Blokus

Articol scris de:

BLOKUS

Anul apariţiei: 2000

Nr. jucători: 1-4

Durata unui joc: 20 minute

Designer: Bernard Tavitian

Dependenţa de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Mattel, Piatnik

 

Blokus e un joc de strategie abstract, creat de matematicianul Bernard Tavitian şi lansat în anul 2000.

 

Pentru început, foarte important este că toate piesele jocului Blokus sunt din plastic, inclusiv tabla de joc. Aşa că puteţi avea, în sfârşit, un joc pe care să vărsaţi bere şi la care să mâncaţi chipsuri fără nicio grijă. Piesele sunt din plastic transparent colorat şi par împrumutate din binecunoscutul Tetris.

Sunt 4 culori şi fiecare jucător va pune câte o piesă pe rând. În 2 jucători se joacă cu câte două culori, iar în 3 jucători fiecare va pune pe rând câte o piesă a culorii rămase. Scopul jucătorilor e să scape de cât mai multe piese din mână şi să încerce în acelaşi timp să-şi blocheze cât mai mult concurenţii. Problema e că piesele de aceeaşi culoare (deci ale aceluiaşi jucător) se pot atinge între ele doar pe colţuri, nu şi pe laturi. Deşi la prima vedere poate părea foarte uşor, vă asigur că nu este şi că e nevoie de multă strategie şi atenţie. Blokus are şi un mod de joc de unul singur, jucătorul jucând cu toate cele 4 culori iar scopul său e să pună toate piesele pe tablă, respectând bineînţeles regula cu contactul dintre piese doar la colţuri.

Blokus e foarte uşor de învăţat, regulile se pot explica în 2 minute şi nu e dependent de limbă. Deşi e uşor de învăţat, pentru a ajunge un jucător bun e nevoie de experienţă.  Merită menţionat că Blokus poate fi jucat cu uşurinţă şi de copii (de la 5-6 ani în sus), aceştia putând învăţa uşor jocul, deşi le va fi mai greu să ţină pasul cu gândirea strategică necesară pe la mijlocul jocului. Singura lui problema e jocul in 3 care deşi e posibil, nu e la fel de plăcut ca în 2 sau 4 jucători.

Plusuri: Uşor de învăţat, strategic şi solicitant, materiale rezistente la orice, se poate juca şi de unul singur

Minusuri: Preţul poate părea un pic mare pentru un joc abstract (aproximativ 140-150 lei), modul de joc în 3 jucători poate părea un pic ciudat.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Beppo Ieduțul Nărăvaș – Review

Micuțul Gruia coborî repede pe scara căsuței din copac. Se strecurase cât de ușor putuse astfel încât ceilalți copii din căsuța sa nu il vadă. Voia sa ajungă acasă primul, voia sa fie el cel care castiga provocarea. Mai știa si ca prietenii lui erau cam glumeți și puși pe șotii, cel mai bine era […]

Citește mai mult
Reviews

Urc la deal, cobor la vale – Maple Valley Review

După succesul avut cu Creature Comforts, cei de la Kids Table BG ne invită să revenim în satul dintre munți și să pornim într-o nouă aventură în Maple Valley. Cele mai drăguțe animăluțe din universul jocurilor de societate au din nou nevoie de ajutorul tău. După ce și-au umplut cămările cu bunătăți, au terminat de […]

Citește mai mult
Reviews

Foundations of Rome – Review by Masa cu Boardgames

Morcheeba spune că Roma “nu a fost construită într-o zi”, iar Foundations of Rome reprezintă destul de bine această zicală. Deși prin acest board game poți construi Roma de mai multe ori într-o zi, ba chiar de vreo 2 ori în 2 ore, pentru a atinge perfectiunea ai nevoie de muuuulte zile. La Masa cu […]

Citește mai mult