Tabara Jocurilor 2024

Citadele

Articol scris de:

Citadele-fataCITADELE

Anul apariţiei: 2000 (2012 în România)

Nr. jucători: 2 − 8

Durata unui joc: 60 minute

Designer: Bruno Faidutti

Dependenţă de limbă: Este necesară traducerea jocului.

Distribuitor: Fantasy Flight Games/ cutia.ro

 

Citadele e un joc de cărţi în care fiecare jucător încearcă să-şi construiască cel mai mare oraş medieval(citadelă). Componentele jocului sunt cărţile cu roluri, cărţile cu districte, banii şi coroana din lemn care e indicatorul celui care începe runda. Pe lângă acestea, mai există şi nişte cărţi cu sumarul regulilor. Toate componentele sunt de calitate foarte bună, banii sunt dintr-un plastic marmorat (seamănă un pic cu nişte caramele sau nasturi, dar sunt plăcut de folosit). Cărţile sunt de asemenea foarte bune, calitatea fiind cea binecunoscută de la Fantasy Flight Games. Singura problemă cu cărţile e că la cărţile cu roluri conturul exterior e negru şi având în vedere că sunt foarte des folosite, se vede repede uzura pe ele, aşa că vă recomandăm să le puneţi sleeve-uri cât de repede. O altă observaţie negativă e cutia mult prea mare pentru numărul componentelor din interior.

citadele_1Jucătorii aleg pe rând câte un personaj, în secret. Tot farmecul jocului e în încercarea de a ghici ce personaje au ales ceilalţi jucători. Totul e să vă alegeţi un personaj care vă ajută să vă faceţi bine tura dar nici să nu vă expuneţi atacurilor celorlalţi jucători, adică să încercaţi să păstraţi secretă identitatea personajului ales. Una din mecanicile principale este cacealmaua. Asta face ca jocul să fie cu adevărat amuzant, la noi a prins foarte bine în toate grupurile cu care l-am jucat. Scopul fiecăruia e să-şi construiască cea mai valoroasă citadelă la sfârşitul jocului, pentru asta fiind nevoie să construim, pe rând, districte. Se acordă bonusuri pentru cel care construieşte primul al optulea district (şi declanşează sfârşitul jocului) sau cel care are districte de toate tipurile (sunt cinci feluri de districte).

Citadele se joacă în maxim 7 jucători, dar în cutie este inclusă şi extensia Oraşul întunecat, care pe lângă că adaugă al 8-lea jucător, introduce şi roluri noi la personaje şi districte noi. Extensia adaugă o foarte mare rejucabilitate jocului, mai ales că în regulament scrie că e indicat să adăugaţi doar maxim două personaje din extensie într-o partidă. Aşa e şi felul în care vă recomandăm să jucaţi jocul, după câteva ture introductive doar cu jocul de bază, să începeţi să jucaţi şi cu cărţi din extensie.

citadele_2Citadele e un joc uşor de învăţat, fără să pară lipsit de substanţă. Un mare avantaj este că se poate juca în 8 jucători, aşa că aveţi cu ce înlocui în grupurile mai mari Dixit Odyssey sau bătrânul Saboteur.

În concluzie, Citadele e un joc bun, pe care-l recomandăm cu căldură celor care vor să poată juca şi în grupuri mai mari. În 2-3 jucători e plăcut doar ocazional, dar într-un număr mai mare un joc mult mai amuzant. E unul din puţinele jocuri care au avut succes la toată lumea cu care l-am încercat. Mai trebuie să menţionăm şi că traducerea e foarte bine făcută şi regulamentul uşor de parcurs şi învăţat.

Plusuri: Amuzant, se poate juca în 8 jucători, rejucabilitate mare datorită extensiei incluse.

Minusuri: Cărţile cu roluri se uzează repede dacă nu au sleeve-uri, cutia supradimensionată fără motiv.

Citadele ne-a fost pus la dispoziţie de către magazinul cutia.ro, responsabili şi pentru traducerea în limba română şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Polus CenterCluj-Napoca.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

6 thoughts on “Citadele

  1. Warning: in 5+ jucatori se lasa cu injuraturi. 🙂

    2nd Warning: nu jucati la negustor daca nu vreti sa fiti asasinati constant. 🙂

    1. regele mi se pare cel mai dezavantajos rol dintre toate, jucatorul din stanga stie ce esti si poate si sa te fure si sa te omoare daca vrea 🙂

      1. Dar nu e foarte util regele, prefer sa omor/fur negustorul sau arhitectul, care mi se par mult mai puternici. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Voulez vous jouer avec moi, ce soir? – Review – Cina la Paris

Cu toții ne dorim sa gustam din viata de noapte a orașului iubirii. Cina la Paris te invita sa faci asta, insa de pe partea cealaltă a baricadei, adica din punctul de vedere al industriei ospitalitatii și, în loc de distracție, te va pune puțin la munca. Vei intra în pielea unui antreprenor în plin […]

Citește mai mult
Reviews

Salvează lumea cu Daybreak, joc nominalizat la Kennerspiel 2024

Daybreak, nominalizat la Kennerspiel des Jahres 2024, este un joc cooperativ pentru 1-4 jucători despre combaterea schimbărilor climatice, avându-i ca designeri pe Matt Leacock (cunoscut pentru Pandemic, unul dintre cele mai populare și iubite jocuri de societate cooperative) și Matteo Menapace. Jucătorii iau rolul unei puteri mondiale (China, Europa, Statele Unite și Majoritatea Lumii) care […]

Citește mai mult
Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult