Tabara Jocurilor 2024

Blokus

Articol scris de:

BLOKUS

Anul apariţiei: 2000

Nr. jucători: 1-4

Durata unui joc: 20 minute

Designer: Bernard Tavitian

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Mattel, Piatnik

 

Blokus e un joc de strategie abstract, creat de matematicianul Bernard Tavitian şi lansat în anul 2000.

 

Pentru început, foarte important este că toate piesele jocului Blokus sunt din plastic, inclusiv tabla de joc. Aşa că puteţi avea, în sfârşit, un joc pe care să vărsaţi bere şi la care să mâncaţi chipsuri fără nicio grijă. Piesele sunt din plastic transparent colorat şi par împrumutate din binecunoscutul Tetris.

Sunt 4 culori şi fiecare jucător va pune câte o piesă pe rând. În 2 jucători se joacă cu câte două culori, iar în 3 jucători fiecare va pune pe rând câte o piesă a culorii rămase. Scopul jucătorilor e să scape de cât mai multe piese din mână şi să încerce în acelaşi timp să-şi blocheze cât mai mult concurenţii. Problema e că piesele de aceeaşi culoare (deci ale aceluiaşi jucător) se pot atinge între ele doar pe colţuri, nu şi pe laturi. Deşi la prima vedere poate părea foarte uşor, vă asigur că nu este şi că e nevoie de multă strategie şi atenţie. Blokus are şi un mod de joc de unul singur, jucătorul jucând cu toate cele 4 culori iar scopul său e să pună toate piesele pe tablă, respectând bineînţeles regula cu contactul dintre piese doar la colţuri.

Blokus e foarte uşor de învăţat, regulile se pot explica în 2 minute şi nu e dependent de limbă. Deşi e uşor de învăţat, pentru a ajunge un jucător bun e nevoie de experienţă.  Merită menţionat că Blokus poate fi jucat cu uşurinţă şi de copii (de la 5-6 ani în sus), aceştia putând învăţa uşor jocul, deşi le va fi mai greu să ţină pasul cu gândirea strategică necesară pe la mijlocul jocului. Singura lui problema e jocul in 3 care deşi e posibil, nu e la fel de plăcut ca în 2 sau 4 jucători.

Plusuri: Uşor de învăţat, strategic şi solicitant, materiale rezistente la orice, se poate juca şi de unul singur

Minusuri: Preţul poate părea un pic mare pentru un joc abstract (aproximativ 140-150 lei), modul de joc în 3 jucători poate părea un pic ciudat.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult
Reviews

11 jocuri educative de copii, recomandate de un copil de 4 ani jumătate.

Pentru că multe persoane ne-au cerut recomandări de jocuri pentru copii, l-am rugat pe Gruia să aleagă din ludoteca lui jocurile care îi plac cel mai mult. Gusturile lui se schimbă de la o zi la alta, însă aceasta este lista actuală, fără o ordine anume. Unele sunt jocuri educative care se pot juca începând cu […]

Citește mai mult