Regele din Tokyo

Articol scris de:

regele_din_tokyo

REGELE DIN TOKYO

Anul apariţiei: 2011 (2012 în România)

Nr. jucători: 2 − 6

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Richard Garfield

Dependenţă de limbă: E necesară traducerea

Distribuitor: IELLO / Lex Games

 

Regele din Tokyo e un joc de familie pentru 2-6 jucători, în care fiecare controlează un monstru în încercarea de a distruge oraşul Tokyo sau de a rămâne singurul supravieţuitor. Tatăl jocului e nimeni altul decât Richard Garfield, părintele Magic: The Gathering, cel mai desucces trading card game.

După cum spuneam, fiecare jucător controlează un monstru, acţiunile care le va face monstrul în tura respectivă fiind determinate de 3 aruncări a câte 6 zaruri, alegând după fiecare aruncare zarurile convenabile. Din aruncări se pot face puncte de victorie, te poţi vindeca, poţi acumula energie (banii din joc) sau poţi lovi alţi monştri. Partea interesantă e că tot timpul e vreun monstru în Tokyo (sau 2 în jocurile cu 5-6 jucători) iar de atacat se poate ataca doar din afară în Tokyo sau din Tokyo în afară. Atâta timp cât un monstru e în Tokyo, acumulează mai uşor puncte de victorie şi loveşte mai tare în ceilalţi, dar nu se poate vindeca. Afară eşti mai în siguranţă, dar loveşti mai puţin în ceilalţi şi acumulezi puncte mai greu. Totul e condimentat cu ajutorul cărţilor, care le cumperi cu energia acumulată de pe zaruri. Astfel, monstrul tău poate căpăta periculosul Scuipat Otrăvitor sau chiar un copil 🙂 Desenele de pe cărţi sunt chiar amuzante, iar traducerea în limba română e făcuta foarte bine. Am uitat să spunem că unii monştri sunt inspiraţi în mod clar de la Godzilla (Gigazaur) sau King-Kong, dar toţi sunt amuzanţi şi frumoşi, şi, din ce am observat noi, lumea are o simpatie aparte pentru Cyber Bunny.

???????????Regele din Tokyo depinde de noroc şi e cu eliminare de jucători, dar astea sunt lucruri care nu deranjează! N-am crezut că va putea vreodată să nu mă deranjeze eliminarea de jucători, dar se jocul fiind amuzant şi rapid, chiar nu e o problemă. Cărţile oferă rejucabilitate suficientă, zarurile sunt plăcute la ţinut în mână şi aruncat, energia arată ca nişte jeleuri, pern ansamblu totul arată impecabil. Şi traducerea cărţilor în limba română e făcută foarte bine, în cele aproximativ 30 partide jucate n-am simţit nimic ciudat în a spune “cumpăr Scuipat Otrăvitor” sau “Are un copil!”. Singurul mic reproş e că după folosire îndelungată cartonul din care sunt făcuţi monştrii are tendinţa de a se dezlipi, nu grav, dar având în vedere că au apărut până acum şi extensii cu monştrii diferiţi, puteţi alterna monştrii în aşa fel încât uzura să fie mai mică. De asemena, jocul în 2 nu e strălucit, nu recomandăm să-l jucaţi în 2 jucători, pentru asta aveţi multe variante mai bune.

În concluzie, Regele din Tokyo e un joc foarte bun, rapid, amuzant, potrivit şi pentru non-jucători dar numai bun şi pentru o pauză între două jocuri de câte 2 ore. E un joc care are potenţialul de a aduce fani noi hobby-ului şi suntem convinşi că îl vom rejuca periodic cu aceeaşi plăcere.

Plusuri: Rapid, amuzant, merge şi în 6 jucători, componente bune.

Minusuri: cartonul din care sunt făcuţi monştrii, jocul în 2.

Regele din Tokyo a fost tradus şi e distribuit în România de Lex Games şi poate fi cumpărat de pe LexShop sau din librării.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

“Îmi vreau dinții înapoi” – Review

Monstrului Meef ii pleacă noaptea dintii la plimbare. De obicei se întorc, însă de aceasta data au plecat de prea multa vreme și ar fi timpul sa se întoarcă la Meef centru a nu mai fi supărat. Misiunea ta este sa cauți dințisorii și sa ii trimiți acasă pentru ca Meef sa fie din nou […]

Citește mai mult
Reviews

Pădurea Aleasă – Un colț de natură pe raftul tău – Review

Forest Shuffle a fost lansat în anul 2023 de Lookout Games, iar in romana a fost tradus sub numele de Pădurea Aleasă de Asmodee. Am avut norocul să joc jocul chiar imediat după lansarea lui, la Zilele Jocurilor, și m-a prins suficient de tare. Dintre toate jocurile lansate în 2023 pe care le-am jucat, acesta […]

Citește mai mult
Reviews

Propuh sau lecții de supraviețuire în Balcani de la bunica (rețeta de sarmale e inclusă)

De la vorbele bunicii “Mamă, închide ușa să nu ne tragă curentul că mâine nu ne mai ridicăm din pat!” sau “Aoleu, mă ține rău la șale! V-am tot zis să mai închideți din geamurile alea că o să rămânem înțepeniți și cine mai face sarmale?!?” și până la apariția tot mai frecventă a aerului […]

Citește mai mult