Tabara Jocurilor 2024

Hanabi

Articol scris de:

hanabi_coperta

HANABI

Anul apariţiei: 2010 (2013 în România)

Nr. jucători: 2 − 5

Durata unui joc: 25 minute

Designer: Antoine Bauza

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: cutia.ro

Hanabi înseamnă, în limba japoneză, “artificii” şi e exact ceea ce trebuie să faceţi în acest joc de cărţi. Jucătorii vor colabora în încercarea de a face cel mai spectaculos foc de artificii. Partea interesantă e că jucătorii vor ţine cărţile în mână invers, arătându-le celorlalţi, dar fără să le vadă. Pentru ca focul de artificii să fie reuşit, e nevoie de jucarea cărţilor de fiecare culoare, în ordine, de la 1 la 5. Dar cum la început nu ştiţi ce cărţi aveţi în mână şi nu aveţi voie să le spuneţi celorlalţi ce cărţi au, veţi folosi indicii, indicii care au voie să fie legate doar valoarea sau culoarea unor cărţi. Jucătorii trebuie să găsească echilibrul între jucatul cărţilor care ştiu că sunt bune şi datul de indicii celorlalţi jucători.

HanabiJocul e în marea lui parte unul amuzant, dar nu trebuie luat prea în serios. Am păţit în anumite ture să fim foarte atenţi şi să facem scor mare destul de uşor, dar am pierdut la capitolul distracţie. În schimb, am jucat în 5 oameni şi cu alte poveşti pe lângă joc şi a fost unul din cele mai amuzante jocuri cooperative care am avut ocazia să le joc. Hanabi e un joc foarte bun, dar nu trebuie uitat că e doar un joc şi cel mai important e să te distrezi când îl joci. Reacţia prietenilor când vrei să joci o carte greşită e nepreţuită, e ca şi cum ţi-ar da un indiciu fără să fie tura lor şi fără să aibă voie să facă asta, dar hohotele de râs sunt garantate.

Hanabi are în palmares şi prestigiosul titlu Spiel des Jahres 2013, care deşi în ultimii ani s-a îndreptat spre jocuri mai uşoare, se acordă în continuare doar jocurilor de calitate. Puneţi pe lângă asta şi preţul mic şi faptul că e foarte uşor să-l jucaţi cu începători şi aveţi toate motivele să aveţi în Hanabi în colecţie.

???????????Versiunea în limba română are cuprinsă şi extensia Avalanşa de culori, care adaugă un set de cărţi multicolore, pentru un joc mai greu. Vă recomandăm să jucaţi cu această extensie doar după ce stăpâniţi bine jocul de bază.

Plusuri: Uşor de învăţat, ieftin, rapid, amuzant.

Minusuri: Nu are.

Hanabi ne-a fost pus la dispoziţie de către magazinul cutia.ro, responsabili şi pentru traducerea în limba română şi poate fi comandat de aici sau cumpărat din magazinul lor din Polus CenterCluj-Napoca.

[mc4wp_form]

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

Tabara Jocurilor 2024
HowToPlay.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

In padurea cu alune, aveau casa 2 bursuci, vine pupaza si spune…

Toți visam la plimbări lungi prin natura, în care sa vedem peisaje impresionante, sa cream amintiri frumoase și sa întâlnim animale sălbatice. Nu chiar orice animal sălbatic, cu toate ca o întâlnire nas în nas cu Moș Martin ar creea cu siguranță niste amintiri memorabile, însă nu prea văd pe nimeni sa își dorească asta. […]

Citește mai mult
Reviews

Conexiunea periculoasă Nord – Vest – Sud

Ne-au cocoșat, ne-au spart capetele, ne-au dat la gioale, s-a lăsat cu scandal și nu ne-am simțit așa bine cu o serie de board games de foarte mult timp! Jocurile din seriile North Sea, South Tigris și West Kingdom, opt la număr în acest moment, toate publicate de către Garphill Games, iar toate-l au ca […]

Citește mai mult
Reviews

11 jocuri educative de copii, recomandate de un copil de 4 ani jumătate.

Pentru că multe persoane ne-au cerut recomandări de jocuri pentru copii, l-am rugat pe Gruia să aleagă din ludoteca lui jocurile care îi plac cel mai mult. Gusturile lui se schimbă de la o zi la alta, însă aceasta este lista actuală, fără o ordine anume. Unele sunt jocuri educative care se pot juca începând cu […]

Citește mai mult