Regele din Tokyo

Articol scris de:

regele_din_tokyo

REGELE DIN TOKYO

Anul apariţiei: 2011 (2012 în România)

Nr. jucători: 2 − 6

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Richard Garfield

Dependenţă de limbă: E necesară traducerea

Distribuitor: IELLO / Lex Games

 

Regele din Tokyo e un joc de familie pentru 2-6 jucători, în care fiecare controlează un monstru în încercarea de a distruge oraşul Tokyo sau de a rămâne singurul supravieţuitor. Tatăl jocului e nimeni altul decât Richard Garfield, părintele Magic: The Gathering, cel mai desucces trading card game.

După cum spuneam, fiecare jucător controlează un monstru, acţiunile care le va face monstrul în tura respectivă fiind determinate de 3 aruncări a câte 6 zaruri, alegând după fiecare aruncare zarurile convenabile. Din aruncări se pot face puncte de victorie, te poţi vindeca, poţi acumula energie (banii din joc) sau poţi lovi alţi monştri. Partea interesantă e că tot timpul e vreun monstru în Tokyo (sau 2 în jocurile cu 5-6 jucători) iar de atacat se poate ataca doar din afară în Tokyo sau din Tokyo în afară. Atâta timp cât un monstru e în Tokyo, acumulează mai uşor puncte de victorie şi loveşte mai tare în ceilalţi, dar nu se poate vindeca. Afară eşti mai în siguranţă, dar loveşti mai puţin în ceilalţi şi acumulezi puncte mai greu. Totul e condimentat cu ajutorul cărţilor, care le cumperi cu energia acumulată de pe zaruri. Astfel, monstrul tău poate căpăta periculosul Scuipat Otrăvitor sau chiar un copil 🙂 Desenele de pe cărţi sunt chiar amuzante, iar traducerea în limba română e făcuta foarte bine. Am uitat să spunem că unii monştri sunt inspiraţi în mod clar de la Godzilla (Gigazaur) sau King-Kong, dar toţi sunt amuzanţi şi frumoşi, şi, din ce am observat noi, lumea are o simpatie aparte pentru Cyber Bunny.

???????????Regele din Tokyo depinde de noroc şi e cu eliminare de jucători, dar astea sunt lucruri care nu deranjează! N-am crezut că va putea vreodată să nu mă deranjeze eliminarea de jucători, dar se jocul fiind amuzant şi rapid, chiar nu e o problemă. Cărţile oferă rejucabilitate suficientă, zarurile sunt plăcute la ţinut în mână şi aruncat, energia arată ca nişte jeleuri, pern ansamblu totul arată impecabil. Şi traducerea cărţilor în limba română e făcută foarte bine, în cele aproximativ 30 partide jucate n-am simţit nimic ciudat în a spune “cumpăr Scuipat Otrăvitor” sau “Are un copil!”. Singurul mic reproş e că după folosire îndelungată cartonul din care sunt făcuţi monştrii are tendinţa de a se dezlipi, nu grav, dar având în vedere că au apărut până acum şi extensii cu monştrii diferiţi, puteţi alterna monştrii în aşa fel încât uzura să fie mai mică. De asemena, jocul în 2 nu e strălucit, nu recomandăm să-l jucaţi în 2 jucători, pentru asta aveţi multe variante mai bune.

În concluzie, Regele din Tokyo e un joc foarte bun, rapid, amuzant, potrivit şi pentru non-jucători dar numai bun şi pentru o pauză între două jocuri de câte 2 ore. E un joc care are potenţialul de a aduce fani noi hobby-ului şi suntem convinşi că îl vom rejuca periodic cu aceeaşi plăcere.

Plusuri: Rapid, amuzant, merge şi în 6 jucători, componente bune.

Minusuri: cartonul din care sunt făcuţi monştrii, jocul în 2.

Regele din Tokyo a fost tradus şi e distribuit în România de Lex Games şi poate fi cumpărat de pe LexShop sau din librării.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Beppo Ieduțul Nărăvaș – Review

Micuțul Gruia coborî repede pe scara căsuței din copac. Se strecurase cât de ușor putuse astfel încât ceilalți copii din căsuța sa nu il vadă. Voia sa ajungă acasă primul, voia sa fie el cel care castiga provocarea. Mai știa si ca prietenii lui erau cam glumeți și puși pe șotii, cel mai bine era […]

Citește mai mult
Reviews

Urc la deal, cobor la vale – Maple Valley Review

După succesul avut cu Creature Comforts, cei de la Kids Table BG ne invită să revenim în satul dintre munți și să pornim într-o nouă aventură în Maple Valley. Cele mai drăguțe animăluțe din universul jocurilor de societate au din nou nevoie de ajutorul tău. După ce și-au umplut cămările cu bunătăți, au terminat de […]

Citește mai mult
Reviews

Foundations of Rome – Review by Masa cu Boardgames

Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile. La Masa cu […]

Citește mai mult