Sheepland

Articol scris de:

sheeplandSHEEPLAND

Anul apariţiei: 2012

Nr. jucători: 2 − 4

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Daniele Tascini şi Simone Luciani

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Cranio Creations

Sheepland e un joc abstract, dar cu o temă frumoasă. Designerii acestui joc sunt nimeni alţii decât Daniele Tascini şi Simone Luciani, mult mai cunoscuţi pentru Tzolk’in: Calendarul Maiaş, unul din cele mai bune jocuri apărute în ultimii ani. Sheepland e un joc uşor de învăţat, numai bun de jucat cu familia sau cu prietenii care sunt jucători ocazionali de jocuri de societate.

Harta jocului reprezintă insula Sheepland, cu diferite tipuri de teren, iar fiecare jucător controlează câte un cioban (câte doi în 2 jucători) care încearcă să facă cei mai mulţi dubloni. La începutul jocului, pe fiecare teren e câte o oaie, iar în centru e oaia neagră. Oile sunt din lemn şi arată bine, harta e frumos desenată şi aspectul general al jocului e de poveste. Problema e că tabla de joc nu stă bine deschisă, nu e foarte deranjant, dar strică un pic din farmec când nu e totul perfect. De asemenea, ciobanii nu sunt cu nimic deosebiţi, fiind pioni simpli din lemn.

SheeplandDar toate astea sunt lucruri care pot deranja doar la început, după ce începeţi să jucaţi Sheepland veţi trece peste toate micile neajunsuri de la prezentare. Jucătorii au la dispoziţie 3 acţiuni în fiecare tură, în care pot să mute ciobanii, să mute oi sau să cumpere drepturi de folosire a terenurilor. Fiecare loc în care pot sta ciobanii poate fi folosit o singură dată pe joc, odată mutat un cioban din loc, va rămâne un gard de netrecut chiar şi pentru cele mai săltăreţe oi. Tot jocul e o încercare de a avea cât mai multe oi pe terenurile la care ai drepturi mai multe şi vei încerca într-una să nu laşi ceilalţi ciobani să facă la fel. Şi are mult farmec să faci asta! Repede îţi dai seama că nu reuşeşti tot ce ţi-ai propus şi deşi jocul e unul scurt, nu e lipsit de gândire strategică. Adăugaţi la asta şi micul haos al oii negre care se mişcă cu ajutorul zarului şi aveţi şi o parte aleatorie, fără însă să facă Sheepland să fie un joc de noroc.

SheeplandÎn toată simplitatea lui, Sheepland e un joc foarte frumos, care din păcate a fost un pic trecut cu vederea şi ignorat de masele de jucători. Nu zic că e un must-have în colecţia tuturor, dar e un joc foarte potrivit pentru a atrage jucători ocazionali la masă sau pentru o pauză între două jocuri mai grele. Pe scurt, Sheepland un joc abstract îmbrăcat frumos şi cu jucabilitate solidă, care merită mai multă vizibilitate decât are într-o piaţă de jocuri de societate din ce în ce mai aglomerată. Daniele Tascini şi Simone Luciani au demonstrat că sunt designeri cu greutate şi Tzolk’in n-a fost o reuşită întâmplătoare, ei având capacitatea să facă jocuri foarte bune şi pentru începători, nu doar pentru jucătorii experimentaţi.

Plusuri: Drăguţ, amuzant, rejucabilitate mare, destul de tactic cu toate că nu are reguli multe.

Minusuri: Tabla de joc putea fi făcută mai bine, dă un pic impresia de ieftin.

Sheepland ne-a fost pus la dispoziţie de Lexshop.ro şi îl puteţi comanda de aici.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Muntele Magic – Review

Micul Gruia își strânse mai bine pelerina în jurul lui, noaptea era atât de intunecoasa și friguroasa, dar nu se putea opri, trebuia sa ajungă cât mai repede la bătrânul vrăjitor Balduin. Sa devina ucenic al vrăjitorului era tot ce își dorise, dar nu banuise niciodată ca totul putea deveni atât de periculos. Cu puțin […]

Citește mai mult
Reviews

“Here to Slay – Pus pe Rapus” Review

Când am intrat în hobby-ul jocurilor de societate am încercat diferite tipuri de jocuri: cooperative, jocuri euro, jocuri competitive, de cărți, etc. Unul dintre jocurile care m-au prins cel mai tare a fost Munchkin. Am apreciat interactiunea directa dintre jucători, puteai sa ii ajuți sau sa le pui bețe în roate celorlalți, avea glume deștepte […]

Citește mai mult
Reviews

“Landmarks” Review

Ajuns în tabăra din vârful muntelui îți dai seama ca ești singur. Din cauza cetii, restul grupului s-a pierdut pe drum. Acum că ceața s-a risipit ii poți vedea jos, la baza muntelui. Din păcate pentru ei, singura harta este la tine, iar tu va trebui să îi ajuți si sa ii îndrumi pentru a […]

Citește mai mult