Saboteur

Articol scris de:

SABOTEUR

Anul apariţiei: 2004

Nr. jucători: 3-10

Durata unui joc: 30 minute

Designer: Frederic Moyersoen

Dependenţă de limbă: Nu este necesară traducerea jocului

Distribuitor: Amigo

 

Saboteur e un joc de cărţi din categoria jocurilor de petrecere şi e una din cele mai bune variante care le aveţi când e vorba să jucaţi ceva cu oameni nepasionaţi de boardgames. Jocul a apărut prima dată în 2004, evident, în Germania, dar e destul de răspândit şi la noi, fiind din ce în ce mai multă lume care îl joacă.

Saboteur poate fi jucat de 3 până la 10 oameni, fiecare jucător luând rolul unui pitic. Jucătorii se împart în două echipe, căutătorii de aur şi sabotorii, partea interesantă fiind că nu ştiţi ce rol au ceilalţi jucători şi va trebui să intuiţi. Raportul dintre sabotori şi căutători de aur diferă în funcţie de numărul de jucători. Scopul căutatorilor de aur e să găseasca aurul, scopul sabotorilor fiind doar să îi împiedice. Deşi la prima vedere pare foarte simplu, vă asigurăm că nu e, veţi fi surprins de cât de parşivi ştiu prietenii voştri să fie. Jocul se joacă construind harta, de la intrarea în subteran spre locaţia aurului (necunoscută pe parcursul jocului).

După cum spuneam mai sus, Saboteur se poate juca de către 3 până la 10 jucători, dar noi nu recomandăm jucarea lui în mai puţin de 5 jucători, în jocurile de 3 sau 4 jucători fiind şanse să jucaţi fără nici un sabotor, jocul neavând absolut nici un farmec în aceste cazuri. Dar în grupuri mari, de 7-10 oameni e una din cele mai bune variante care le aveţi la dispoziţie. Durează puţin, regulile sunt uşor de explicat pentru oricine şi după o tură de joc demonstrativă, toată lumea ştie ce fac toate cărţile.

Saboteur e în primul rând un joc amuzant şi trebuie luat ca atare. Mai ales în jocurile cu mulţi jucători sunt multe cazuri în care o echipă nu are nici o şansă de câştig, dar la Saboteur nu e importantă victoria, e importantă distracţia din timpul jocului, nici nu considerăm necesar ţinutul scorului.

Plusuri: Foarte amuzant, uşor de învăţat, cutie mică (se poate transporta uşor oriunde), ieftin (aproximativ 35 lei), joc rapid, merge în mulţi jucători.

Minusuri: Jocul în 3 sau 4 jucători nu merită jucat, după un timp ar trebui aplicate sleeve-uri cărţilor cu rol şi cu destinaţia, în cazul în care apar urme pe spatele unora se pierde tot farmecul jocului.

Siteul boardgamers.ro e un proiect lansat în luna mai 2011 și a publicat articole până în 2020. Recenziile jocurilor au fost mutate pe Gazeta Jocurilor.

HowToPlay.ro

4 thoughts on “Saboteur

  1. Am vazut ca a aparut (probabil de mult) Saboteur 2. Tinand cont ca am jucat deja Saboteur 1, mi-ar placea sa-mi cumpar 2-ul. Intrebarea mea este urmatoarea… pot juca cu cartile de la Saboteur 2 si varianta originala de la 1 sau doar pe cea noua?

    1. noi am cumparat si Saboteur 2, dar din pacate nu ni se pare asa reusit ca primul. Pierde din simplitatea care face primul Saboteur un joc excelent pentru grupuri mari. Saboteur 2 are doua variante: una ca extensie la jocul de baza si una care cuprinde si jocul de baza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

“Îmi vreau dinții înapoi” – Review

Monstrului Meef ii pleacă noaptea dintii la plimbare. De obicei se întorc, însă de aceasta data au plecat de prea multa vreme și ar fi timpul sa se întoarcă la Meef centru a nu mai fi supărat. Misiunea ta este sa cauți dințisorii și sa ii trimiți acasă pentru ca Meef sa fie din nou […]

Citește mai mult
Reviews

Pădurea Aleasă – Un colț de natură pe raftul tău – Review

Forest Shuffle a fost lansat în anul 2023 de Lookout Games, iar in romana a fost tradus sub numele de Pădurea Aleasă de Asmodee. Am avut norocul să joc jocul chiar imediat după lansarea lui, la Zilele Jocurilor, și m-a prins suficient de tare. Dintre toate jocurile lansate în 2023 pe care le-am jucat, acesta […]

Citește mai mult
Reviews

Propuh sau lecții de supraviețuire în Balcani de la bunica (rețeta de sarmale e inclusă)

De la vorbele bunicii “Mamă, închide ușa să nu ne tragă curentul că mâine nu ne mai ridicăm din pat!” sau “Aoleu, mă ține rău la șale! V-am tot zis să mai închideți din geamurile alea că o să rămânem înțepeniți și cine mai face sarmale?!?” și până la apariția tot mai frecventă a aerului […]

Citește mai mult