Six MaKING

Articol scris de:

six_makingSIX MAKING

Anul apariţiei: 2013

Nr. jucători: 2

Durata unui joc: 15 minute

Designer: Jozsef Dorsonczky

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Mind Fitness Games

Six MaKING e un joc abstract pentru 2 jucători, cu influenţe din şah şi dame. Jocul e distribuit de Mind Fitness Games, o firmă din Odorheiu Secuiesc şi e produs în totalitate în România.

Tabla de joc este din MDF, foarte rezistentă şi arătoasă. Pe ea e doar un caroiaj de 5×5. În cutie mai găsim un săculeţ inscripţionat cu sigla jocului şi piesele rotunde din lemn (numite puluri). Totul este la o calitate foarte bună, Six MaKING e un joc la care nu există uzura componentelor.

???????????În tura sa, un jucător poate să aşeze o piesă pe tablă (doar pe un spaţiu liber) sau să facă o mutare (doar peste altă piesă). Jucătorii pot muta orice piesă de pe tablă (inclusiv a adversarului), atâta timp cât mutarea este regulamentară. Aici vine partea interesantă. Piese simple pot fi mutate o poziţie pe orizontală sau verticală. Piesele compuse din două puluri aşezate unul peste altul mută ca o tură (oricâte poziţii pe orizontală sau verticală). Piesele din 3 puluri se muta în formă de “L”, la fel ca un cal din jocul de şah. Piesele din 4 puluri sunt nebuni, iar cele din 5 regine. Mutarea se poate face şi doar cu o parte din piese, de exemplu, dintr-un nebun se pot lua doar două puluri, rămânând tură, dar mutarea celor două piese se face tot pe diagonală, ca nebunul. Câştigător e cel care are piesa de deasupra într-o stivă de cel puţin 6 piese.

???????????Regulile sunt foarte simple, jocul se învaţă în mai puţin de 5 minute, dar se stăpâneşte greu, la fel ca şahul. Sunt necesare câteva partide pentru a vedea bine piesele şi a nu mai întreba “asta cu 3 cum mută?” sau pentru a ştii instinctiv că piesele se pot muta doar peste altele, dar având în vedere durata scurtă a unei partide, nu e niciun fel de problemă. Six MaKING se încadrează perfect în categoria jocurilor “uşor de învăţat, greu de stăpânit”.

Fără să fiu un foarte mare fan al jocurilor abstracte, Six MaKING m-a prins chiar tare şi pot spune fără emoţii că greşesc că e cel puţin de acelaşi nivel cu jocuri mult mai cunoscute, ca Blokus, Qwirkle sau Abalone. Iar faptul că e 100% produs în România nu poate decât să mă bucure.

Plusuri: Calitate foarte bună a componentelor, uşor de învăţat, joc rapid şi foarte tactic.

Minusuri: Nu are

Six MaKING ne-a fost pus la dispoziţie de către cei de la Mind Fitness Games, producătorii şi distribuitorii jocului.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recenzii și păreri

Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului – Jocul de cărți [REVIEW]

Introducere Cred că nimeni nu se așteaptă ca un joc de levate să spună o poveste – e pur și simplu nevoie de mult mai mult din punct de vedere mecanic. Totuși, Frăția Inelului: Jocul de cărți este unul dintre puținele care reușește să o facă într-un mod cât de cât coerent. Dacă ați jucat […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Patchwork – Ediție Aniversara 10 Ani – Review

Cu foarte multe ediții la activ, jocul Patchwork creat de Uwe Rosenberg este un clasic. A rezistat cu brio testului timpului și încă este, dupa 10 ani, in topurile jocurilor abstracte. Datorită popularității sale, au apărut ediții tematice precum editia americană, de iarnă, de Halloween sau Valentine’s Day si ediții folclorice, cu design-uri bazate pe […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Abracada-Broom – Review

Este Conferința Anuală a Magiei și toți vrăjitorii și vrăjitoarele trebuie să participe. Necazul este că măturile lor magice au dispărut, așa că nu mai au cum sa ajungă! Pentru a rezolva această mare problemă trebuie să își aminteasca ce vrajă și ce ingrediente se folosesc pentru a face mătura să reapară, bucată cu bucată.  […]

Citește mai mult