Propuh sau lecții de supraviețuire în Balcani de la bunica (rețeta de sarmale e inclusă)

Articol scris de:

De la vorbele bunicii „Mamă, închide ușa să nu ne tragă curentul că mâine nu ne mai ridicăm din pat!” sau „Aoleu, mă ține rău la șale! V-am tot zis să mai închideți din geamurile alea că o să rămânem înțepeniți și cine mai face sarmale?!?” și până la apariția tot mai frecventă a aerului condiționat, discuțiile despre curent și toate bolile pe care acesta le poate cauza au devenit un mit local, un subiect de glumă, iar acum chiar tematica unui joc de cărți.

Propuh este primul joc dintr-o serie pe care InterHuman Games, o editură din Croația, și-a propus s-o publice despre superstiții și povești specifice spațiului balcanic. În prezent strâng povești și superstiții locale pentru următoarele jocuri așa că dacă aveți o idee distractivă pe care ați vrea s-o vedeți implementată într-un joc, lăsați-le un comentariu la această postare pe contul lor de instagram.

Tematica jocului mi s-a părut foarte simpatică cu bunicuța care încearcă să facă sarmale și ordine prin casă în timp ce buclucașul curent încercă să-i încurce planurile. Jocul este pentru 1-2 jucători și vine chiar și cu o rețetă de sarmale în cutie, pe care trebuie să recunosc că nu am incercat-o încă, dar nu m-am putut abține să nu-mi pun baticul bunicei mele pentru a intra pe deplin în povestea jocului.

Mecanica principală a jocului este trick-taking, un joc de levată așa cum sunt cunoscute la noi jocurile de acest tip precum Whist, Șeptică, Bridge, Rentz.

Jocul se desfășoară pe parcursul mai multor runde, până când unul dintre jucători reușește să aibă un anumit număr de tokens în culoarea sa în fiecare dintre cele 3 locații disponibile în joc (aragaz, masă/uşă, pat/fereastră). În fiecare rundă, veți avea 2 ture pentru a încerca să câștigați levate și să vă plasați jetoanele în diferite locații.

În joc există 3 seturi de cărți, câte unul pentru fiecare locație. Când o carte este jucată în locația corespunzătoare, aceasta devine atu. Bunica începe întotdeauna runda mutându-și miniatura și jucând o carte în locația în care tocmai s-a mutat. Propuh(Curentul) poate contracara cartea bunicii sau poate alege să joace o carte în altă locație. La sfârșitul rundei, verificați cine a câștigat levatele pentru fiecare locație și plasați jetoane în consecință, apoi bunica poate elimina un jeton propuh din locația ei (unde se află miniatura).

Propuh este ușor de învățat, se joacă într-un ritm rapid și este foarte simpatic prin tema sa și componentele din lemn realizate manual. Ca să nu mai zic că abia aștept să pictez miniatura bunicii! 😍

Propuh a fost disponibil în premieră în Tabăra Jocurilor 2024 oferit de către InterHuman Games dar dacă nu ați apucat să-l jucați, nu vă îngrijorați! Îl veți putea găsi în biblioteca de jocuri Zilele Jocurilor 2024.

Dacă sunteți curioși să vedeți un playthrough într-un scurt video despre cum decurge jocul, puteți intra pe video-ul de mai jos.

Citește și:

Andreea | Board Game Addict

HowToPlay.ro

Recenzii și păreri

Kraken Attack! – Review

Marea părea liniștită, iar vântul bătea ușor prin pletele căpitanului urcat în vârful catargului. Cu toate acestea el simțea ca ceva nu era în regulă, era prea multă liniște. Gruia își ridică luneta, privind prin ea temerile i se adeveriră. În depărtare, dintre valurile agitate se ridicau multe tentacule, iar în mijlocul lor era capul […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului – Jocul de cărți [REVIEW]

Introducere Cred că nimeni nu se așteaptă ca un joc de levate să spună o poveste – e pur și simplu nevoie de mult mai mult din punct de vedere mecanic. Totuși, Frăția Inelului: Jocul de cărți este unul dintre puținele care reușește să o facă într-un mod cât de cât coerent. Dacă ați jucat […]

Citește mai mult
Recenzii și păreri

Patchwork – Ediție Aniversara 10 Ani – Review

Cu foarte multe ediții la activ, jocul Patchwork creat de Uwe Rosenberg este un clasic. A rezistat cu brio testului timpului și încă este, dupa 10 ani, in topurile jocurilor abstracte. Datorită popularității sale, au apărut ediții tematice precum editia americană, de iarnă, de Halloween sau Valentine’s Day si ediții folclorice, cu design-uri bazate pe […]

Citește mai mult