Tabara Jocurilor 2024

Sheepland

Articol scris de:

sheeplandSHEEPLAND

Anul apariţiei: 2012

Nr. jucători: 2 − 4

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Daniele Tascini şi Simone Luciani

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Cranio Creations

Sheepland e un joc abstract, dar cu o temă frumoasă. Designerii acestui joc sunt nimeni alţii decât Daniele Tascini şi Simone Luciani, mult mai cunoscuţi pentru Tzolk’in: Calendarul Maiaş, unul din cele mai bune jocuri apărute în ultimii ani. Sheepland e un joc uşor de învăţat, numai bun de jucat cu familia sau cu prietenii care sunt jucători ocazionali de jocuri de societate.

Harta jocului reprezintă insula Sheepland, cu diferite tipuri de teren, iar fiecare jucător controlează câte un cioban (câte doi în 2 jucători) care încearcă să facă cei mai mulţi dubloni. La începutul jocului, pe fiecare teren e câte o oaie, iar în centru e oaia neagră. Oile sunt din lemn şi arată bine, harta e frumos desenată şi aspectul general al jocului e de poveste. Problema e că tabla de joc nu stă bine deschisă, nu e foarte deranjant, dar strică un pic din farmec când nu e totul perfect. De asemenea, ciobanii nu sunt cu nimic deosebiţi, fiind pioni simpli din lemn.

SheeplandDar toate astea sunt lucruri care pot deranja doar la început, după ce începeţi să jucaţi Sheepland veţi trece peste toate micile neajunsuri de la prezentare. Jucătorii au la dispoziţie 3 acţiuni în fiecare tură, în care pot să mute ciobanii, să mute oi sau să cumpere drepturi de folosire a terenurilor. Fiecare loc în care pot sta ciobanii poate fi folosit o singură dată pe joc, odată mutat un cioban din loc, va rămâne un gard de netrecut chiar şi pentru cele mai săltăreţe oi. Tot jocul e o încercare de a avea cât mai multe oi pe terenurile la care ai drepturi mai multe şi vei încerca într-una să nu laşi ceilalţi ciobani să facă la fel. Şi are mult farmec să faci asta! Repede îţi dai seama că nu reuşeşti tot ce ţi-ai propus şi deşi jocul e unul scurt, nu e lipsit de gândire strategică. Adăugaţi la asta şi micul haos al oii negre care se mişcă cu ajutorul zarului şi aveţi şi o parte aleatorie, fără însă să facă Sheepland să fie un joc de noroc.

SheeplandÎn toată simplitatea lui, Sheepland e un joc foarte frumos, care din păcate a fost un pic trecut cu vederea şi ignorat de masele de jucători. Nu zic că e un must-have în colecţia tuturor, dar e un joc foarte potrivit pentru a atrage jucători ocazionali la masă sau pentru o pauză între două jocuri mai grele. Pe scurt, Sheepland un joc abstract îmbrăcat frumos şi cu jucabilitate solidă, care merită mai multă vizibilitate decât are într-o piaţă de jocuri de societate din ce în ce mai aglomerată. Daniele Tascini şi Simone Luciani au demonstrat că sunt designeri cu greutate şi Tzolk’in n-a fost o reuşită întâmplătoare, ei având capacitatea să facă jocuri foarte bune şi pentru începători, nu doar pentru jucătorii experimentaţi.

Plusuri: Drăguţ, amuzant, rejucabilitate mare, destul de tactic cu toate că nu are reguli multe.

Minusuri: Tabla de joc putea fi făcută mai bine, dă un pic impresia de ieftin.

Sheepland ne-a fost pus la dispoziţie de Lexshop.ro şi îl puteţi comanda de aici.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult