi regulamentul, abilităţile raselor şi puterile speciale traduse, puteţi juca împreună cu orice necunoscător de limbă engleză.

Plusuri: E foarte, foarte frumos, cutia frumos organizată, piese de cea mai bună calitate, desene frumoase, tema fantasy foarte frumos implementată.  Ştiu că insist, dar este unul din cele mai frumoase jocuri pe care am avut ocazia să le joc. E uşor de învăţat, regulamentul e bine structurat, are o mecanică simplă, nu necesită mult timp de acomodare. Nu e dependent de noroc decât într-o foarte mică măsură, deloc deranjantă. Joc echilibrat între jucători începători şi avansaţi, recomandat pentru toată lumea.

Minusuri: Jocul în 2 jucători poate fi puternic dezechilibrat din cauza unor combinaţii de rase şi puteri.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

7 thoughts on “Small World

  1. unul din cele mai frumoase jocuri EVER! foarte frumos gandit si design foarte bun!! astept ceva tips and tricks 😀
    si da, in doi… not so good

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult