Cum sa fii un arhitect de success in Grecia antica REVIEW

Articol scris de:

Review Akropolis

Review Akropolis

In jocul de societate Akropolis vei intra în pielea unui arhitect angajat sa dezvolte un nou oraș în inima Greciei Antice. Astfel 2-4 jucători vor concura în a crea cea mai arătoasa și bine organizata așezare. Dezvoltarea orașului se va face atat pe orizontala dar și în înălțime, de unde și denumirea jocului – Akropolis, termenul provenind din combinația cuvintelor grecești “akros” care înseamnă “ridicat” și “polis” – oraș, rezultand astfel “orasul de sus”.

CUM SE JOACA

Setup-ul jocului este rapid. Exista 61 placute oras care, in functie de numarul de jucatori, se vor folosi toate sau doar o parte din ele. Acestea se amesteca și se impart în 11 teancuri cu număr egal de plăcuțe. Plăcuțele ramase vor fi puse cu fata în sus formând „șantierul” comun, locul de unde jucătorii vor lua tipare pentru clădirile pe care le vor construi. Fiecare placuta oras este alcatuita din 3 hexagonuri pe care sunt ilustrate diferite districte. Fiecărui jucător i se va înmâna o piesa de start de unde va începe dezvoltarea orașului sau. Acum jocul poate începe.

Regulile sunt simplu de învățat și ușor de explicat. Cand este rândul sau, un jucător va alege o plăcută oras din șantierul comun și o va plasa în orașul său, adiacent altei piese deja plasate. În funcție de cum sunt așezate piesele în oraș, clădirile vor puncta mai multe sau mai puține puncte la finalul jocului. Acesta este detaliul care va face diferența între un arhitect începător și unul cu experienta.

In Akropolis sunt 5 tipuri de districte unice, fiecare avand conditii diferite de punctare.

Chiar dacă jocul este abstract iar modul in care se desfasoara nu este neapărat legat de tema, in felul în care vor puncta clădirile construite putem vedea o legătură cu realitatea acelor timpuri.

Cele mai comune și nepretențioase districte sunt carierele de piatra. (districtele albe) Acestea nu iti vor aduce niciun punct de victorie la sfârșitul jocului, dar iti vor da șansă să câștigi piatră, pe care o poți folosi pentru a lua plăcuțele mai scumpe. Atunci când vei construi în înălțime și vei acoperi o cariera de piatra, aceasta iti va aduce un bonus de piatra.

Templele (districtele mov) trebuie plasate în inima orașului astfel încât locuitorilor orașului sa le fie ușor sa ajungă la ele din orice punct. Pentru a puncta, vor avea nevoie sa fie înconjurate pe toate laturile de alte placute oras. Clădirile militare (districtele rosii) trebuie așezate în marginea orașului, astfel încât, în vremuri de război, aceasta sa protejeze granițele așezării. Daca le vei înconjura pe toate laturile acestea nu vor fi eficiente și nu vor puncta la finalul jocului. Fiecare oraș are nevoie de oaze de liniște și spatii verzi, asa ca zonele verzi (districtele verzi) vor scora indiferent unde vor fi așezate. Casele (districtele albastre) vor puncta doar dacă vor forma cartiere. Ele trebuie sa fie plasate astfel încât o casa sa aibă o minim o margine comuna cu o alta casa. Doar cel mai mare cartier de case din orașul tău iti va aduce puncte iar, cu cât cartierul este mai mare cu atât vei castiga mai multe puncte la finalul jocului. Pentru ca orașul sa fie bine aprovizionat și accesul la diferite mărfuri sa fie ușor si eficient, piețele (districtele galbene) vor fi așezate astfel încât sa fie la depărtare de celelalte piete.

Piatetele au un rol major în calcularea punctajului. Ele vor fi împărțite in culori care corespund clădirilor din districte și se vor deosebi de ele prin prezenta simbolurilor steluța. Cu cât are mai multe steluțe cu atât o piateta te va ajuta sa câștigi mai multe puncte. Pentru fiecare tip de clădiri se vor multiplica punctele obținute cu numărul de steluțe de aceeași culoare de pe plăcuțele cu Piatete, deci trebuie sa stii serios tabla inmultirii.

Pentru a construi în înălțime, noua plăcută trebuie așezată pe cel puțin doua plăcute diferite, iar districtele de pe ea vor puncta dublu în cazul celui de-al doilea nivel, triplu etajul trei și asa mai departe. Trebuie însă avut grija ce districte vei acoperi, pentru ca la final vor puncta doar cele vizibile. Cu toate ca, de cele mai multe ori, construcția în înălțime este mai profitabila, sunt situații în care dacă acoperi ceva important nu iti va creste scorul final.

Am jucat jocul in 2 și 3 jucători. Diferențe prea mari la modul de joaca sau la dificultate nu sunt. Interacțiunea între jucători este minima si se realizeaza doar pe șantier, adversarii putând sa aleaga ei plăcuțele oras de care tu ai nevoie. Un lucru este cert, jocul nu este facut neaparat ca să pui bețe în roate adversarului, ci pentru a te invata cum sa te organizezi sa dezvolti propriu oras. Akropolis nu este un joc care se bazează pe interacțiunea dintre jucători, ci mai mult pe modul în care te vei descurca sa maresti orașul cu clădirile și resursele pe care le ai la dispoziție.

De-a lungul partidelor jucate am încercat diferite strategii de optimizare a placutelor oras și a resurselor. Am incercat sa dezvolt un oraș doar pe un nivel, neacoperind nici un alt cartonas, dar aceasta este o strategie care nu va puncta suficient la final. Am reușit cel mai mult sa construiesc un oraș pe 3 niveluri, încercând sa nu acopăr decât cariere de piatra sau districte care oricum nu ar fi punctat din cauza ca nu respectau condițiile de asezare sau nu aveam piatetele corespunzătoare care le-ar fi ajutat sa puncteze. Consider ca cel mai bun plan consta in echilibrul dintre constructia pe inaltime a districtelor si numarul de piatete specifice acestora. Nu exista neaparat o strategie câștigătoare, ci tine mai mult de cum te vei organiza și vei juca cartonașele disponibile. De exemplu uneori poți dezvolta cartiere uriașe de locuinte, dar în lipsa piatetelor corespunzătoare (stelute albastre) acestea nu vor puncta indeajuns, deci atentie mare la acest aspect.

COMPONENTE SI DESIGN

Deși design-ul nu este impresionant, acesta confera un aspect curat jocului si, cu toate ca nu are o variație mare de componente, ce găsești în cutie este foarte calitativ. Cuburile care reprezinta piatra sunt de lemn, iar plăcuțele oras sunt dintr-un carton impresionant de gros. Interiorul cutiei prezinta un insert in care toate piesele stau asezate ordonat.

CONCLUZII

Jocul are un gameplay placut, rapid (20 de minute) și captivant. Odata ajuns pe masa, cu siguranta va fi jucat de mai multe ori la rand. Cu toate ca este un joc simplu, ai indeajuns de mult spatiu de decizie incat sa nu devina repetitiv. Niciun oras nu va semana cu altul, fie al altui jucator, fie unul din jocurile precedente.

Akropolis este un joc de familie, putand fi jucat si cu copiii peste 8 ani care, pe langa distractia jocului si petrecerea timpului de calitate cu familia, isi vor antrena gandirea critica, viziunea in spatiu, atentia si tabla inmultirii. De asemenea, fiind usor si rapid de explicat, jocul este un bun candidat in cazul persoanelor care nu joaca frecvent jocuri de societate, fiind totodata si un filler bun intre alte doua jocuri mai dificile sau o varianta rapida atunci cand nu ai mult timp la dispozitie dar totusi a-i juca ceva.

Pe noi ne-a prins si il recomandam cu drag. RATING 8/10.

Daca vreti sa vedeti si ce este in cutie, am facut si un Unboxing

Iar pentru mai mult continut puteti vizita contul nostru de Instagram

In spatele numelui de scena BoardGameColors se ascund Marian si Larisa. Primul contact cu jocurile de societate l-au avut cu peste 15 ani in urma si de atunci nu se mai pot opri din joaca.

HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

Pădurea Aleasă – Un colț de natură pe raftul tău – Review

Forest Shuffle a fost lansat în anul 2023 de Lookout Games, iar in romana a fost tradus sub numele de Pădurea Aleasă de Asmodee. Am avut norocul să joc jocul chiar imediat după lansarea lui, la Zilele Jocurilor, și m-a prins suficient de tare. Dintre toate jocurile lansate în 2023 pe care le-am jucat, acesta […]

Citește mai mult
Reviews

Propuh sau lecții de supraviețuire în Balcani de la bunica (rețeta de sarmale e inclusă)

De la vorbele bunicii “Mamă, închide ușa să nu ne tragă curentul că mâine nu ne mai ridicăm din pat!” sau “Aoleu, mă ține rău la șale! V-am tot zis să mai închideți din geamurile alea că o să rămânem înțepeniți și cine mai face sarmale?!?” și până la apariția tot mai frecventă a aerului […]

Citește mai mult
Reviews

Mantis – Curcubeie si razbunare – Review

După succesul realizat cu jocul “Exploding kittens” designerii jocului s-au hotărât să facă un joc de cărți mai simplu și mai rapid. Astfel, un joc de Mantis poate fi învățat în două minute si poate fi jucat în aproximativ zece, fiind recomandat atat adultilor, cat si copiilor peste 7 ani. CUM SE JOACA Toate cărțile […]

Citește mai mult